Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
gazda se preračunao

Ovome se nisu nadali: Senzacija iz Leipziga ostaje bez Europe?

Kada bi sada završila nogometna sezona dva bi se kluba u vlasništvu kompanije Red Bull plasirala u euro-kupove.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

RB Leipzig igra čudesnu sezonu u Njemačkoj zahvaljujući odličnoj kemiji među igračima i trenutno je drugoplasirani klub u Bundesligi s pet bodova zaostatka za Bayernom. Trećeplasiranoj Borussiji Dortmund bježi osam bodova i na najboljem je putu da izbori mjesto u Europi iduće sezone, lako moguće i u Ligi prvaka. Međutim, može se dogoditi i da ostane bez nastupa u UEFA-inim europskim natjecanjima.

Naime, pravila UEFA-e su vrlo jasna:

"Ako su dva ili više klubova u vlasništvu istog sponzora, organizacije ili čovjeka, ne mogu igrati istovremeno u europskim natjecanjima".

Vlasnik kluba koji je osnovan 2009. godine je gazda kompanije energetskih pića Red Bulla - Dietrich Mateschitz. On je spomenute godine preuzeo petoligaški SSV Markranstädt i pridružio ga svojoj multinacionalnoj nogometnoj korporaciji, koja već ima klubove u New Yorku, Sao Paulu, ganskom Sogakapeu i Salzburgu. Upravo kod posljednje spomenutog kluba dolazimo do problema.

Ukoliko obrani naslov prvaka, a na najboljem je putu da to napravi, Red Bull Salzburg također ima pravo nastupa u Europi. Međutim, mjesta za dva Red Bulla neće biti! Jedan od dva kluba morat će, unatoč sjajnom rezultatu u nacionalnom prvenstvu, propustiti nastup u Europi.

Klub koji je ekspresno napredovao do Bundeslige nakon samo sedam godina postojanja više od nogometnog uspona obilježili su prosvjedi protivničkih navijača s kojima se RB Leipzig susreće kroz čitavu svoju kratku povijest.

Njemačka nogometna tradicija je usko vezana uz navijače i članove. Poznato 50+1 pravilo Bundeslige osigurava navijačima većinsku kontrolu nad klubom i onemogućava investitore da jednostavno preuzmu klub kao u slučaju Chelseaja i PSG-a. Osim toga, klub se ne smije zvati po sponzoru, a iznimke se dopuštaju samo ako je investitor prisutan u klubu više od 20 godina kao u slučaju Bayer Leverkusena.

RB Leipzig je vještim manevrima uspješno zaobišao sva pravila. RB u nazivu kluba se formalno ne odnosi na Red Bull, nego na Rasenballsport ili „loptački sport na livadi.“ Članovi kluba su uglavnom radnici ili suradnici Red Bulla koji plaćaju članarinu 1000 eura godišnje umjesto 30-60, koliko plaćaju članovi „normalnih“ klubova. Osim toga, imaju pravo odbiti nove članove bez ikakvog razloga.

Navijači diljem Njemačke ovakvo poslovanje kluba vide kao direktan napad na svoju nogometnu tradiciju zbog čega je klub vrlo brzo postao najomraženiji u Njemačkoj. U RB Leipzigu vide čisti marketinški projekt u svrhu izvlačenja novca te oduzimanja sporta navijačima i članovima u korist krupnog kapitala. Različiti oblici prosvjeda protivničkih navijača su zabilježeni na mnogim utakmicama od pete do prve lige.

Zaista bi bilo zanimljivo vidjeti što će se dogoditi ukoliko oba kluba u vlasništvu Red Bulla izbore nastup u Europi...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider