Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
HOĆE LI SE OSTVARITI?

VIDEO Treća ''nova Kantrida'' drukčije okrenuta od stare: Evo gdje će biti smještena Armada

Kantrida bi trebala niknuti na mjestu starog stadiona istog imena.

Veliki dan za Rijeku. Predstavljena je ideja novog stadiona na Kantridi. Vrijednost kompleksa je više od 100 milijuna eura. Investitor - konzorcij šest tvrtki od Luksemburga i Londona do Rijeke i Zagreba.

''Sve smo mi to prošli i sve to mi radimo već godinu dana. Sad je samo vrijeme dokumentacije i dobre volje, a onda je na nama da nastavimo i izgradimo ovako nešto i u narednim godinama da završimo tu priču'', kaže Damir Mišković, predsjednik NK Rijeka.

Nova pozicija za Armadu

Novi stadion bio bi kapaciteta 12 tisuća sjedećih mjesta s mogućnošću povećanja. Stara je Kantrida bila okrenuta golovima u smjeru zapad-istok, dok je ovo rješenje, kao što je to slučaj s ostalim stadionima, okrenuto sjever-jug. Prvi put bi Armada bila podno stijena.

''Navijačka skupina Armada smještena je na toj sjevernoj tribini podno stijena to je nekako prirodna pozicija glavnih navijača NK Rijeke, a svi ostali na zapadnoj i istočnoj i dalje imaju mogućnost pogleda prema moru što je jedno od bitnih karakteristika ovog stadiona'', kaže Siniša Zdjelar, projektant.

Novi stadion na Kantridi - 1 Novi stadion na Kantridi - 1 (Foto: HNK Rijeka)

Uz stadion, koji će biti vlasništvo grada, kompleks sadrži garažu s 1400 parkirnih mjesta, hotel, stambeno poslovne prostore, šetnicu, novu plažu. Vrijednost projekta je više od 100 milijuna eura.

''Inzistirat ću kao gradonačelnik da se maksimalna pažnja posveti zaštiti okoliša i mora, da ne bude dodatnog nasipavanja i da sačuvamo ono što je jedinstveno na Kantridi to je naša Lučica'', upozorio je Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke.

Posao tek kreće. Projekt mora proći gradsko vijeće, javno savjetovanje, ishodovati dozvole.

''Kad se to sve odradi za devet mjeseci, na kraju 2024., onda arhitekti na bazi što se napravilo moraju detaljno nacrtati'', kaže Mišković.

Novi stadion na Kantridi - 4 Novi stadion na Kantridi - 4 (Foto: HNK Rijeka)

Treća ideja za Kantridu najozbiljnija dosad?

Ovo je već treća ideja. I do sada najozbiljnije predstavljena. Jer sjeli su za stol svi, od investitora do grada, županije, države.

''Idemo prema tome da se i ovaj projekt kao i drugi proglasi strateškim projektom za RH. Mislim da je to dobro kako bi sve bilo brže i na vrijeme gotovo i u tom smislu će Vlada dati podršku'', poručio je Oleg Butković, ministar mora prometa i infrastrukture.

Dok radovi ne krenu zrna sumnje ima. Jer, neostvarenih planova je bilo. Još 2019. godine kineski investitori pokazali su interes. Pa je sve stalo.

Novi stadion na Kantridi - 2 Novi stadion na Kantridi - 2 (Foto: HNK Rijeka)

Posljednju službenu utakmicu Rijeka je na Kantridi odigrala 2015.godine. Na inicijativu Armade Rijeka se ovdje ponovno vraćala u sklopu manifestacije Povratak na Kantridu. Ispunjen i rasprodan stadion bila je jasna i glasna poruka navijača koliko im Kantrida nedostaje.

''Kantrida je Kantrida i svi jedva čekamo vratiti se dolje i zato se nadam da će se ovaj projekt ostvariti i vjerujem da će se ostvariti'', rekao je jedan navijač Rijeke, a drugi dodao:

''Samo jedno mjesto se zove dom. Rujevica je dobar stadion, funkcionalan stadion, Rijeka igra odlično na njemu, ali nadamo se da ćemo se što prije vratiti na Kantridu.''

Gdje bi Rijeka, bude li sve po planu i današnjim željama, mogla zaigrati do 2030. godine.

Novi stadion na Kantridi Novi stadion na Kantridi (Foto: HNK Rijeka)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider