Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Propast nekad jake lige

Škoti se redovno sramote u Europi: Je li ispadanje Rangersa od amatera šok?

Škoti imaju već dugu povijest sramotnih rezultata u Europi koji jasno govore da je njihov klupski nogomet daleko od nekadašnje razine.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Glasgow Rangersi vratili su se u Europu nakon šest godina izbivanja i odmah se osramotili u utakmici koja je šokirala nogometnu Europu. Nekad slavni škotski velikan ispao je od luksemburškog Progres Niederkorna, amaterske momčadi iz grada od svega 1.500 stanovnika, koja je od 1981. do danas zabila jedan gol u 13 europskih naslova.

Pobjeda od 2:0, kojom su nadoknadili gol zaostatka iz prve utakmice, bila je prva europska pobjeda u klupskoj povijesti. Opće je poznato da škotska liga nije ni blizu nekadašnje razine, ali ovakav debakl Rangersa nitko nije očekivao ni u najgorim noćnim morama.

Međutim, povijest europskih nastupa škotskih klubova u zadnjih desetak godina sugerira da ovaj debakl zapravo i nije toliko šokantan. Iako još nitko nije ispao od ovakvih ''liliputanaca'', škotski klubovi imaju već bogatu kolekciju sramotnih poraza i ispadanja.

Mnogi nimalo impresivni protivnici obračunavali su se s njima rezultatima kakvi se očekuju upravo u susretima profesionalaca i amatera, zbog čega se nameće pitanje je li ovakav poraz iznenađenje ili samo nova potvrda da je škotski klupski nogomet na nezapamćeno niskim razinama.

Celtic je također izgubio od amatera

Veliki rival Rangersa Celtic uvjerljivo je najjači škotski klub koji već godinama uvjerljivo vlada prvenstvom, a u Europi koliko toliko brani škotsku čast nastupima u skupinama Lige prvaka i Europa lige. Međutim, i oni su upisali poraz od amaterske momčadi: dogodilo se to prošle sezone kada je Celtic s 1:0 izgubio od gibraltarskih Lincoln Red Impsa.

Lokalni policajac Lee Casciaro presudio je momčadi Brandana Rodgersa u prvoj utakmici, ali Celtic je pobjedom 3:0 na domaćem terenu ipak izbjegao nezapamćenu sramotu.

Tri godine ranije Hibernian je zabilježio najgori europki poraz u povijesti škotskog nogometa: švedski Malmo izbacio ih je s ukupnih 9:0. Iako je Malmo vrlo ozbiljan i jak klub, ovakav debakl Hiberniana je nešto što se očekuje od, primjerice, Progres Niederkorna u susretu s Rangersima, a ne jednog profesionalnog kluba koji je sezonu ranije bio finalist Kupa Škotske. Posebno je bolan bio domaći poraz: nakon 2:0 u prvoj utakmici, Hibsi su se nadali preokretu na svom terenu, ali na kraju su završili sa sedam komada u mreži.

Debakl Rangersa nakon finala Kupa Uefa

2009. Aberdeen je u kvalifikacijama za Europa ligu naletio na češku Sigmu Olomuc i upisao najgori europski poraz u povijesti - češka momad ispratila je jedan od najvećih škotskih klubova s ukupnih 5:1. Iste godine Falkirk je prvi put u povijesti zaigrao u europskim natjecanjima i ispao od poluamaterske momčad lihtenštajnskog Vaduza s ukupnih 2:1.

2008. je momčad Rangersa, koja je samo tri mjeseca ranije igrala finale tadašnjeg Kupa Uefa, ispala iz kvalifikacija za Ligu prvaka od litavskog FBK Kaunasa. Ispadanje Rangersa tada je bilo okarakterizirano kao velika i neviđena katastrofa, dok se nakon ispadanja od Progres Niederkorna čuju bitno drugačiji tonovi.

Škotski komentatori dan nakon utakmice također se pitaju je li ispadanje od amatera zapravo iznenađenje ili se tako nešto moglo očekivati od kaotičnih Rangersa, posrnulog kluba koji možda i najbolje simbolizira veliki pad škotskog klupskog nogometa.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider