Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
novi rođendan

Rijeka objavila kako ima novi datum osnivanja kluba: Nastali su 1906. godine

NK Rijeka iznenadio je javnost promjenom datuma osnutka kluba.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prvoligaš s Rujevice objavio je na svojim stranicama kako su napravili promjenu u svojim povijesnim knjigama. Posljednje 74 godine stajao je datum osnutka kluba 29. srpnja 1946 kada je nastalo Sportsko društvo Kvarner odnosno Società Sportiva Quarnero koje je 1954. promijenilo ime u NK Rijeka.

U Rijeci je predstavljena monografija "Rijeka bijelih snova" u kojoj je na jednom mjestu ''okupljena bogata građa riječke nogometne povijesti koja seže i u 19. stoljeće, a kao začetak riječkog nogometnog prvoligaša i novi datum osnivanja kluba zabilježen je 25. studeni 1906. godine.''

''Želimo naglasiti da se nogomet u Rijeci počeo igrati 1873. godine, a vjerojatno i prije toga. To je samo deset godina nakon što je u Londonu objavljena knjižica o pravilima nogometne igre'', rekao je Dragan Ogurlić, glavni urednik izdavačke kuće Naklada Val, pojasnivši pritom poveznicu zbog čega je novi datum osnivanja kluba 25. studeni 1906. godine.

''Već 1890. godine mađarske vlasti uvele su nogomet kao sastavni dio tjelesnog odgoja u riječke gimnazije. 1904. godine nastalo je prvo sportskog društvo u Rijeci pod imenom "Olimpija", koje dvije godine kasnije osniva svoju nogometnu sekciju. Od tog trenutka nadalje možemo pratiti igrače, uprave, utakmice u jednom kontinuitetu i to treba naglasiti. Kontinuitet igranja i san o velikom klubu koji će igrati najveće utakmice traje od 1906. godine. On će biti apostrofiran kada je adaptirana Kantrida, stari kamenolom, 1913. godine. Kantrida je od tog trenutka dom "Olimpiji", "Fiumani", "Kvarneru" i "Rijeci". Mi možemo pratiti kako su igrači i Uprave i situacije prelijevaju iz kluba u klub, iz generaciju u generaciju. Postoje obitelji koje su igrali za klub u tri različite države'', rekao je Dragan Ogurlić.

📚 HNK Rijeka u petak je predstavio monografiju "Rijeka bijelih snova". Na jednom mjestu okupljena je bogata građa...

Objavljuje NK RijekaPetak, 18. prosinca 2020.
Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider