Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Najdugovječniji trener HNL-a

Hrvatski trener na vrhu Europe u radu s mladima: Zapaprio je Hajduku i ne namjerava stati

A sad priča o pravom fenomenu HNL-a. U ligi u kojoj se treneri smjenjuju kao na traci, trener Lokomotive, Silvijo Čabraja, taj klub vodi već pune dvije i pol godine! U čemu je tajna: otkrio je reporterki Dnevnika Nove TV Aniti Kajtazi Roth.

Silvijo Čabraja i Marko Livaja (Foto: Vojko Basic / CROPIX)

Trener Lokomotive Silvijo Čabraja, nakon odlaska Varaždinovog Marija Kovačevića na bolovanje, ostao je jedini HNL trener u istom klubu od početka sezone. Štoviše: on je na Kajzerici već pune dvije i pol godine.

„Primarno je da rukovodeći ljudi kluba realno stave okvire. Koliko sam dobio informaciju, u dvije i pol godine koliko sam ja trener 44 trenera je promijenjeno u 11 klubova. Znači praktički se mijenjaju svakih 6 mjeseci i ranije. Za sada ja imama ovdje stabilnost, ali trenerski posao je takav da se može dogodit promjena u dva tjedna, tri loša rezultata… Ne možete maknuti 20 igrača, najjednostavnije je maknuti trenera“, kaže trener Lokosa.

Osim dugovječnosti na klupi, trener Lokomotive ne odustaje ni od svojih postulata. Klub s Kajzerice postao je sinonim za afirmaciju mladih igrača. Poznata nogometna stranica za transfere TransferRoom objavila je tako listu top 10 trenera u Europi za razvoj mladih igrača, a na vrhu je – Silvijo Čabraja. Lokomotiva čak 95 posto igrača uzima iz svog omladinskog sustava, a isti postotak ima trener austrijskog Salzburga.

„Mi se baziramo na djeci koja odrastaju u našem klubu. Znači mi imamo 70 posto ili 90 posto u datom trenutku igrača koji su potekli u ovom klubu. Manje-više ih ja sve ovdje poznam. Bio sam ovdje i koordinator nogometne škole i brat mi je direktor nogometne škole, imamo i podršku u našem direktoru i manje više uspijevamo.“

Uspjeli su Lokosi i ove sezone namučiti bogatije i bolje rangirane klubove od sebe. Vidjelo se to i proteklog vikenda u srazu s Hajdukom, nakon čega je svakom pripao po bod.

„Svi govore da igramo lijep nogomet, ali trebali bi imati 3 do 5 bodova više, bilo bi puno ljepše . U ovom trenutku smo sedmi, ali ambicija nam je dignuti se još za dva mjesta gore i nadamo se da ćemo to uspjeti do kraja sezone. Svake godine mijenjamo 6-7 igrača, a pola godine vam je potrebno minimalno da bi tu ekipu ustabilili, da bi napravili dobar rezultat.“

Tko bi na kraju sezone mogao napraviti dobar rezultat i uzeti naslov, Čabraja ne prognozira, ali poručuje.

„Tek je pola prvenstva odigrano, ima tu još dosta utakmica, i Hajduk će kiksati i Dinamo će kiksati. Rijeka je tu vrlo blizu tako da sigurno će biti vrlo interesantno prvenstvo do kraja.“

Do zimske stanke Čabrajini Lokosi moraju odraditi još samo utakmicu protiv Istre i onda se nadati da se u prijelaznom roku momčad neće previše promijeniti. No, i na takav scenarij najdugovječniji ovosezonski trener već je navikao.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider