Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
može li on to?

Više od 1200 igrača zabijalo je na svjetskim prvenstvima: Jedan u Rusiji može dostići rekordera

Na dosadašnjih 20 svjetskih prvenstava postignuto je više od 2300 golova, a više od 1200 igrača upisalo se među strijelce.

Ronaldo i Miroslav Klose (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Kao prvi strijelac u povijest se upisao Francuz Lucien Laurent na SP-u 1930. godine u francuskoj pobjedi protiv Meksika (4:1).

Rekorder je njemački napadač Miroslav Klose koji je zabio 16 golova. Klose je nastupio na četiri SP-a i ukupno upisao 24 nastupa, što je prosjek od 0,67 golova po utakmici.

Klose je u svom debitantskom nastupu na SP postigao hat-trick, a sva je tri svoja gola u 8:0 pobjedi protiv Saudijske Arabije postigao glavom. To SP 2002. Klose je zaključio sa pet pogodaka, svih pet glavom, a Njemačka je stigla do finala.

Četiri godine potom, na SP-u 2006. kojemu je domaćin bila Njemačka, Klose je ponovno postigao pet golova, a to mu je bilo dovoljno da ponese naslov najboljeg strijelca natjecanja. No, Njemačka je zaustavljena u polufinalu i na kraju zauela treće mjesto.

Na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi 201. Njemačka je opet bila treća, a Klose je postigao četiri pogotka.

Na posljednjem SP-u u Brazilu prije četiri godine Klose je zabio dva gola, što je bilo dovoljno da preskoči Brazilca Ronalda koji je zabio ukupno 15 golova.

Klose je postigao pogodak u skupini u susretu protiv Gane (2:2), te u polufinalu protiv Brazila (7:1). Mjesec dana nakon osvajanje svjetskog naslova, Klose se oprostio od reprezentacije. U dresu "elfa" zabio je ukupno 71 gol i najbolji je strijelac u povijesti njemačke vrste ispred Gerda Müllera, koji je zabio tri gola manje.

Iza Klosea i Ronalda je Nijemac Müller sa 14 golova, a četvrto mjesto na listi svih vremena zauzima Francuz Just Fontaine, a on je svih svojih 13 pogodaka postigao na istom natjecanju, SP 1958. u Švedskoj na kojemu je Francuska bila treća.

Pele, koji je nastupio na četiri svjetska prvenstva i osvojio tri naslova prvaka, sa 12 pogodaka zauzima peto mjesto na vječnoj ljestvici.

Od igrača koji će nastupiti u Rusiji najviše je zabio Nijemac Thomas Müller, deset golova. Upravo on u nekoj ludoj kombinaciji može dostići svog bivšeg suigrača Klosea. Bit će mu teško, jako teško…

UKUPNA LISTA STRIJELAC NA SP

16 – Miroslav Klose (Njemačka)

15 - Ronaldo (Brazil)

14 - Gerd Muller (Njemačka)

13 - Just Fontaine (Francuska)

12 - Pele (Brazil)

11 - Juergen Klinsmann (Njemačka), Sandor Kocsis (Mađarska)

10 - Gabriel Batistuta (Argentina), Gary Lineker (Engleska), Helmut Rahn (Njemačka), Teofilo Cubillas (Peru), Grzegorz Lato (Poljska), Thomas Müller (Njem)
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider