Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
netko mu je to i dopustio

Priča o propalom prvaku: Zagreb ide u 3. ligu, a svi znaju tko je krivac

Prije 15 godina Nogometni klub Zagreb osvojio je naslov prvaka Hrvatske i još uvijek je jedini kojem je to uspjelo osim Dinama i Hajduka.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nažalost, 15 godina nakon povijesnog naslova prvaka NK Zagreb igra u 2. ligi i čak je na rubu ispadanja u 3. ligu jer nije pobijedio već gotovo 170 dana. Zagreb definitivno tone prema 3. ligi, a nakon poraza od vodeće Gorice predsjednik kluba Dražen Medić, po mnogima i čovjek koji je ustvari i trener, odlučio je raspustiti polovicu udarne momčadi.

Nesvakidašnju situaciju nije želio pojasniti niti jedan od sedmorice igrača na odlasku, ali ni prvi čovjek kluba. A prstom krivnje upravo u Dražena Medića, upire jedan od njegovih puno uspješnijih prethodnika.

"Posljedice za taj klub s dugom tradicijom, klub koji je omiljen, koji je bio simbol grada Zagreba, ne samo po imenu, nego i po svom načinu rada, on je sada tu gdje je'', kaže za Dnevnik Nove TV Ante Vrdoljak, dugogodišnji bivši predsjednik Zagreba (1983. – 2002.).

Čovjek koji je Zagreb vodio kroz četiri desetljeća tvrdi da se Medić igra "šerifa" na štetu kluba, a sve jer mu je to omogućio gradonačelnik Milan Bandić.

"On je došao kako je došao. On je tamo postavljen, netko mu je darovao klub, poklonio ili da se malo igra s klubom. Koliko može jedna takva osoba biti kriva, a ne onaj koji mu je to napravio, teško je to reći'', smatra Vrdoljak i dodaje:

''Kad je u pitanju ovaj način upravljanja, ovaj model koji je gradonačelnik izmislio, do toga je moralo doći."

Grad je Zagrebu izgradio najmoderniji nogometni kamp u državi, a Bandić ne skriva povezanost s Medićem.

"Možda ste vi dijelom u pravu, ali treba dosljedno poštovati Zakon o športu i Zakon o udrugama. Tu je Grad Zagreb nemoćan'', tvrdi Bandić.

Na pitanje što ukoliko Zagreb ispadne u 3. ligu, a kako stvari stoje i hoće, što će biti s lokacijom u Kranjčevićevoj i stadionu koji tamo postoji?

"I dalje će se igrati nogomet tamo i bavit će se ljudi športom'', tvrdi gradonačelnik Bandić.

Medić bivšeg prvaka gura u treću ligu

Zagrebova kalvarija događa se 15 godina nakon senzacionalno osvajanja HNL-a, kao prvi i jedini prvak pored Dinama i Hajduka. Tada je Zagreb bio pojam malog kluba koji funkcionira na sjajan način, tvrdi legenda kluba.

"Apsolutno, ja se sjećam s 20 godina kad sam bio mlad igrač dvije godine sam pokušavao doći u Zagreb jer je to klub s tradicijom. Na kraju smo i osvojili naslov, a danas je neka druga priča. Teško mi je pričati, nisam već dugo oko kluba'', kaže bivši igrač Antonio Franja.

Zašto je to tako, zašto legende kluba bježe od svog kluba?

"Ha, vrlo vjerojatno zbog toga što im se ne da prostora da se približe klubu, ne?

Jeste li ikad pokušali razgovarati s gospodinom Medićem?

"Jesam, u puno navrata sam razgovarao. Nemam s njim nekakvih loših iskustava, to ne mogu reći, ali on je jednostavno toliko 'unutra' da ne vidi loše stvari koje se događaju oko kluba i u njemu."

Medić je u klubu gotovo 13 godina, a kada bivši prvak utone u mrak 3. lige, onda je jasno da je došlo vrijeme za odlazak.
 

Standings provided by Sofascore LiveScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider