Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Velika razlika

Neće biti kao Enrique: Valverde uvodi veliku promjenu

Između novog i bivšeg trenera Barcelone postoji jedna velika razlika koja bi trebala odmah doći do izražaja.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U Barceloni se puno očekuje od Ernesta Valverdea, 53-godišnjeg stručnjaka koji izgleda kao idealan trener za Blaugranu. On je ove sezone naslijedio Luisa Enriquea, trofejnog trenera koji je ipak pokupio određene kritike.

Njemu se zamjeralo da je napustio prepoznatljiv Barcin stil igre; pod njegovim vodstvom igrala je okomitije nego inače, a momčad s dominantnim napadačkim trojcem izgubila je kompaktnost i balans. Valverde je svojim izjavama prilikom preuzimanja klupe dao naslutiti da će nastojati Barcu vratiti korijenima, ali najveća promjena, koja će biti odmah vidljiva, očekuje se u rotacijama.

Enrique nije bio sklon rotacijama i izmjenama – pod njegovim vodstvom Barcelona je dva puta bila momčad s najmanje izmjena u Primeri. Ove sezone Enrique nije iskoristio 20 izmjena, a sezonu ranije 24. U toj sezoni 2015./2016. zabilježio je i utakmicu bez izmjena kada je u susretu s Valencijom početna postava odigrala svih 90 minuta.

Valverde ima potpuno obrnutu filozofiju: u četiri sezone u Athletic Bilbau samo u jednoj sezoni nije iskoristio sve izmjene. Bilo je to u sezoni 2014./2015. kada se to dogodilo u dva navrata.

Može li nadmašiti kralja rotacija Zinedinea Zidanea?

Za razliku od Enriquea koji se u tri godine držao manje-više iste momčadi u sličnim sustavima, Valverde voli rotirati igrače i mijenjati sustave, a to bi trebala fundamentalna promjena pod novim trenerom.

Naravno, preduvjet za kvalitetne rotacije je duga klupa. Barcelona se ne može pohvaliti dubinom kakvu ima primjerice Real Madrid, koji bez ustezanja može poslati na teren B momčad. Upravo brojne rotacije pokazale su se kao pun pogodak Zinedinea Zidanea: momčad nije gubila svježinu, a najveće zvijezde bile su najbolje kad je bilo najpotrebnije.

Barcelona će stoga nastojati proširiti kadar u nadolazećem prijelaznom roku, a pojačanja bi Valverde mogao pronaći i u aktualnom kadru. Neki igrači, poput desnog beka Aleixa Vidala, bili su potpuno marginalizirani kod Enriquea, ali prema prvim najavama u novoj Barceloni za njih bi moglo biti mjesta.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider