Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Tri grupe prijestupnika

Predsjednik UEFA-e najavio kazne za osnivače Superlige: Realu, Barci i Juveu prijeti strašan udarac

Čeferin je napravio oštru distinkciju između klubova koji su pokrenuli Superligu...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin najavio je oštre kazne za osnivače Superlige, projekta koji je pokrenulo 12 velikih klubova i koji izazvao snažne otpore diljem Europe.

"Ajmo vidjeti kako stoje stvari. Svatko mora snositi posljedice onoga što je učinio i ne možemo se pretvarati da se ništa nije dogodilo. Ne možete učiniti nešto takvo i jednostavno reći: 'Kažnjavaju me jer me svi mrze'“, izjavio je Čeferin u intervju za britanski Daily Mail.

Čeferin je napravio distinkcije između klubova koji su pokrenuli Superligu:

"Ali za mene postoji jasna razlika između engleskih klubova i ostalih šest. Oni su se prvi povukli, priznali da su pogriješili. Morate imati određenu veličinu da biste rekli: 'Pogriješio sam.' Za mene postoji tri skupine među ovih 12 klubova: šest engleskih, koji su se prvi povukli, zatim druga tri (Atletico, Milan i Inter), a potom oni koji vjeruju da je Zemlja ravna i misle da Superliga još uvijek postoji. Postoji velika razlika između njih. Ali svi će biti odgovorni. Vidjet ćemo na koji način. Ne mislim na disciplinski postupak, ali mora biti jasno da svatko mora biti odgovoran na drugačiji način. Je li to disciplinski? Je li to odluka Izvršnog odbora? Vidjet ćemo. Prerano je to reći.“

gol expired Weidmanov lom noge obilazi svijet: Reakcije UFC boraca sve govore, javio se i Ngannou divider

Prema predsjedniku UEFA-e 12 osnivača Superlige definitivno će se suočiti s kaznom zbog pokušaja stvaranja zasebne Superlige, a kako stvari stoje, možda im čak bude zabranjeno i sudjelovanje u sljedećoj Ligi prvaka.

Međutim, Čeferin vjeruje da bi prema engleskoj velikoj šestorki - Chelsea, Manchester City, Arsenal, Tottenham, Liverpool i Manchester United - trebalo biti blaži jer su u prvoj skupini koja je promijenila mišljenje. Najoštrije kazne bit će za Real Madrid, Barcelonu i Juventus, koji se i dalje drže ideje da bi Superliga mogla oživjeti. To su klubovi kojima, prema svemu sudeći, najviše prijeti izbacivanje s europskih natjecanja sljedeće sezone.

Sve u svemu, Čeferin inzistira na tome da 12 klubova mora biti kažnjeno, iako ne precizira kako i na koji način. Slovenac je istakao potporu navijača širom Europe:

"Gledajte, iskreno govoreći, bio sam potpuno impresioniran reakcijom navijača, cijele nogometne zajednice i ne samo nogometne zajednice, već bih rekao i društva. Ovo nikada nisam vidio. UEFA je učinila svoje, klubovi koji su nas podržali učinili su svoje. I naravno, Vlada Velike Britanije, koja je učinila većinu toga. Ali najviše su napravili amaterski dužnosnici. Bio sam vrlo impresioniran reakcijom britanske vlade. Puno sam puta u tih ludih 48 sati razgovarao s premijerom Johnsonom i državnim tajnikom Dowdenom. Bili su na pravoj strani povijesti u pravo vrijeme. I ovo je impresivno. Ovaj zajednički napor pokazao je da se ne prodaje sve, da ne možete doći s milijardama i reći: 'Nije me briga za tradiciju, povijest, stvari koje volite, jer imam dovoljno novca, idem sve kupiti.' Nema šanse! Nisu uspjeli.“

Engleze je zanimalo znači li sve ovo da su Ujedinjeno Kraljevstvo i Republika Irska favoriti ispred Španjolske za dobivanje Svjetskog prvenstva 2030.?

„Vrlo sam zahvalan Vladi Velike Britanije i cjelokupnoj vlasti kako su reagirali u ovoj krizi. Naravno, ne mogu sada ništa reći. Jedino što mogu istaći jest to da imate infrastrukturu i sve potrebno za organizaciju takvog natjecanja već u ovom trenutku. Ne mogu se staviti na jednu stranu, postoje i drugi nacionalni savezi. Vidjet ćemo što će biti, ali stvarno jako cijenim britansku potporu očuvanju nogometa. Inzistirat ću na tome da Europa ima jednog kandidata. Ako budemo imali dva, to znači da bi oba mogla izgubiti. Razgovarat ćemo o tome kada dođe vrijeme.“

gol expired VIDEO: Usman brutalno nokautirao Masvidala, pet nevjerojatnih završetaka u jednoj od najboljih UFC večeri u povijesti! divider

Odnosi između Čeferina i predsjednika Juventusa Andree Agnellija okrenuli su se za 180 stupnjeva. Donedavno su bili jako dobri, a sada više ne razgovaraju. Dok se predsjednik UEFA-e vozio iz Slovenije u Nyon kako bi najavio promjene u Ligi prvaka od 2024. godine, odbio je telefonski poziv nasljednika moćne talijanske milijarderske obitelji.

Agnelli , uz Florentina Pereza središnja figura u poticanju novih UEFA-inih reformi, kao predsjednik ECA-e (Europskog udruženja klubova) pregovarao je o odvajanju od UEFA-e. Stoga ga je Čeferin nazvao "zmijom".

UEFA je spremna razmotriti nove prijedloge reforme Lige prvaka:

- Povećati sudionike sa 32 na 36 timova od 2024 .

- Uklonite dva dodatna mjesta u Ligi prvaka koja su bila rezervirana za klubove na temelju njihove povijesti.

- Prepoznavanje strasti i organizacije koja je omogućila poništavanje Superlige mora se odraziti na borbu protiv rasizma u nogometu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider