Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Radikalan potez

Totalni rat: Priprema li PSG brutalnu kaznu za Mbappea ili će podviti rep pred Realom?

PSG se nalazi na raskrižju: hoće li udovoljiti Mbappeu i pustiti ga u Real Madrid za bitno manju svotu od one koju je zacrtao ili će povući radikalan potez i ostaviti Mbappea da presjedi na klupi čitavu sezonu?

Nasser Al Khelaifi i Kylian Mbappe (Foto: Afp)

Kylian Mbappe dobio je prvu rundu u brutalnom ratu koji vodi s PSG-om za svoju budućnost.

Ramon Mierez Bizarna situacija na najluđoj utakmici HNL-a: Je li lopta prešla gol-liniju? divider

Francuski napadač izdržao je pritisak kojem ga je podvrgao predsjednik PSG-a Nasser Al-Khelaïfi, koji je odlučan produljiti ugovor s Mbappeom ili ga prisiliti na transfer ovog ljeta.

Nakon 31. srpnja PSG-a mora platiti svojoj velikoj zvijezdi dio premije za lojalnost, kako je utanačeno prilikom potpisa posljednjeg ugovora 2022. Ukupni bonus za lojalnost iznosi 80 milijuna eura, prvi obrok od 40 milijuna PSG je dužan isplatiti Mbappeu 31. srpnja, a drugi krajem sezone.

Mbappe pospremio 40 milijuna eura bonusa i za kaznu ostao u Parizu

Datum 31. srpnja obje su strane označile crvenom bojom jer je to bio rok za aktiviranje klauzule o obnovi do 2025., ali Mbappe je odbio produljiti ugovor unatoč prijetnjama predsjednika PSG-a.

"Ako želi nastaviti, mora potpisati novi ugovor. Ako želi otići, mora to zatražiti najkasnije sljedeći tjedan", zaprijetio je Al Khelaïfi 5. srpnja.

Sergio Rico Supruga objavila potresnu fotografiju: Ovako nakon 22 dana kome izgleda vratar PSG-a divider

Taj je rok već istekao, a Mbappe se nije oglasio. Lagano je pričekao da pokupi prvi dio golemog bonusa, koji mu pripada čak i ako napusti PSG do kraja ljetnog prijelaznog roka. U znak odmazde pariški je klub odstranio Mbappea iz momčadi i nije ga poveo na turneju po Japanu i Južnoj Koreji. Kazna je to koju je Mbappe prihvatio sa smiješkom.

Ostao je trenirati u kampu PSG-a u Poissyju zajedno s ostalim odbačenim zvijezdama Draxlerom, Wijnaldumom, Paredesom, Dagbaom i Diallom. Izvješća kažu da se ponaša kao da se ništa nije dogodilo: pristojno je dvaput zastao kako bi se fotografirao i potpisao autograme navijačima koji su ga čekali nakon treninga.

Reakcija navijača na otvorenju sezone

U međuvremenu je ostavljao zagonetne poruke na društvenim mrežama, a čak se na Twitteru narugao ponudi Al-Hilala, saudijskog kluba koji je PSG-u na stol bacio 300 milijuna eura za njegov transfer.

Sljedeći ključni datumi su 12. i 31. kolovoza. Dana 12. kolovoza PSG će igrati prvu službenu utakmicu sezone protiv Lorienta na Parku prinčeva i tada će se vidjeti je li Al-Khelaïfi blefirao kada ga nije poveo na azijsku turneju, odnosno hoće li biti u postavi.

Steven Gerrard Steven Gerrard nakon tri tjedna na sjeveru Hrvatske toliko se oduševio da se vraća s obitelji divider

Osim toga, tog dana bit će jasno i kako dišu navijači PSG-a, hoće li dobiti podršku ili će biti isfućkan. Drugi je ključni datum zatvaranje transfernog roka. U posljednjim satima prijelaznog roka moglo bi biti svašta.

Sve su oči uprte u Madrid. Kraljevski klub ovih dana još nije izveo nikakav manevar, a na Parku prinčeva uvjereni su da Real i Mbappe već imaju potpisan predugovor o dolasku na Santiago Bernabeu u ljeto 2024., kada mu istječe ugovor s PSG-om i bit će slobodan igrač.

Posudba u Liverpool?

Pojavile su se i spekulacije kako bi Mbappe jednu sezonu mogao provesti na posudbi u Liverpoolu pa potom prijeći u Real. Izgleda nerealno, ali tko zna, sve su opcije otvorene.

U Parizu čekaju da Real povuče potez i pošalje konkretnu ponudu. Francuski RMC objavio je da se u PSG-u boje da će Madriđani poslati ekstremno nisku ponudu u posljednjim danima prijelaznog roka, a sve kako bi prisilili PSG da donese konačnu odluku.

Zdravko Mamić Mamić u intervjuu Srbima dao prognozu: "Bojim se da će Hajduk ove godine ukrasti titulu Dinamu" divider

Što je to ekstremna niska ponuda? Pa, vjerojatno puno niža od odštete koju traži PSG. Pariški je klub francuskog napadača procijenio na oko 200 milijuna eura, ali Madriđani znaju da im vrijeme ide na ruku i žele to znatno smanjiti.

Neki mediji spominju da će ponuditi upola manje. PSG će doći u situaciju ili da prihvati ili da se inati i na kraju ostane bez centa odštete na kraju sezone, a uz to će još morati isplatiti Mbappeu preostalih 40 milijuna eura premije za lojalnost.

Hoće li PSG brutalno kazniti Mbappea?

Uglavnom, Parižani se nalaze u neobranom grožđu: ne mogu prisiliti Mbappea da prijeđe u klub u koji on ne želi, kao što je to bilo u slučaju ponude Al-Hilala, a ne mogu ga prisiliti ni da produlji ugovor.

Jedino kakvo-takvo oružje koje imaju u rukama jest to da mu zaprijete da će cijelu sezonu provesti na klupi. Mbappeu možda neće biti svejedno izgubiti godinu, ali ostaje pitanje koliko je to isplativo pariškom klubu.

Florentino Perez (Foto: AFP) Otkriven datum otvorenja novog Bernabeua: Real sprema spektakl i veliko iznenađenje divider

U tom će slučaju jedino pokazati čvrst stav kluba da se s PSG-om nitko ne može zezati i tako će poslati poruku ostalim zvijezdama koje dolaze u Pariz ili tek misle doći. To nije malo, stajat će puno, ali imidž pariškog kluba značajno će porasti u očima cijelog svijeta. Al-Khelaïfi se ponaša i prijeti baš kao da je spreman na sve, pa i na to da Mbappe bude primjer kako nijedan igrač nije veći od pariškog kluba.

Vidjet ćemo hoće li se odlučiti na taj radikalni potez i pokazati veličinu kluba koji se ne može ucjenjivati i koji je spreman ići do kraja, pa makar i na vlastitu štetu, ili će kao i gotovo uvijek presuditi logika novca, pa će podviti rep pred Perezovim Realom i zaključiti da ni stotinjak milijuna eura nije za baciti.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider