Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Neobičan slučaj mlade zvijezde

Kako je nasljednik Miroslava Klosea postao najomraženiji njemački igrač

Rijetko viđena situacija odvija se u njemačkoj reprezentaciji: sjajni mladi igrač koji će nositi napad Elfa u sljedećih desetak godina nalazi se u nemilosti navijača.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Napad Njemačke je više od desetljeća nosio poljski dvojac Miroslav Klose i Lukas Podolski. U 267 utakmica ovaj je dvojac postigao čak 120 golova, a 2014. bili su dio momčadi koja je osvojila Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Klose je nakon Brazila otišao u zasluženu reprezentativnu mirovinu, dok se Podolski na taj korak odlučio tri godine kasnije, a oprostio se na spektakularan način: s kapetanskom trakom oko ruke odlučio je utakmicu protiv velikih rivala Engleza golčinom s 25 metara.

Njemačka nije dugo morala čekati novog sjajnog napadača koji može predvoditi napad Elfa u sljedećih desetak godina. Timo Werner je još kao 17-godišnjak najavio velike stvari: 2013. postao je najmlađi debitant u povijesti Stuttgarta, a iste je sezone postao i najmlađi igrač u povijesti Bundeslige koji je zabio dva gola u jednoj utakmici.

Noćna mora za protivničke obrane

Dodatni iskorak napravio je u RB Leipzigu čiji je član postao 2016.: bio je jedan od najboljih igrača u sjajnoj debitantskoj sezoni kontroverznog njemačkog kluba, a s 21 golom bio je najbolji njemački strijelac Bundeslige.

Werner velike zasluge za sjajnu sezonu pripisuje sportskom direktoru Ralfu Rangnicku i treneru Ralph Hasenhüttlu. U dresu Leipziga postao je prava noćna mora za obrambene igrače - radi se o nevjerojatno brzom igraču odličnog osjećaja za prostor; sposoban je ''cijeli dan'' vršiti pritisak na zadnju liniju i stvarati kaos svojim kretanjem bez lopte, a u Leipzigu je napokon namjestio nišanske sprave i počeo ostvarivati svoj puni napadački potencijal.

Nakon 13 golova u tri godine u Stuttgartu, u Leipzigu je postao nemilosrdni strijelac koji rijetko propušta šanse: 28 posto svih njegovih udaraca završilo je u mreži, a 56 posto udaraca u okvir rezultiralo je pogotkom. Logičan sljedeći korak bio je poziv u reprezentaciju za koju Werner ima četiri nastupa i dva gola – oba je postigao protiv Kameruna na Kupu konfederacija, a njegov prvijenac, sjajan udarac glavom nakon bijega obrani, neodoljivo je podsjetio na Klosea u čije kopačke uskače nova njemačka napadačka zvijezda.

Simuliranje kao okidač nezadovoljstva

Međutim, njemački navijači nisu toliko oduševljeni sjajnim 21-godišnjim napadačem. Werner je jedan od najomraženijih igrača Bundeslige, a tribine su njegove prve nastupe za Njemačku, protiv Engleske i San Marina, popratile glasnim zvižducima.

Werner je navukao bijes na sebe još u prosincu nakon što je simuliranjem protiv Schalkea izborio jedanaesterac, a zbog konstantnog pritiska čak je potražio pomoć psihologa. Iako se Werner kasnije ispričao zbog simuliranja, zvižduci navijača nisu prestali, a pravi razlog krije se u činjenici da se radi o igraču omraženog RB Leipziga, kluba koji je ''zaobišao'' pravila Bundeslige i pokrenuo pravu lavinu u Njemačkoj.

''Ne znam zbog čega se stvorila tolika buka. Igrači simuliraju godinama, a ljudi su napravili veliku buku oko mene samo zato što igram za RB Leipzig'', rekao je, a u njegovu obranu stao je i izbornik Joachim Löw.

''Jednom je simulirao, napravio je pogrešku i to je priznao. Govorimo o vrlo mladom igraču koji igra za reprezentaciju, na početku je karijere, zabio je 21 gol u Bundesligi i ne bi smio biti izviždan. To je jednostavno nije u redu'', rekao je Löw.

Werner je unatoč svemu imao sjajnu sezonu, a nakon svega tvrdi da može ''isključiti ton'' s tribina i fokusirati se samo na utakmicu.

''Moram to progutati i nadati se da će vrijeme zaliječiti sve rane. Mogu reći samo jedno – naučio sam lekciju i izaći ću jači iz svega ovoga'', rekao je Werner, a čini se da će mu tretman s tribina poslužiti kao dodatni motiv. 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider