Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Drama u Kući nogometa

Najvruće pitanje hrvatskog nogometa: U HNS-u pomutnja, UEFA ih brutalno otpilila

Hrvatski nogometni savez jučer je donio odluku o nastavku prve nogometne lige te o prekidu natjecanja u ostalim ligama.

Davor Šuker, Andrej Plenković, Marijan Kustić i Gordan Jandroković (Photo: Igor Kralj/PIXSELL)

Najviše polemike izazvala je situacija u juniorskoj ligi za koju je odlučeno da se prekida prema zatečenom stanju na ljestvici, što bi značilo da je Hajduk prvi s dva boda više od Dinama koji ima utakmicu manje.

S takvom odlukom ne slažu se zapravo niti Hajduk niti Dinamo, a rasplet ove situacije može se provlačiti sve do kolovoza kada Savez treba UEFA-i prijaviti sudionika u Ligi prvaka za mlade.

Odluku HNS-a o juniorskom prvenstvu mnogi su protumačili kao završenom pričom u kojoj je Hajduk prvak. No, to i nije baš tako.

"Mislim da je dosta jasno. Mi smo donijeli odluku, prekinuli smo natjecanje, nakon toga naravno idemo korak po korak, čekamo izvješće povjerenika za natjecanja... I naravno onda ćemo donijeti konačne odluke o svemu tome", kaže izvršni direktor HNS-a Marijan Kustić.

UFC 249 Kladionice favoriziraju Fergusona i Ngannoua: Provjerite tko su favoriti uoči povratničkog UFC-a 249 divider

Konačna odluka trebala bi se ticati putnika u juniorsku Ligu prvaka, što je zapravo i najveći ulog u ovoj priči. No, put do konačnog rješenja još je izgleda dug.

"Smatramo da će svaka administrativna odluka o prvaku juniorske lige biti nepravedna prema jednom od sudionika, te da je najbolje rješenje odigravanje majstorice između juniora Hajduka i Dinama u trenutku kad se stvore uvjeti za to. U skladu s tim priželjkujemo odigravanje majstorice kako bi mladi igrači obiju momčadi dobili priliku da na zelenom terenu, a ne za zelenim stolom, odluče o juniorskom prvaku Hrvatske za ovu sezonu", ističe voditelj Hajdukove Akademije Boro Primorac.

Iz Dinama se zasad ne žele službeno očitovati, no doznajemo kako su iznimno nezadovoljni ovom odlukom koju smatraju diskriminatornom te namjeravaju poduzeti sve kako bi zaštitili vlastite interese.

O ovoj odluci HNS-a povjerenik za natjecanje napisat će izvješće o kojem će se prvo očitovati Natjecateljska komisija pa Izvršni Odbor, a na njihovu odluku Dinamo se može žaliti - prvo HNS-u pa onda i UEFA-i.

No sama UEFA preporučila je kako je putnika u europska natjecanja najpravednije dobiti sportskim putem, dakle na terenu, a svoje preporuke poslali su i nama. U dosadašnjoj praksi UEFA je uglavnom podržavala odluke nacionalnih Saveza.

"Što će oni odlučiti, što je po njima sportsko, što nesportsko, to doista ne znam. I ne znam zbog čega je HNS donio ovakvu odluku. Jesu li oni imali nekakav mig, sugestiju iz Uefe? Zašto jednostavno nisu odmah donijeli odluku da se igra majstorica i gotova priča? To su mogli izrijekom napraviti odmah i ne bi se stvorila cijela ova problematika", kaže kolumnist GOL.hr-a Ivica Medo koji smatra da je HNS u svemu morao biti decidiraniji.

"Oni su se htjeli sakriti iza odluke Uefe, ali Uefa se tu nije htjela miješati. Uefa je to prepustila nacionalnim savezima, očigledno. I oni su naposljetku, htjeli-ne htjeli, morali donijeti odluku. Zbog toga je nastala drama jer nisu znali što napraviti."

Kako god, HNS do najkasnije 3. kolovoza UEFA-i mora predložiti predstavnika za juniorsku Ligu prvaka. Izvršni direktor Saveza Marijan Kustić najpravednijim rješenjem smatra majstoricu, ali nju moraju prihvatiti i Hajduk i Dinamo. A prihvate li - igrat će je isključivo za mjesto u Europi. Ne i za naslov prvaka. Jer kada je prvenstvo prekinuto - prvaka nema.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider