Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Uefa odigrala bitnu ulogu

Neobičan put Monaca: Igrom slučaja postali tvornica talenata i srušili PSG

Nesvakidašnja priča stoji iza novog francuskog prvaka Monaca, kluba koji je u samo pet godina prošao kroz nekoliko faza, a do dobitne formule došli su igrom slučaja.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Iako PSG još ima teoretske šanse, Monaco već slavi prvi naslov prvaka nakon 2000. godine. Imaju tri boda prednosti nad PSG-om s dvije utakmice do kraja; Parižanima je preostala jedna, a prvaci bi mogli postati ako se u ta tri susreta bodovno izjednače s Monacom i nadoknade 17 golova razlike.

Monaco će, ako se ne dogodi čudo nad čudima, srušiti PSG nakon četiri godine dominacije, a do velikog uspjeha došli su spektakularnim napadačkim nogometom. U Ligue 1 su zabili čak 102 gola, 20 više od PSG-a, a pamte se i spektakularne utakmice u Ligi prvaka u kojoj su došli do polufinala. Zbog takvog pristupa u kombinaciji s velikim brojem mladih talenata ponovno su, nakon 2004. i generacije Dade Prše, postali klub za koji navijaju svi neutralni obožavatelji nogometa.

No, sudbina Monaca mogla je biti puno drugačija, a nevjerojatan je put koji je ovaj klub prošao u samo pet godina. 2013. još su bili drugoligaši; povratkom u prvu ligu postali su kopija PSG-a na krilima bogatog vlasnika Dmitrija Ribolovljeva, da bi 2015. odustali od takvog puta i orijentirali se na mlade igrače. Upravo je ta promjena kursa dovela do rušenja PSG-a, kluba čije su metode nekada kopirali.

Samo tri igrača preživjela su sve faze, a jedan od njih je Subašić

Ribolovljev je postao vlasnik Monaca 2011. dok je klub bio drugoligaš. Uskoro se na krilima njegovih milijuna vraćaju u prvu ligu u kojoj su pokušali napasti PSG njihovim metodama. U spektakularnim transferima stanovnici Kneževine postali su igrači poput Jamesa Rodrigueza, Radamela Falcaa i Joaoa Moutinha, ali PSG je ostao nedodirljiv u Francuskoj.

Igra sudbine uplela se 2015. kada je klub odlučio napraviti zaokret u klupskoj politici, a glavni razlog bio je Uefin financijski fair-play. Krovna europska nogometna organizacija odrezala je kazne PSG-u i Manchester Cityju, a kada su pokucali i na Monacova vrata Ribolovljev je odlučio "stegnuti remen" i okrenuti se drugačijem stvaranju momčadi s naglaskom na mladim igračima.

Mladi talenti postali su okosnica današnje šampionske momčadi, a veliku pomoć imaju u nekoliko iskusnih igrača koji podsjećaju na sve faze koje je Monaco prošao. Falcao i Moutinho su podsjetnik na eru velikog trošenja, dok su tri igrača ove momčadi prošli cijeli put od druge lige do naslova prvaka i polufinala Lige prvaka. Najvažniji među njima svakako je Danijel Subašić koji već postaje ikona kluba, a druga dvojica su Nabil Dirar i dokapetan Valere Germain.

Monaco će možda rasprodati momčad, ali to ne znači da će biti slabiji u budućnosti

Od ovakvih momčadi uglavnom se očekuje velika ljetna rasprodaja i sezona s puno slabijim rezultatima. Međutim, Monaco se nametnuo kao najbolji klub za razvoj mladih talenata koji je pravi magnet za mlade igrače, a takav mu imidž daje dobre temelje za budućnost.

Najbolja potvrda toga je slučaj Djibrila Sidibea koji je uoči sezone izabrao Monaco ispred Arsenala, znajući da dolazi u sredinu u kojoj će se najbolje razviti. Najvrjedniji eksponat u izlogu sigurno je Kylian Mbappe čiji će transfer vrlo vjerojatno srušiti Pogbin rekord, ali ako Monaco ostane na ovom putu, pitanje je vremena kada će u crveno-bijelom dresu zaigrati neko novo čudo od djeteta.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider