Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
NIJE DA NISMO OČEKIVALI

Nogometni dirigent oduševljava i na klupi: U šest mjeseci došao je do europskog polufinala protiv svog učitelja

Šest mjeseci nakon što je postao trenerom Bayera iz Leverkusena Xabi Alonso doveo je njemačku momčad do polufinala Europske lige.

Xabi Alonso (Foto: Afp)

Osam kola njemačke Bundeslige odigrano je do kraja rujna prošle godine, kad je uslijedila reprezentativna stanka.

U tom trenutku Bayer iz Leverkusena nalazio se na pretposljednjem mjestu ljestvice. Imali su tek jednu pobjedu iz osam susreta, ukupno pet osvojenih bodova. U peterostrukom viceprvaku Njemačke upalio se alarm.

Tri godine skupljao iskustvo u trećoj ligi

Gerardo Seoane morao je odstupiti s klupe, a priliku je dobio Xabi Alonso. On je dotad mirno radio u drugoj momčadi Real Sociedada, svog matičnog kluba, gdje je odradio pune tri sezone. U trećoj španjolskoj ligi skupljao je iskustvo vođenja momčadi, nakon što je tijekom karijere učio od najboljih. 

Jose Mourinho, Pep Guardiola, Carlo Ancelotti, Manuel Pellegrini i Rafa Benitez oni su s kojima je radio najviše i najdulje.

Nakon što je odlučio prihvatiti prvi pravi posao u trenerskoj karijeri, bez ikakvog podcjenjivanja onoga što je radio u San Sebastianu, prošao je kroz turbulentno razdoblje.

Turbulentno razdoblje brzog učenja

Startao je pobjedom 4:0 protiv Schalkea, ali radost i optimizam navijača kratko su trajali. U idućih šest susreta tek tri neodlučene utakmice i tri poraza, tek jedan bod iz tri ligaška susreta. Sve je vodilo tome da Apotekare ipak čeka teška sezona.

No, čini se kako je sjajnom Basku, čovjeku koji je imao nezamjenjivu ulogu u veznom redu Liverpoola, Real Madrida i Bayerna, trebalo mjesec dana da provede svoje ideje u djelo. Do pauze zbog Svjetskog prvenstva naslagao je tri pobjede u nizu i sa sigurnom sredinom otišao na odmor.

Nakon povratka još dvije pobjede, dakle ukupno pet u nizu, što je bio znak da je momčad posložio. Ili ipak ne? Uslijedilo je još jedno turbulentno razdoblje. Tri poraza u četiri ligaška susreta i domaći poraz od Monaca u Europskoj ligi.

Da je netko navijačima nakon domaćeg poraza od Mainza 2:3, koji se dogodio 19. veljače, rekao da će im to biti posljednji poraz u iduća dva mjeseca, vjerojatno bi toj osobi malo ljudi vjerovalo.

12 susreta bez poraza, 28 postignutih golova

Ali da, upravo je tada Xabi počeo odrađivati pravi posao. Od poraza protiv Mainza do danas naslagali su 12 susreta uz devet pobjeda i tek tri neodlučena susreta.

Formu je nakon povratka napokon uhvatio čudesni Florian Wirtz, pa je u Monacu nadoknađen zaostatak, uz prolazak putem drame kaznenih udaraca, a u Europskoj ligi nakon toga pao je Ferencvaros te jučer i Union SG, gostujućom pobjedom 1:4, nakon nepovoljnog rezultata s BayArene.

U 12 susreta postigli su 28 pogodaka i trenutačno igraju krasan nogomet. Čak su se i na ligaškoj ljestvici podigli i sad drže šesto mjesto. Čini se da su za plasman u Ligu prvaka ipak proigrali prekasno, no nemojmo ih još otpisivati. Uostalom, to mogu izboriti i osvajanjem Europske lige.

Učenik protiv učitelja za veliko finale

Tamo će Alonsa u polufinalu čekati jedan od njegovih učitelja, Jose Mourinho na klupi Rome. Mourinho je prošle sezone osvojio Konferencijsku ligu, a ove sezone to ima plan učiniti u europskom natjecanju srednjeg ranga.

Svakako nemojmo zaboraviti da u minimalno pola utakmica nije na raspolaganju imao dva od tri svoja najbolja igrača, već spomenutog Wirtza i Patrika Schicka.

Leverkusenu je ovo prvo europsko polufinale još otkako je 2002. godine igrao finale Lige prvaka.

Alonso je pokazao kako ga s razlogom možemo smatrati budućim velikim trenerskim imenom, odnosno čovjekom za kojeg bismo se mogli okladiti da ćemo ga vidjeti na klupi nekog od tri gore spomenuta velika kluba, u kojima je ostavio itekako važan igrački trag. Ali nemojmo otpisivati ni želju da napravi posao u svom Real Sociedadu. Ona sigurno postoji.

Sad je cilj odraditi ovaj posao na najbolji mogući način. Već prema pune tri sezone u trećem rangu španjolskog nogometa vidimo kako je Alonso čovjek komu se ne žuri, netko tko je spreman izgrađivati se prirodnim putem. Nema nikakve sumnje da u Leverkusenu ima neki dugoročniji plan, tek mu je 41 godina. 

Pamtimo ga kao igrača koji je unosio mir i staloženost, kao dirigenta igre, ali i nekoga tko će uvijek biti čovjek od povjerenja. I naravno, ono što svi tako vole zvati, kao produženu ruku trenera na terenu. Sad je on trener i čini se da polako opravdava ono što je bilo očekivano - da će taj posao raditi itekako dobro.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider