Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
mnogi krenuli pa stali

Leicester se neće ponoviti, ali tko je uopće favorit za naslov u Premierligi?

U engleskom prvenstvu odigrano je devet kola nakon kojih se nitko nije uspio odvojiti.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Puno se očekivalo od ove sezone u Premierligi. Okupila se na Otoku krema ponajboljih svjetskih trenera koji su prije dva mjeseca krenuli u sezonu prepunu njihovih velikih međusobnih okršaja.

Nakon fenomenalnog starta Pepa Guardiole njegov Manchester City je potpuno zaustavljen. No sezona je takva da je City i dalje na vrhu iako nije pobijedio tri uzastopne utakmice. Kao da se ponavlja prošlogodišnja sezona u kojoj su mnogi iz kola u kolo komentirali kako izgleda kao da nitko ne želi osvojiti ligu. Pet najboljih klubova nagurali su se u jedan jedini bod, a ni ostali nisu daleko.

Guardiolu izluđuju njegovi igrači

Ipak ove sezone prvak definitivno neće biti Leicester City niti itko sličan. Naslov će otići nekom od velikana, ali je nemoguće predvidjeti kome. Guardiolin je City krenuo možda i bolje nego što se očekivalo sa šest pobjeda, no lupio je u zid. I možda je tu njihov trener najmanje kriv. Porazu od Spursa kumovao je Aleksandar Kolarov s autogolom, za domaći remi s Evertonom izravni krivci su Aguero i De Bruyne koji su promašili 11-erce, a John Stones poklonio je gol Southamptonu.

Guardiola ipak mora pronaći bolja rješenja protiv momčadi koje se zatvore ili pak odigraju duboki presing. Premierliga možda nije nogometno najkvalitetnija, ali je sigurno najteža. Nitko, baš nitko vam neće pokloniti bodove i najjači se moraju dobro namučiti protiv svih.

Arsenal i Liverpool u najboljoj formi

Sa Cityjem prvo mjesto dijele Arsenal i Liverpool s 20 bodova. Mjesta su tako podijeljena zbog gol razlike, a sva su tri kluba u sezoni ubilježila po šest pobjeda, dva remija i jedan poraz. Arsenal i Liverpool su u boljoj formi, ali je navijače Topnika nakon čak šest pobjeda u nizu šokirao domaći remi s Middlesbroughom koji je kao 17. momčad na ljestvici lako mogla uzeti puni plijen na Emiratesu.

Nije momčad Arsenea Wengera uspjela iskoristiti ovu situaciju i zasjesti sama na prvo mjesto te nastaviti veliki niz, ali je zato Liverpool stigao do samog vrha nakon tri odigrana derbija u prvih devet utakmica. Jurgen Klopp nadmudrio je Wengera i Contea u gostima, dok je s Mourinhom odigrao remi na Anfieldu. Jedini poraz Redsaa bio je od Burnleyja koji je ovog vikenda skinuo skalp još jednom Merseyside klubu – Evertonu.

Chelsea pokazao što može, Spursi previše remiziraju

Iz vodećeg trojca sa samo jednim bodom zaostatka smjestili su se Chelsea i Tottenham. Antonio Conte je nakon dva izgubljena derbija protiv Arsenala i Liverpoola malo posložio redove te upisao tri uzastopne pobjede. Čini se kako je razbijanje Mourinhovog Manchester Uniteda definitivno najava što može njegova ekipa.

Tottenham je pak nekoliko kola slovio kao momčad koja igra najučinkovitiji nogomet, ali su i oni stali, naročito nakon ozljede Harryja Kanea. Spursi su jedina momčad u ligi koja od nikoga nije izgubila, na svom su terenu pobijedili i Man City, ali njihov su problem čak četiri remija. Mauricio Pochettino bi najradije da mu svaka momčad drži posjed pa da ga lomi visokim presingom, baš kao i Klopp, ali problem se javlja kada se ''manje'' momčadi zatvore i prepuste im loptu. Tko više puta otključa te obrane osvojit će naslov.

Old Trafford ne želi gledati ovakav United

Četiri boda iza nalazi se Everton koji je odlično krenuo remijem sa Spursima i četiri uzastopne pobjede. No onda se i njima pad koji je rezultirao sa samo dva boda u posljednja četiri kola. Iza njih na sedmom mjestu je Manchester United. Jose Mourinho na udaru je kritika i struke i navijača. Klub poput Uniteda nije navikao na taj ''nogomet za siromahe''. Jednostavno s Ibrom, Pogbom i ostalima u najskupljoj ekipi lige ne smiješ igrati kao primjerice Tony Pulis s West Bromom.

Četiri pobjede, dva remija i tri poraza nije ono što se očekivalo, ali Mourinho ima sreće što nitko nije ''bez grijeha'' u ovih devet kola i matematika kaže kako su tek šest bodova iza vodećeg trojca. Sezona je tek na kraju prve četvrtine i sve se još da nadoknaditi, naravno ukoliko United počne igrati nogomet u kojem će ipak prije tražiti put do suparničke mreže.

West Ham se diže, prvaci tek 12.

Od osmog Southamptona do 15. West Ham Uniteda tek su tri boda. Slaven Bilić je nakon niza od pet poraza uzeo sedam bodova iz posljednja tri susreta. Treba imati malo i sreće, ali čini se kako je hrvatski stručnjak zatvorio rupe u obrani čemu svjedoči tek jedan primljeni pogodak u posljednja tri susreta. Uveo je obranu s trojicom, a nakon što se oporavio Creswell u punom je pogonu napokon i Ayew, najveće pojačanje kluba iz istočnog Londona.

Koliko god je West Hamov ulazak u sezona loš, treba uzeti u obzir kako ima tek bod manje od aktualnog prvaka Liecester Cityja te četiri boda manje od Man Uniteda. U obranu Claudija Ranierija možemo reći i kako sjajno gura u debiju Lisica u Ligi prvaka, ali ipak se očekivalo puno više engleskog prvaka od 12. mjesta nakon prvih devet kola.

Nova uzbuđenja cijeli tjedan

Uoči vikenda premierligaši će odigrati osminu finala Liga kupa. Možda mnogi ne mare za ovo najmanje važno natjecanja u Engleskoj, ali već u utorak sudarit će se Liverpool i Tottenham. U srijedu će se Bilić imati priliku osvetiti Conteu za tijesan poraz na otvaranju prvenstva, dok će Mourinho prekid krize možda pronaći u uzvratu Guardioli na Old Traffordu gdje će se opet sudariti gradski rivali United i City.

Vidjet ćemo u kakvim će sastavima zaigrati najbolji klubovi, jer za vikend ih čekaju novi okršaji u Premierligi. Možda će najteže biti Cityju na gostovanju kod čvrstog West Broma spomenutog stručnjaka za bunker'' Tony Pulisa, a lak posao neće imati ni Chelsea kod Southamptona. Man United jednostavno mora pobijediti Burnley, a Arsenal posljednje plasiranog Sunderlanda u gostima.

No kao što smo spomenuli, u Premierligi praktički nema lakih utakmica i niti jedan rezultat ne može biti neko veliko iznenađenje.

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo
Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider