Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
legenda u zagrebu

UniCredit u Hrvatsku dovodi UEFA Champions League trofej i Ryana Giggsa

Trofej će biti izložen u Osijeku i Zagrebu u sklopu osmog UEFA Champions League Trophy Toura koji predstavlja UniCredit.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Najprestižniji europski klupski trofej – UEFA Champions League trofej, doputovat će u Hrvatsku u sklopu UEFA Champions League Trophy Toura. Nakon što ga je prvi put predstavio hrvatskim obožavateljima 2009., a zatim i 2014. godine, UniCredit trofej ponovo donosi trofej u Hrvatsku, ovaj put u Osijek i Zagreb kamo će ga dopratiti bivša zvijezda britanskog i europskog nogometa – Ryan Giggs, legenda Manchester Uniteda.

Trofej UEFA Champions League svoju je turneju započeo u Rumunjskoj, nakon čega je gostovao u Srbiji, svoj put nastavlja kroz Bosnu i Hercegovinu, a u Osijek stiže 18. listopada gdje će biti izložen dva dana. Prvi dan, u utorak 18. listopada, Osječani će trofej moći pogledati na Trgu pape Ivana Pavla II., a dan poslije, 19. listopada, bit će izložen u hotelu Osijek.

Ryan Giggs u Zagrebu

Poslije Osijeka turneja se nastavlja u Zagrebu 21. i 22. listopada kad će se obožavatelji nogometa i UEFA Champions League imati priliku fotografirati s trofejom, ali i upoznati nogometnog velikana Ryana Giggsa. U petak 21. listopada, trofej ćete moći pogledati u supermarketu na adresi Radnička 49, a u subotu 22. listopada na Trgu bana Josipa Jelačića gdje će biti parkiran i posebno uređen kamion UEFA Champions League Trophy Toura.

Trofej će biti izložen na otvorenom balkonu kamiona kako bi ga prolaznici mogli što bolje vidjeti i fotografirati se s njim. Osim fotografiranja s trofejom i ambasadorom UEFA Champions League Trophy Toura, Ryanom Giggsom, nogometni fanovi u kamionu će moći igrati interaktivne igre i razgledati uzbudljivu izložbu suvenira koje su potpisale neke od najvećih legendi koje su tijekom povijesti igrale u UEFA Champions League.

UEFA Champions League Trophy Tour započeo je 13. rujna i trajat će do 30. listopada, do kad će trofej obići šesnaest gradova u pet zemalja. Od 2009. do 2015. godine UEFA Champions League Trophy Tour posjetilo je više od 600.000 ljudi u šesnaest zemalja, a turneja je za Grupu UniCredit postala važan godišnji događaj.

Za detaljan raspored UEFA Champions League Trophy Toura i više informacija o službenom sponzorstvu možete posjetiti www.ucltrophytour.com ili nas pratiti na društvenim mrežama pod #UCLTrophyTour.

Legenda Manchester Uniteda

Ryan Giggs pridružio se juniorskoj momčadi Manchester Uniteda 1987. kad je imao 14 godina, a prvu profesionalnu utakmicu odigrao je protiv Evertona 2. ožujka 1991. Otada je Giggs odigrao najveći broj utakmica među svim igračima Manchester Uniteda i svim igračima Premier League tijekom svoje nogometne karijere koja je trajala 24 sezone.

Giggs je odigrao 632 utakmice u Premier League– više od ijednog drugog igrača. Frank Lampard je drugi po broju odigranih utakmica, s njih 609. Velške nacionalnosti, Giggs je odigrao 64 utakmice za svoju zemlju te pritom zabio 12 golova u periodu od 1991. do 2007. Na Olimpijskim igrama koje su se održale u Londonu 2012. Giggs je bio kapetan momčadi Velike Britanije.

Tijekom svoje nogometne karijere koja je trajala 24 sezone, Giggs je osvojio 13 naslova Premier League, četiri FA Cupsa i četiri Leagues Cupsa, a u devet navrata je osvojio Community Shield. U prvenstvima UEFA-a, Giggs je osvojio UEFA Champions League 1999. i 2008. a 1991. osvojio je i UEFA Supercup. U sklopu UEFA Champions League odigrao je 151 utakmicu pri čemu je zabio ukupno 30 golova.

Naslovi koje je osvojio Giggs:

UEFA Super Cup (1991), English League (1993, 94, 96, 97, 99, 2000, 01, 03, 07, 08, 09, 11 & 13), English
Cup (1994, 96, 99 & 2004) UEFA Champions League (1999 & 2008; runner-up 2009 & 2011) & FIFA Club
World Cup (1999 & 2008)

O trofeju UEFA Champions League

U ožujku 1967., Izvršni odbor UEFA-e održao je sastanak u Beču na kojem je odlučeno da Real Madrid CF može zadržati originalni trofej, srebrni kup koji je ponudio list L’Equipe, nakon što je taj španjolski klub osvojio naslov po šesti put. Izvršni je odbor potom stavio na raspolaganje 10.000 švicarskih franaka – oko 6.500 eura danas – za izradu novog trofeja. Novi trofej nije bio obična replika originalnog kupa; tadašnji Glavni tajnik UEFA-e, Hans Bangerter odlučio je izraditi novi dizajn te se obratio lokalnom stručnjaku u Bernu. Trofej koji je uručen Liverpoolu u Istanbulu predstavlja četvrtu verziju tog dizajna.

Danas pravila UEFA-e predviđaju da trofej postaje vlasništvo bilo kojeg kluba koji osvoji naslov pet puta, ili tri puta zaredom. To znači da su u proteklih 58 godina klubovi Real Madrid CF, AFC Ajax, FC Bayern München, AC Milan i Liverpool FC jedini stekli pravo da posjeduju originalni trofej.

Kako se približavala 50. godišnjica prvog finala UEFA Champions League u Parizu 2006. godine, druga polovica stoljeća ovog prvenstva obilježena je potpuno novim trofejom, koji je ponovno izrađen u radionici Bertoni u Milanu no, za razliku od prethodnih trofeja, na njemu su ugravirana imena svih 50 nogometnih klubova koji su osvojili naslov. Trofej je visok 62 centimetra i težak 7,5 kilograma.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider