Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Dugo su u uporabi

VIDEO Sudac na FA kupu pokazao okrugli crveni: Znate li zašto se koriste kartoni tog oblika?

Okrugli crveni kartoni uvedeni su davno kako bi se pomoglo nogometašima koji ne raspoznaju boje.

Okrugli crveni karton (Foto: screenshot Sportklub)

Okršaj engleskog FA kupa između Wrexhama i Sheffield Uniteda (3:3) kao da je režiran u Hollywoodu, golovi su padali sve u šesnaest, prednost se mijenjala s jedne strane na drugu kao teniska loptica, a na koncu je sve zaključeno miroljubivim remijem.

No unatoč tome što je pala kiša golova, trenutak utakmice dogodio se u 71. minuti i nije bila riječ o golu, nego o crvenom kartonu kakav još nikad niste vidjeli. Dobio ga je igrač gostiju Jebbison zbog incidenta koji se dogodio daleko od akcije.

Ivan Perišić VIDEO Perišić oduševio Engleze: Pogledajte majstorsko proigravanje petom divider

Zato mnogima nije bilo jasno što se dogodilo, osobito jer na utakmici nije bilo VAR-a, no puno više od samog dosuđenog kartona zbunio ih je njegov oblik.

Uvedeni su kako bi pomogli igračima koji ne raspoznaju boje

Naime, sudac Whitestone izvukao je iz džepa okrugli crveni karton, umjesto pravokutnog. Žuti su bili standardnog, pravokutnog oblika, pa je taj podatak dodatno zbunio sve gledatelje, ali uskoro je stiglo objašnjenje:

Mislav Oršić Oršić krenuo od prve minute za Southampton: "Tko dovodi ovakve igrače? Trči poput ponija" divider

"Okrugli kartoni originalno su uvedeni kako bi pomogli igračima koji ne raspoznaju boje. Također, taj je oblik uveden kako bi se sucu dodatno olakšao posao pri izvlačenju kartona. Ovako ga može napipati u džepu i odmah znati koji karton izvlači“, objasnio je jedan umirovljeni sudac na formu poslije utakmice.

Pojedini su se kasnije sjetili da to nije bilo prvi put da je izvučen crveni karton tog oblika i kažu kako je bivši premierligaški sudac Uriah Rennie nekoć koristio kartone različitih oblika.

Daj trenutak pogledajte OVDJE.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider