Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Prošlo je šest kola

Pratite li situaciju među hrvatskim drugoligašima? Nekoliko je zanimljivih priča

SuperSport Prva nogometna liga 2023./2024. prošla je kroz šest od ukupno 33 etape.

Šibenik - Cibalia (Foto: Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix)

Potpuno očekivano i logično, svjetla reflektora u hrvatskom klupskom nogometu uperena su u SuperSport HNL i nadmetanja naših najboljih klubova.

No, u rangu ispod njih, u SuperSport Prvoj nogometnoj ligi, kako se zove drugoligaško nogometno natjecanje kod nas, također je jako zanimljivo nakon dosad odigranih šest kola.

Vodeći je Šibenik s pet pobjeda i jednim porazom i zasad se ističu kao glavni kandidati za plasman u najviši rang. Šibenčani su se nakon šokantnog lanjskog ispadanja relativno brzo presložili, doveli su Marija Carevića za trenera i u novu sezonu ušli jako dobro.

Šibenik od Šubićevca napravio neosvojivu utvrdu

Doduše, imali su i malo sreće sa ždrijebom natjecateljskih brojeva odnosno rasporedom, jer od dosadašnjih šest kola četiri su puta bili domaćini i to su iskoristili na najbolji mogući način. Carević i njegovi igrači od Šubićevca su napravili neosvojivu utvrdu, Šibenik je u četiri domaća susreta upisao četiri pobjede uz gol-razliku 11:0, ali za neki ozbiljniji dojam trebat će pričekati još neko vrijeme, dok se vidi kako dišu u gostima.

Šibenik nije jedini koji ima izraženu želju za plasmanom u HNL. Tu je još i Zrinski Osječko 1664 koji s ambicioznim i osebujnim predsjednikom Ivanom Komakom želi igrati najviši rang i koji je zasad na samo minus tri u odnosu na lidera.

Vukovar (još) ne želi, Cibalia želi, ali...

Vukovar 1991 je još u prošloj sezoni koketirao s HNL-om, ali prema posljednjim najavama iz Grada heroja, još će neko vrijeme pričekati. Razlog je infrastrukturne prirode, jer Vukovarci ne žele u HNL-u biti domaćini u osječkom Gradskom vrtu ili u Vinkovcima već bi htjeli na svom (novom) stadionu u svom gradu. Koliko će godina to sve potrajati, u ovom trenutku nije poznato, ali nedvojbeno je da i ove sezone imaju dobru momčad, među najboljima u ovoj konkurenciji.

U HNL bi već ove sezone htjela i Cibalia, ali kad je kultni klub iz Vinkovaca u pitanju, jedno su želje, a drugo (financijska) realnost. Cibalia ima otvorenu predstečajnu nagodbu, u nekoliko navrata propali su pregovori sa zainteresiranim investitorima, a lokalna politika, koja preko svojih pijuna već godinama vodi glavnu riječ, nikako ne uspijeva uzdići klub iz drugoligaške prosječnosti niti pronaći dugoročno kvalitetno rješenje.

Bili tići stječu iskustvo u Solinu

Što se tiče ostatka drugoligaške karavane, svi imaju isti cilj - što prije osigurati ostanak u ovom rangu, a svaka pozicija koju ostvare od 10. na više predstavljat će im bonus. Naime, za razliku od situacije na vrhu gdje će samo prvoplasirani otići u rang iznad i gdje drugoplasirani ne ide nigdje, ovdje 11. (pretposljednji) ide u dvije utakmice razigravanja s drugoplasiranim trećeligašem, a fenjeraš izravno ispada.

Vrijedi to za sve, pa tako i za Solin koji je Hajdukov partnerski klub i u kojem, što na dvojnoj registraciji što na posudbi, igra nekolicina Hajdukovih juniora, prošlosezonskih finalista Lige prvaka. Nisu baš najbolje krenuli, ubilježili su četiri poraza te ih, po svemu sudeći, čeka borba za ostanak. Uostalom, kao i sve ove ispod, ali i nekoliko mjesta iznad na ljestvici.

Ćudljivi i ludi Orijent

Zanimljivo, jedinu pobjedu Solinjani ubilježili su protiv Orijenta 1919, bivšeg prvoligaša iz Rijeke iza kojeg je prilično ludih mjesec dana. Riječani su katastrofalno otvorili sezonu, sa samo jednim bodom u prva četiri kola, ali onda su u posljednje dvije minute nokautirali dvije ekipe koje su u te utakmice ušle kao vodeće. Prvo su na svojoj Krimeji svladali Šibenik s 5:4 i to nakon što je u jednom trenutku bilo 1:3, da bi za vikend u završnici utakmice u Gradskom vrtu izveli preokret protiv Zrinskog nakon što su do 77. minute gubili.

Dodajmo kako naši drugoligaši igraju trokružnim sistemom, ukupno 33 kola. Nakon što dvaput odmjere snage svatko sa svakim, poslije tih 22 kola na temelju plasmana bit će poznat raspored za preostalih 11 pa će se znati tko s kim u finišu igra.

SuperSport Prva NL, 7. kolo:

Dugopolje - Solin
Sesvete - Šibenik
Cibalia - Zrinski Osječko 1664
Orijent 1919 - BSK Bijelo Brdo
Croatia Zmijavci - Vukovar 1991
Dubrava - Jarun

Tablice omogućuje Sofascore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider