Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sjećanje na Kroosa

Nevjerojatna odluka: Suludi potezi Bayerna, Real trlja ruke i dovodi veliko pojačanje

Bayernu bi se moglo ponoviti nešto slično kao onomad s Tonijem Kroosom, kojeg je predao u ruke Real Madridu za smiješan iznos…

Alphonso Davies na utakmici s Kanade i Hrvatske (Foto: Cropix)

Florentino Perez identificirao je dva prioritetna cilja Reala za sljedeću sezonu. Prvo pojačanje koje lovi dobro je poznato, to je Kylian Mbappe, koji bi mogao stići u Real potpuno besplatno kada mu istekne ugovor 30. lipnja, dok bi drugo mogao biti Bayernov sprinter Alphonso Davies.

Mislav Karoglan i Marko Livaja Karoglan: "Namjerno sam stavio Livaju i Kalinića da pola sata igraju zajedno" divider

Kanađaninu istječe ugovor 2025. i tu činjenicu iskorištava kako bi licitirao oko povećanja plaće. Bild piše da traži veliko povećanje, želi udvostručiti primanja, a Bayernovi čelnici to uporno odbijaju.

Kako stvari stoje, Bayernu bi se mogla dogoditi slična situacija kao svojevremeno s Tonijem Kroosom, kojeg je Real na veliko zadovoljstvo preuzeo od Bayerna za praktički smiješan iznos. Kroos je kao ponajbolji igrač Svjetskog prvenstva 2014. prešao u Real za samo 25 milijuna eura.

Bayern prepušta Alphonsa Daviesa Real Madridu za smiješan iznos

Bavarci nisu željeli povećati plaću Kroosu, koji je tražio da uđe u prvi platežni razred, u kojem su bili neki igrači od kojih je već tada bio klasu ili dvije bolji.

Tadašnji čelnici Bayerna procijenili su da Kroos to ne zaslužuje, da nije ta klasa, a nevjerojatno lošu procjenu iskoristili su Madriđani, koji su spremno ponudili Kroosu sve što je tražio i otkupili ga za mizeran iznos. U trenutku kada je stavio potpis na ugovora s Realom Kroos je već vrijedio barem četiri puta više nego što je Real za njega platio Bayernu.

Alashik i Hrgović Saudijac najavio što nas čeka: Loša vijest za youtubere u boksu, ali možda i za Filipa Hrgovića divider

Sada se ponavlja priča s Daviesom, doduše ne toliko drastična jer Kanađanin nije osvojio naslov svjetskog prvaka i bio ponajbolji igrač katarskog turnira, ali ipak je pokazao da ima veliki potencijal.

Davies je jasan da će u Münchenu ostati samo ako ga učine jednim od najplaćenijih igrača u momčadi i zato traži 13 milijuna eura po sezoni. Radi se o plaći koja je daleko iznad onoga što mu Bayern namjerava ponuditi. Bavarci ostaju pri svome i ne misle odstupiti.

Ponavlja se slučaj Tonija Kroosa

Kako je jasno da će Davies odbiti Bayernovu ponudu, Bild piše da bi mogao napustiti Allianz Arenu već predstojećeg ljeta. Prvi u redu stoji Real, a i cifra bi mogla biti slična kao u slučaju Kroosa. Navodno je riječ o 30 milijuna eura. Taj je iznos smiješan za Real i nema sumnje da će Florentino Perez učiniti sve da iskoristi šansu.

Podrazumijeva se da će Kanađaninu dati plaću koju traži. Kada se sve zbroji i oduzme, Real bi opet mogao trljati ruke. Ako Davies barem djelomično bude na razini Kroosa, Realu će se investicija višestruko isplatiti. Osim toga, ako i odluči prodati Daviesa u nekom trenutku, zacijelo će lako povratiti uloženo, a vjerojatno će i zaraditi.

Kanađanina mnogi smatraju već sada jednim od najboljih bekova/krila na svijetu, a još ima puno prostora za napredovanje. Ako Davies dođe u Real, Ferland Mendy vjerojatno će napustiti Santiago Bernabeu.

A Bayernu će ostati 30 milijuna eura. Iznos s kojim će jako teško naći gotovog igrača sličnih karakteristika. Kako stvari stoje, Real ima veliku šansu opet pokupiti vrhnje. Bayern je doveo Daviesa kao mladca iz MLS-a, lijepo ga je razvio i pretvorio u klasnog igrača, a sada će ga, kako stvari stoje, za smiješan iznos prepustiti Realu.

Sulude odluke Bavaraca

Netko će reći da su Bavarci odveć tvrdoglavi, a drugi da ponekad forsiraju suludu politiku. U posljednjih desetak godina Bayern je u nekoliko navrata donosio teško shvatljive odluke. U trenucima kada je trebao preuzeti dominaciju Europom, Bavarci bi izvadili revolver i samo sebi pucali u koljena. 

Treba se samo prisjetiti priče s Juppom Heynckesom i njegovom šampionskom momčadi, pa i sudbinom hrvatskog napadača Marija Mandžukića. Jednim potezom pera Bavarci su sve srušili. I rezultat i pobjednički stil. Tražili su boljeg pečenja preko paške ili livanjske mlade janjetine; od prvaka Europe i najjače momčadi svijeta, koja je pregazila Messijevu Barcelonu i činilo se da će godinama vladati Ligom prvaka, pretvorili su se u Barcinu, Realovu i Atleticovu mušteriju.

Raspad nakon osvajanja

Uli Hoeness je potpisivanje ugovora s Pepom Guardiolom usred sezone objasnio željom za frekventnijim osvajanjem Lige prvaka, a znamo kako je sve završilo. Heynckes je naposljetku te sezone osvojio trostruku krunu, a Guardiola u tri sljedeće sezone nije stigao dalje od polufinala Lige prvaka, s time da niti u jednim polufinalu Bayern nije postigao pogodak u gostima i uvjerljivo je gubio od Reala i Barce.

U Bayernovu slučaju najbolje se vidi kako se povijest nerijetko ponavlja, pa skoro u dlaku. I nakon zadnjeg osvajanja Lige prvaka Bayern je opet potonuo umjesto da mu to bude kotač zamašnjak i podstrek da dodatno naraste. Ako se nastavi olako rješavati igrača poput Daviesa, glavnim rivalima ne preostaje ništa drugo nego da ugrabe priliku. Perez je već razvukao širok osmijeh.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider