Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Raketa na raketni pogon

Što se događa s Ivanom Rakitićem?

Ivan Rakitić prema svemu igra statistički najbolju sezonu života. Izgleda kao mladić u dvadesetima.

Ivan Rakitić (Foto: Afp)

Ivan Rakitić. Nezaustavljivi stroj koji melje. Ukratko se tako može opisati ova sezona za sjajnog hrvatskog nogometaša.

Rakitić danas ima 35 godina, a igra kao da mu je 25 i pravo je pitanje: Što se događa s Ivanom Rakitićem?

Većina svjetskih zvijezda s 35 godina lagano padaju fizički i brojke im se srozavaju, a ovo što Rakitić radi ove sezone je stvarno nevjerojatno.

Rakitić je i u danima Barcelone bio jedan od najspremnijih igrača katalonskog kluba, a ovo što radi u ovoj sezoni u dresu Seville je možda i njegov najbolji nogomet života. Ne treba zanemariti i još neke njegove sezone. Primjerice ona 13/14 kada je, također u dresu Seville, u 29 nastupa u Primeri zabio 11 golova i dodao 11 asistencija.

Treći najbolji nogometaš u Španjolskoj

To mu je po golovima i asistencijama najbolja sezona karijere, no po ukupnoj statističkoj ocjeni ove sezone stvarno dominira.

Ivan Rakitić prema Sofascoreu ima prosječnu ocjenu 7.61 i prema tome je treći najbolji nogometaš u Primeri. Ispred njega su samo Aleix Garcia iz Girone sa 7.76 i Jude Bellingham sa 8.16.

Iza njega su po statistici brojna velika imena poput Tonija Kroosa, Antoinea Griezmanna, Gerarda Morena… Zapravo ispred svih zvijezda Real Madrida, Barcelone, Atletico Madrida. Stvarno nevjerojatno.

Posljednji ples – Euro 2024?

Rakitić je dosta rano odlučio napustiti reprezentaciju. Povukao se 2019. i od tada baš danas igra najbolji nogomet.

Od odlaska Rakitić nije imao bolje ocjene u prvih 15 nastupa u prvenstvu.

Pogledajte njegove brojke:

Ivan Rakitić Ivan Rakitić (Foto: Sofascore)

Je li Rakitić potreban reprezentaciji, pitanje je za Zlatka Dalića koji ipak jedini odlučuje o ovoj vrućoj temi hrvatskoj nogometa.

Je li Ivan Rakitić potreban Hrvatskoj na Euru?

Ukupno glasova:

Navijači ga silno žele, a njegova kvaliteta zasigurno bi poboljšala igru Vatrenih.

Rakitić se umirovio, no za Novu TV je otkrio da ako zatreba, da bi se rado vratio i pomogao voljenoj Hrvatskoj. I sada je tu ponovno izbornik Dalić koji treba procijeniti je li mu potreban treći najbolji igrač Primere.

"Ja sam u kontaktu svako malo s izbornikom, ta odluka je jasna, on to zna. Jedino što sam htio reći je da, ako ne daj Bože bude nekih ozljeda i izmjena, pa da izbornik kaže da me treba, ja ne bih nikad mogao reći da ne mogu", rekao je Rakitić za Novu TV još 2021. godine.

Ako to kaže jedan Jose Mourinho, ima li tko da mu proturječi?

Rakitić je nekako uvijek bio u sjeni mnogih zvijezda kada su bili izbori za najbolje, no svojim predstava je zasigurno zaslužio veće poštovanje svjetske javnosti.

Ono što je radio u Rusiji 2018. graniči s ludošću, a ne treba zanemariti njegove vrhunske izvedbe u Barceloni.

Za vrijeme igranja u Kataloniji upisao 310 utakmica, zabio 35 golova i dodao 42 asistencije. Stvarno vrhunske brojke.

Najpodcjenjeniji igrač današnjice?

"Rakitić je za mene jedan od najpodcjenjenijih igrača na svijetu. On je fantastičan igrač na svakoj razini. On puno trči, a u posjedu lopte je fantastičan. Defenzivno je sjajan na desnoj strani, gdje kompenzira što Messi ne igra obranu'', rekao je Jose Mourinho 2019. godine pa dodao

''Ponavljam to i s tim želim završiti za večeras: Rakitić je jedan od najpodcjenjenijih igrača svijeta. Uobičajeno govorimo samo o velikim imenima, a Rakitić bi možda mogao popraviti aktivnost na Instagramu i društvenim mrežama jer danas je to jako važno... Tamo nije dobar, ali je jako dobar na terenu'', završio je u svom stilu Mourinho.

Rakitićeva izjava koja je srušila sve nogometne izjave 

Klupsko rukovodstvo Seville u ožujku 2023. odlučilo se na treću smjenu trenera, otpustili su Sampaolija i doveli Mendilibara, koji je izostavio bivšeg Vatrenog iz sastava za ligaški susret protiv Celte.

"Ne znam zašto neki treneri tako počinju, volio bih da vjeruju u mene od početka. Na kraju sam u Barceloni bio jedan od igrača s najviše nastupa u pet od šest sezona koliko sam bio tamo. Možda je Mourinho bio u pravu, rekao da je moram biti opakiji i da ljudi više pričaju o meni. Zahvaljujem Mou na tim riječima."

Zlatko Dalić i Ivan Rakitić Zlatko Dalić i Ivan Rakitić (Foto: Joško Ponos/Cropix)

Možda je i Rakitić kasno ovo izrekao, no ne bi bilo loše još malo iskoristiti vrhunski nogomet jednog od najboljih hrvatskih nogometaša svih vremena. 

Za kraj valja se prisjetiti njegove izjave pred finale Svjetskog prvenstva. Koliko voli Hrvatsku opisao je ovako:

"Trenutno nema ljepšeg osjeća nego biti Hrvat. Kada sam odlučivao hoću li igrati za Hrvatsku, sanjao sam o svemu, ali doći do finala je iznad najljepših snova. Ma snage će biti viška u finalu! Ovo je ostvarenje sna, a travnjaku nas neće biti 11, nego 4,5 milijuna!

Dat ćemo sve od sebe, bit će to najveća utakmica za sve nas i moramo dati svoje najbolje. To je poseban osjećaj koji imamo prema našoj državi. Ne znači da želimo pobijeđivati više od Francuske ili Rusije, ali jednostavno kada obućemo sveti dres, to je nešto posebno. Da sutra igra neki naš predstavnik u stolnom tenisu, svi ćemo navijati za njega do zadnjeg trenutka!"

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider