Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Riješeno prvenstvo

Dinamo srušio Rijeku na Rujevici: Modri blizu obrane naslova prvaka Hrvatske

Dinamo je pobijedio Rijeku 2:1 na Rujevici u 33. kolu SuperSport HNL-a…

Galerija Rijeka - Dinamo Rijeka - Dinamo Butković i Jandroković +5 Zlatko Dalić

U derbi susretu 33. kola HNL-a, ali i cijele sezone, nogometaši Dinama su nakon preokreta pobijedili Rijeku na Rujevici s 2-1 (0-0) čime su napravili veliku prednost na vrhu ljestvice, pobjegli su Riječanima na četiri boda prednosti. 

Rijeka je povela u 50. minuti kada je Marko Pjaca precizno pogodio s bijele točke za 1-0. Za 1-1 je zaslužan bio Bruno Petković koji je majstorski u 75. minuti izveo slobodan udarac s više od 20 metara, dok je Dinamo do pobjedničkog gola došao u 89. minuti. Strijelac gola možda i vrijednog naslova prvaka postigao je Arber Hoxha. Dinamo sada ima četiri boda više od Rijeke (75-71).

Do kraja sezone Dinamo na svom maksimirskom stadionu igra protiv Osijeka i Rudeša, dok gostuje kod Slaven Belupa. Rijeka mora na gostovanja kod Varaždina i Osijeka, dok na svojoj Rujevici igra protiv Slaven Belupa.

Dinamo je samo u uvodnih desetak minuta prvog dijela djelovao hrabro na Rujevici, a u ostatku vremena su se gosti iz Zagreba potpuno orijentirali na obranu i čuvanje svoje mreže.

U devetoj minuti Sučić je odlično u prostor proigrao Baturinu koji je u nastavku akcije pogodio vratnicu. No, označeno je zaleđe tom prilikom. To je bila jedina napadačka akcija Dinama u prvom dijelu, a sve ostalo iole zanimljivije u prvih 45 minuta događalo se na Dinamovoj strani travnjaka.

Najopasniji je pritom bio Pašalić koji ispočetka nije imao precizne svoje dalekometne udarce, ali je itekako opasno zaprijetio u 42. minuti. Tada je njegov udarac prošao tik pored gostujuće vratnice.

Rijeka je pokušavala stiskati Dinamo, bilo je dosta udaraca izvana, kao i ubačaja u gostujući šesnaesterac, ali gusti Dinamo se uspio kvalitetno obraniti u tom dijelu susreta. Razlika na terenu najbolje je bila vidljiva po udarcima na utakmici, u tom je segmentu bila prednost na strani domaćina od 11-0.

Drugo poluvrijeme je počelo pogotkom. Pierre-Gabriel je u svom šesnaestercu žestoko naletio na Pašalića, a mađarski sudac Bognar je pokazao na bijelu točku. Precizno, pod gredu, je udarac s bijele točke izveo Pjaca za 1-0 Rijeke premda je vratar Dinama Nevistić pogodio stranu gdje će ići lopta.

Taj pogodak doslovno je u istoj sekundi potpuno razbudio inače usnuli derbi dotad, pogotovo s Dinamove strane. Rastrčali su se svi igrači, igralo se energičnije i žešće te odlučnije s obje strane.

Dinamo je zavladao posjedom i počelo se puno češće igrati na domaćoj polovici. U 58. minuti nakon kornera je pokušao Mišić glavom, ali lopta je otišla dosta iznad vratnice. Iako je Dinamo igrao znatno odlučnije nakon primljenog gola i dalje su rijetki bili udarci i šanse gostiju. Prvu veliku imala je Rijeka u 72. minuti kada je Fruk iskosa pucao, ali Nevistić je jednostavno zaustavio udarac.

U 75. minuti po prvi puta je na scenu ovog derbija stupio Bruno Petković, ali bilo je to dovoljno za pogodak gostiju. Namjestio je napadač Dinama loptu na više od 20 metara te je maestralno izveo slobodan udarac, prebacio živi zid i majstorski pogodio za 1-1.

Rijeka je bila prisiljena do kraja žestoko nasrnuti i tražiti novi pogodak i novo vodstvo. U 81. minuti opasno je zaprijetio Janković, potom je bilo još burnije jer je Smolčić pogodio gostujući okvir vrata. I kada Rijeka nije iskoristila te šanse zatresla se mreža na drugoj strani. Tek što je ušao u igru Hoxha je preciznim udarcem iskosa pogodio riječku mrežu za veliko slavlje Dinama na Rujevici 2-1.

U nadoknadi je mogao Janković zabiti za 2-2, ali je naciljao vanjski dio mreže i Rijeka je time upisala drugi ligaški poraz u nizu te prilično zaostala u odnosu na Dinamo u utrci za naslov prvaka.

U prvom nedjeljnom susretu 33. kola HNL-a nogometaši Varaždina su na Poljudu, gdje su se vratili domaći navijači nakon odrađene kazne, svladali splitski Hajduk 1-0 (0-0). Pogodak vrijedan tri boda za Varaždin je postigao Domagoj Drožđek u 67. minuti.

Nakon dvije ligaške pobjede u nizu bio je ovo novi poraz Splićana koji su na trećem mjestu ljestvice. Varaždin se popeo na šesto mjesto, a ujedno je Varaždin dobio četvrti puta na posljednjih pet gostovanja.

Ranije u ovom kolu, u petak, Istra 1961 je upisala treću prvenstvenu pobjedu u nizu nakon 3-1 kod Rudeša. Lawal, Čuić i Lisica su bili strijelci za pulski sastav, dok je jedini strijelac za domaćina bio Mašala.

U borbi za četvrto mjesto Osijek je na Opus Areni svladao Lokomotivu 3-1. Dva gola je postigao Matković, a jedan Mierez, dok je jedini gol za Lokomotivu dao Šotiček. Slaven Belupo je u Koprivnici s uvjerljivih 4-1 nadigrao Goricu. Dva gola za Slaven Belupo je postigao Mioč, a po jedan Božić i Marić. Gorica je povela na tom susretu i to pogotkom Vujnovića.

HNL, 33. kolo:

Rijeka - Dinamo 1-2 (Pjaca 50-11m / Petković 75, Hoxha 89)

Hajduk - Varaždin 0-1 (Drožđek 67)

Petak:

Rudeš - Istra 1961 1-3 (Mašala 19 / Lawal 15, Čuić 73, Lisica 75)

Subota:

Slaven Belupo - Gorica 4-1 (Mioč 43, 80-11m, Božić 69, Marić 90+5 / Vujnović 41)

Osijek - Lokomotiva 3-1 (Matković 65, 79, Mierez 76 / Šotiček 90) 

Standings provided by Sofascore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider