Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
DOVIĐENJA, LEGENDO

VIDEO Zlatan protiv zakona fizike: Pogledajte pet najluđih i najboljih golova njegove karijere

Od velike karijere Zlatana Ibrahimovića pozdravit ćemo se izborom njegovih pet možda ne najboljih, ali svakako najposebnijih golova.

Zlatan Ibrahimović (Foto: Afp)

Malmö, Ajax, Juventus, Barcelona, Inter, Milan, Paris Saint-Germain, LA Galaxy i Manchester United. Nevjerojatan je popis klubova Zlatana Ibrahimovića, uz podatak da je uglavnom svuda imao jednu od glavnih uloga ili je barem bio redovan upisnik u listu strijelaca.

Golova je u seniorskoj karijeri, zbrojivši sve klubove i reprezentaciju, postigao 564. I zapravo je teško moguće sjetiti se nogometaša koji ih je zabio na više različitih načina. Mašta, snalaženje i sjajna tehnika uvijek su ga obilježavali.

Mi smo odlučili odabrati njegovih pet golova. Nećemo reći najboljih jer je teško takvo što odabrati, ali pokušali smo izdvojiti one koji su po nekim karakteristikama posebni. Uzevši u obzir vizualni dojam, jačinu natjecanja ili utakmice te okolnosti u kojima je gol postignut.

Krenimo redom, a na kraju teksta imate priliku u anketi odabrati vama najbolji.

Majstorija petom kakva bi samo njemu pala na pamet

Krenimo s pogotkom koji je na Europskom prvenstvu 2004. godine postigao u susretu grupne faze protiv Italije.

Nakon što su rezultatom 5:0 pregazili Bugarsku u prvom susretu skupine, Šveđane je čekala Italija, koja je prvi susret odigrala bez pogodaka protiv Danske. Azzurri su taj susret otvorili kako su htjeli, vodstvom u 37. minuti. I držali su ga sve do 85., kad se ukazao Zlatan.

Bio je to udarac iz kuta koji je izveo Källström, daleko na drugu vratnicu. Tamo ju je Jacobsen vratio u sredinu, gdje je došlo do gužve. Loptu koja je odskočila najbolje je vidio Zlatan, došao je do nje, a onda ju je akrobatskim udarcem petom poslao Buffonu u desni kut. Gigi je zapravo izašao na tu loptu, a Ibra ju je u mrežu smjestio u suludom kutu, jedinom u kojem je bilo moguće da Bobo Vieri na liniji loptu ne počisti.

Pogotka se prisjetite OVDJE.

Škarice s 25 metara iskosa? Zašto ne!

Kad gol postignut u prijateljskoj utakmici dobije nagradu za najbolji gol godine Ferenc Puskas, onda je jasno da je poseban.

I još je to jedan gol gdje bi vjerojatno samo Zlatan napravio upravo to što je napravio.

U trenucima kad se igrala sudačka nadoknada utakmice između Švedske i Engleske, u kojoj su Šveđani vodili 3:2, uz sva tri Zlatanova pogotka, on je odlučio četvrti postići na malo drugačiji način.

Na jednu dugu loptu Joe Hart stigao je prije njega, ali nije ju dobro očistio glavom. Ibra kao da je samo to čekao, postavio se pred tu loptu leđima okrenut golu, a onda ju je udario škaricama. Podosta iskosa, ali nema problema, ona je u još jednom savršenom luku završila u golu.

Taj pogodak pogledajte OVDJE.

Los Angeles brzo je shvatio tko im je došao

"Dragi Los Angeles, dobro došli", poruka je koju je rekao pri dolasku u Galaxy. A onda je već na prvoj utakmici postigao po mnogima najljepši pogodak u povijesti MLS-a.

Bio je to El Trafico, gradski derbi protiv LA FC-a, a Zlatan je briljirao pri rezultatu 2:3. Izjednačio je poluvolejem s otprilike 35 metara prebacivši istrčalog vratara. Ovog puta bez suludog kuta ulaska lopte u gol. Doletjela je poput projektila.

"A sad se vratite gledanju bejzbola", poruka je koju je rekao na odlasku. Došao, odigrao, dominirao. Vrhunske dvije godine.

Gol pogledajte OVDJE.

Besplatni vrtuljak za cijelu obranu NAC Brede

Nedugo nakon povratka s Europskog prvenstva, gdje je postigao onaj spomenuti spektakularni pogodak, Zlatan se vratio u Ajax. 22. kolovoza, napravio je još nešto tipično zlatanovski.

U utakmici protiv NAC Brede odradio je vjerojatno najluđi slalom na malom prostoru koji ste mogli vidjeti. Ono što je Diego Maradona napravio kroz 70-ak metara kretnje, Zlatan je napravio unutar 15 te na kraju hladno poslao loptu u nebranjenu mrežu, nakon što je posljednjom fintom u prazno poslao i vratara.

Devet dana kasnije prešao je u Juventus. Neloš način da se pozdravi s Kopljanicima.

Pogledajte kako je to napravio OVDJE

Metak koji vratar nije ni vidio

Pored sjajnih poluvoleja i voleja s Eura 2008. i 2012., škorpiona u dresu PSG-a te ludog loba za Milan protiv Leccea, odluka je pala na gol koji se razlikuje od ostalih navedenih.

Riječ je o susretu Lige prvaka između PSG-a i Anderlechta, u kojem je senzacionalno pogodio s 25 metara. Dočekao je jednu ničiju loptu na udarac, a ona je uz nevjerojatno ubrzanje završila u rašljama gola.

Taj gol, njegov najljepši koji je postigao u Ligi prvaka, natjecanju koje unatoč nastupu za šest bivših europskih prvaka nije osvojio, pogledajte OVDJE.

Koji je vama najdraži od tih pet pogodaka? Imate priliku izjasniti se.

Koji vam je najdraži Zlatanov pogodak?

Ukupno glasova:

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider