Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
novi zakon

Udarac po džepu za hrvatske nogometaše: Vlada ukida porezne olakšice, morat će plaćati 45 % poreza

Serie A oduvijek je bila atraktivna i za Hrvate. Danas u talijanskoj prvoj ligi igra 13 igrača, među njima su svakako najpoznatiji Mario Pašalić i Nikola Vlašić.

Mario Pašalić (Foto: Afp)

Italija će od 1. siječnja sljedeće godine ukinuti porezne olakšice za strane nogometaše, odlučila je talijanska vlada.

Mjera, koja ističe 31. prosinca, na snazi ​​je od početka 2020. i posebno je prilagođena talijanskoj prvoj ligi Serie A. Prema novim pravilima, strani nogometaši ponovno će plaćati 45, a ne samo 25 posto poreza na svoju zaradu.

Njezino postupno ukidanje znači da se talijanski klubovi neće moći osloniti na porezne olakšice za strana pojačanja koja budu doveli tijekom nadolazećeg siječanjskog prijelaznog roka.

Serie A, koja je lobirala za produženje pogodnosti, tvrdi da je vladina odluka kontraproduktivna.

Zlatko Dalić Hrvatska dogovorila generalku pred Euro: Čeka nas jedna od najboljih reprezentacija Starog kontinenta divider

"Neproduženje mjere će zapravo momčadi učiniti manje konkurentnima, što će rezultirati padom prihoda, smanjenjem resursa koji će se dodijeliti akademijama mladih igrača, smanjenjem obujma u industriji i stoga manjim prihodima za državu", stoji u priopćenju.

Plaće igrača najvažniji su trošak u bilancama klubova Serie A, a podupiratelji poticaja rekli su da su pomogli talijanskim momčadima da privuku vrhunske strane talente i natječu se s bogatijim kolegama poput engleske Premier lige.

Predsjednik Lazija Claudio Lotito, koji je također član suvladajuće stranke Forza Italia, lobirao je za zadržavanje poreznih olakšica, ali su ga odbili koalicijski partneri u vladi.

"Popusti stranim nogometašima koji zarađuju milijune su nemoralni, klubovi bi trebali ulagati u mlade talijanske igrače, a ne preplaćivati ​​strance koji su također često loši igrači", rekao je zastupnik Luca Toccalini.

Serie A je oduvijek bila atraktivna i za Hrvate. Danas u talijanskoj prvoj ligi igra 13 igrača, među njima su svakako najpoznatiji Mario Pašalić i Nikola Vlašić.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider