Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
ogromna ulaganja

VIDEO Saudijci žele nogometni NBA - stiže još 100 megazvijezda: "Priča u Al-Nassru slična je onoj u Hajduku"

Saudijska Arabija dovela je od zime već nekoliko velikih imena, ali ne planira stati na tome.

Za razliku od Luke Modrića, koji je odbio saudijske milijune, odoljeti im nisu uspjele brojne zvijezde koje kao na traci pristižu u saudijsku ligu.

Među posljednjima je potpisao senegalski stoper Kalidou Koulibaly, a astronomske ponude samo se nižu. No, može li saudijski projekt zaživjeti ili će se s vremenom ispuhati kao što je to bio slučaj prije nekoliko godina u Kini.

Koulibaly, Kante, Benzema, Ronaldo...

Stoper svjetske klase, Kalidou Koulibaly, posljednja je u nizu zvijezda koje nisu odoljele mirisu saudijskih petrodolara. Nakon samo sezone u Chelseaju, u koji je stigao za više od 40 milijuna eura, Senegalac seli u Al-Hilal za 23 milijuna.

Marcelo Brozović Transfer u hit-ligu: Marcelo Brozović mogao bi dobiti ponudu koja se ne odbija divider

Saudijci nastavljaju s ofanzivom, a Koulibaly je već šesta zvijezda pristigla u ligu ovog ljeta. Lavinu je još na zimu pokrenuo Cristiano Ronaldo, nastavilo se potpisima Benzeme i Kantea za Al-Ittihad. Netom prije Koulibalyja za Al-Hilal je potpisao i Ruben Neves, a put Arabije će i Hakim Ziyech te Edouard Mendy.

"Nogomet je danas drugačiji, evolucija nogometa je drugačija. Tako da za mene nije kraj karijere igrati u Južnoj Aftici, zato želim promjene", rekao je Cristiano Ronaldo.

Sjetite se Xavija, ovo je nešto slično

A promjene se u Aziji, ne Južnoj Africi kao što se na svom predstavljanju očito zabunio Ronaldo, očito događaju itekako brzo. Saudijci, inače u prosjeku vrlo mladi kao nacija i u potpunosti zaluđeni nogometom, odlučili su, kako prenosi Sky, u idućih pet godina dovesti najmanje stotinu megazvijezda u svoju ligu.

Luka Modrić Luka Modrić odbio mega-ponudu iz Saudijske Arabije: Radi se o zapanjujućem iznosu divider

"Imaju jako puno novaca, kao moja mama salate u vrtu. Ja bih se još vratio malo dalje u povijest, 2007. kad je Kina bila aktualna, pa JAR, pa Katar s državnim projektom kad su doveli Xavija, emir Al Thani je imao dobru priču, PR je to odradio i mislim da u tom smjeru ide i Saudijska Arabija", priča bivši trener Al-Ittihada Igor Tkalčević.

Aktualni trener niželigaša Krka, bivši igrač Rijeke i čovjek s iskustvom rada na Bliskom istoku, Igor Tkalčević, kaže nam kako je konačan cilj Saudijske Arabije organizacija Svjetskog nogometnog prvenstva 2030. u partnerstvu s Grčkom i Egiptom.

"PR radi, oni su krenuli na vrijeme, to su neka dva olimpijska ciklusa do tada. Mislim da idu u dobrom smjeru. To će sad trajati, a kamo će ići, nemam pojma. Ja sam mislio isto tako u Kini kad sam bio tamo 2007., 2008., bila je dobra priča, ali nisu bili dovoljno uporni da bi napravili ovo. Ja to uvijek volim usporedit s NBA-om, jako teško će netko napravit nešto takvo, hoće li oni uspjeti, vrijeme će pokazati."

Mohammed bin Salman Novi veliki igrač na svjetskoj sceni: Saudijci misle ozbiljno i grade ligu koja će se moći nositi s ligama petice divider

Al Nassr ima navijače kao Hajduk

Također, prema mišljenju mnogih, Saudijci kroz ulaganja u nogomet peru imidž zemlje u kojoj su ljudska prava na niskim granama. Ipak, nogometni put tamo već godinama vodi mnoge, pa tako i Gorana Vučevića, koji nam je prije nekoliko mjeseci posvjedočio o tome koliki su Saudijci nogometni fanatici.

"Sigurno po povijesti, Al Nassr je sigurno najjači klub u Saudijskoj Arabiji, iznimno cijenjen i uvažen, to govori i koliko navijača imaju, na gostovanjima više nego kući, pa što se tiče snage, slična priča kao i u Hajduku, jako puno navijača", rekao je Goran Vučević, tehnički direktor Al Nassra.

U Arabiji je svojevremeno radio i Zlatko Dalić, a od njegovog mandata tamo - promijenilo se mnogo. Nogomet nije ono na čemu Saudijci misle stati - imovina tamošnjeg Javnog investicijskog fonda, iz kojeg se financiraju svi klubovi, procjenjuje se na astronomskih 590 milijardi eura. Uz nogomet, golf i Formulu 1, zainteresirani su i za tenis te organizaciju završnog Mastersa. Crno saudijsko zlato polako, ali sigurno, ulazi u sve pore sporta.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider