Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
pokazali zube u finskoj

Predstavljamo Kosovo: Tko su im najbolji igrači i gdje igraju

Pred Hrvatskom je utakmica 2. kola skupine I kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. godine. Kosovo će u albanskom Skadru ugostiti desetkovanu momčad Ante Čačića...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska nogometna reprezentacija uz velike probleme s ozljedama odradit će dva gostovanja u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. godine. Prvo od njih dogodit će se u Skadru protiv nove reprezentacije na međunarodnoj sceni UEFA-e i FIFA-e - Kosova.

Reprezentacija je tek u svibnju ove godine postala članica FIFA-e i UEFA-e te je prije mjesec dana upisala prvi službeni nastup u natjecateljskoj utakmici. Kosovo je gostovalo kod Finske i pomalo iznenađujuće uzelo bod odigravši 1:1. Prethodno tome odigrana je i službena prijateljska utakmica protiv Farskih otoka u kojoj je Kosovo upisalo svoju prvu povijesnu pobjedu u službenoj utakmici rezultatom 2:0.

Nakon dvije utakmice sa slabijim reprezentacijama pred Kosovom je najveći ispit dosada - Hrvatska. Da nije bilo problema s ozljedama zbog kojih su svoj nastup otkazali Luka Modrić, Ivan Rakitić, Dejan Lovren i Marko Pjaca, bila bi to vjerojatno šetnja kroz Skadar. I ovako je Hrvatska izraziti favorit, no nikako ne treba podcjeniti Kosovo koje u svojim redovima ima nekoliko standardnih igrača iz vrlo dobrih klubova diljem Europe.

Zgusnuta formacija, veza najjači dio reprezentacije

Kosovo bi trebalo zaigrati u formaciji 4-5-1. Mrežu će čuvati Samir Ujkani, vratar talijnskog drugoligaša Pise i ujedno kapetan reprezentacije. U dosadašnjih sedam kola Serie B Ujkani je primio samo tri pogotka, a njegova momčad drži visoko peto mjesto na prvenstvenoj ljestvici.

Obranu s četiri čovjeka vjerojatno će sačinjavati Fanol Perdedaj, Amir Rrahmani, Alban Pniši, Leart Paqarada. Najzvučnije ime obrane je Perdedaj, koji igra za njemačkog drugoligaša München 1860. Igra na poziciji desnog beka i standardni je član njemačkog sastava. Nama najpoznatiji je stoper Lokomotive Rrahmani, koji je dosad odigrao sve minute u HNL-u.

Najopasniji igrač Kosova nalazi se u veznom redu, a njegovo ime je Valon Beriša. Njega je hrvatska publika upoznala u utakmicama play-off runde Lige prvaka u kojoj je Dinamo izbacio Red Bull Salzburg. Iako nije napravio ništa konkretno u te dvije utakmice, Beriša je standardni član prve momčadi Red Bulla, te je ušao u povijest kao prvi igrač reprezentacije koji je postigao pogodak u službenoj natjecateljskoj utakmici. Taj pogodak s bijele točke donio je ujedno i bod Kosovu na gostovanju u Finskoj.

Posebnu pažnju trebat će obratiti i na Bersanta Celinu. On je u prvoj prijateljskoj utakmici dobio crveni karton, a onda je u Finskoj zaigrao posljednjih 30-ak minuta. Riječ je o 20-godišnjaku nizozemskog Twentea, koji je u četiri nastupa u domaćem prvenstvu postigao čak tri pogotka. Može igrati na lijevom ili desnom krilu.

Opasnost će predstavljati još jedan igrač nizozemskog prvoligaša Milot Rašica. Krilni igrač Vitessea također je standardni igrač svoje momčadi, ali i najskuplji igrač prema Transfermarktu kojeg Kosovo ima u svom sastavu (2.75 milijuna eura).

Iskusni 32-godišnji Albert Bunjaku, član švicarskog St. Gallena, trebao bi predvoditi napad Kosova. On je u švicarskom prvenstvu dosada postigao dva pogotka u sedam nastupa i bio je strijelac prvog pogotka svoje reprezentacije u prvoj službenoj utakmici, prijateljskom ogledu protiv Farskih otoka (2:0).

Dominirali u Finskoj i zaslužili bod

Treba imati na umu da Kosovo u prvoj utakmici kvalifikacija na gostovanju kod Finske nije bilo u podređenoj ulozi. Štoviše, imalo je posjed lopte na svojoj strani (57:43), pa čak i omjer udaraca prema golu (15:11). Finska nije neko mjerilo što se tiče kvalitete reprezentacije, ali svejedno treba biti dobro upozorenje da se u Skadru mora biti na maksimalnom oprezu.

Nakon kiksa protiv Turske na otvaranju kvalifikacija Hrvatskoj ne preostaje ništa drugo nego da na ova dva gostovanja osvoji maksimalnih šest bodova. To neće biti nimalo lagan zadatak, pogotovo zbog ozljeda najboljih igrača, ali s obzirom na širinu i kvalitetu s kojom raspolaže izbornik Ante Čačić isprika za neuspjeh ne smije biti.

Mogući sastavi

Kosovo: Ujkani - Perdedaj, Rrahmani, Pniši, Pakarada - Krjeziu, Rašica, Valon Beriša, Aluši, Bernard Beriša - Bunjaku

Hrvatska: Subašić - Vrsaljko, Ćorluka, Vida, Pivarić - Brozović, Kovačić, Badelj, Perišić - Mandžukić, Kalinić

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider