Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
OČEKUJU SE PROMJENE

UEFA donosi nova pravila europskih kvalifikacija: Dobro za Dinamo, ali sjajno za preostale hrvatske klubove!?

Vrlo zanimljive glasine dolaze iz UEFA-e, a mogle bi se pozitivno odraziti na hrvatske nogometne klubove.

Hajduk protiv PAOK-a (Foto: Jakov Prkic / CROPIX)

Iduća sezona UEFA europskih natjecanja bit će prva otkako se promijenio sustav njihovog odigravanja, no prema svemu sudeći će se promijeniti i način na koji će se klubovi moći u natjecanja kvalifikacirati.

Dvije promjena važne su za naše klubove

Dvije vrlo zanimljive točke, kroz za sada ipak još uvijek neslužbene informacije, otkrio je Tomislav Globan na svom X profilu. Između nekoliko potencijalnih promjena, on je odlučio istaknuti dvije koje se najviše tiču hrvatskih klubova.

Tako je otkrio da će doći do rebalansiranja pristupnih lista, u slučaju da je osvajač nekog od tri europska natjecanja već osigurao europski nastup putem vlastite lige ili Kupa.

Kako je objasnio, u tom slučaju lista će se slagati isključivo prema klupskom koeficijentu, što bi moglo biti jako dobro za zagrebački Dinamo koji, neovisno u kojem se natjecanju bude nalazio, ima predispoziciju automatski preskočiti pokoje pretkolo.

Veća šansa za nositeljstvo naših klubova

Druga stvar koju je naveo tiče se svih naših klubova, ali ponajviše onih koji nisu Dinamo, budući da je riječ o pravilu kojim bi mogli profitirati klubovi nižeg koeficijenta.

Naime, kod ždrijeba u kojem se nalazi poražena momčad nekog para koji se u natjecanju iznad tek treba odigrati, odsad će se kao njihov koeficijent za ždrijeb idućeg kola gledati onaj slabije, a ne bolje momčadi.

Primjera radi, ako u pretkolu Lige prvaka igraju klub koeficijenta 8.500 i klub koeficijenta 4.500, u daljnji ždrijeb Lige prvaka pobjednik tog susreta odnosi koeficijent 8.500, dok će poraženi pasti u Europsku ligu, ponijevši sa sobom koeficijent 4.500, bez obzira koja momčad u tom slučaju bude poražena.

To ostalim hrvatskim klubovima daje veće šanse za nositeljstvo u kasnijim rundama kvalifikacija za Europsku ligu ili Konferencijsku ligu, ako se u tom natjecanju nalaze od početka.

S druge strane, Dinamo bi tu mogao loše proći, ako ispadne iz višeg natjecanja kao klub većeg koeficijenta od svog protivnika. Naime, tada bi preuzeo njihov, tj. onaj manji.

Sve u svemu, puno više čemo saznati kad ove promjene budu službene, no izvori koji su ih iznijeli su podosta pouzdani.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider