Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Četiri kandidata

Utrka za predsjednika FIFA-e ulazi u završnicu: Hoće li Blatter izgubiti?

Aktualni predsjednik svjetske nogometne federacije (FIFA) Sepp Blatter računa na potporu mnogih nogometnih saveza, uključujući one u regiji Sjeverne i Srednje Amerike i Kariba, ali ne treba isključiti mogućnost iznenađenja na izborima za novog predsjednika, poručuje nizozemski protukandidat.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Blatterova izborna mašina radi punom parom i čini se da je aktualnom predsjedniku svjetskog nogometnog saveza već osigurana potpora nogometnih saveza zemalja Afrike, Južne i Srednje Amerike i Kariba.

Uz Blattera, za predsjednički mandat u FIFA-i natječu se još predsjednik nizozemskog nogometnog saveza Michael van Praag, jordanski princ Ali Bin Al Hussein i bivši portugalski reprezentativac Luis Figo.

Blatterovi izazivači doputovali su na Bahame na kongres Konfederacije nogometnih saveza Sjeverne i Srednje Amerike i Kariba (CONCACAF) kako bi se sastali s tamošnjim delegatima. Unatoč iskazanoj potpori aktualnom predsjedniku FIFA-e na samom kongresu, Van Praag je naglasio da mnogi protivnici Blatterova novog mandata možda ne žele javno istupati prije izbora 29. svibnja.

"Znali smo unaprijed da je potpora Blatteru u ovoj regiji snažna", kazao je Van Praag za Reuters, aludirajući na 10 nogometnih saveza u karipskoj i srednjoameričkoj regiji koji su redom izrazili potporu Blatteru.

"Na sastancima sam također doznao da neke zemlje zastupljene u CONCACAF-u žele promjenu, sigurne su u to i neće glasati za Blattera", dodao je.

Po njegovim riječima, nesklonost da se javno iskaže protivljenje aktualnom predsjedniku FIFA-e nije ograničena samo na regije predstavljene u CONCACAF-u.

Mnogi su protiv Blattera

"Prošlog sam tjedna bio u Africi na kongresu u Kairu i tamo su bili delegati afričkih zemalja koji sada također žele promjenu i čitaju programe princa Alija i Luisa Figa i moj program", dodao je.

"Ne žele otkriti karte ni signalizirati drugima što će napraviti. Izbori na FIFA-inom kongresu bit će tajni pa su moguća i iznenađenja", poručio je nizozemski kandidat.

Van Praag može računati na potporu zemalja nizozemskog govornog područja u tom dijelu svijeta, uključujući Surinam, Curacao i Arubu, dok je princa Alija kandidirao najveći nogometni savez u sklopu CONCACAF-a, onaj SAD-a.

Figo nezadovoljan predizbornim pravilima

Figo je bio nezadovoljan činjenicom da je nastup na kongresu CONCACAF-a bio dopušten samo FIFA-inu predsjedniku Blatteru ali je naznačio da je osigurao nešto glasova u regiji koja ih broji ukupno 35.

"Odlazim s Bahama s važnom potporom u Sjevernoj, Južnoj i srednjoj Americi i s još jačom voljom da provedem promjene", poručio je u izjavi za Reuters.

Trojica 'izazivača' sastat će se idućeg mjeseca kako bi raspravili o strategiji za izbore. "Sjest ćemo zajedno u svibnju i razmotriti situaciju. Svi pokušavaju probiti rupe u Blatterovom obrambenom zidu. To je dobro... Jako sam zadovoljan situacijom", zaključio je Van Praag.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider