Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Finale, zadnji šut…

Na današnji dan 1976.: Prošlo je 45 godina od jednog od najvažnijih golova u povijesti nogometa

Bilo je to Europsko prvenstvo kojemu je domaćin bila Jugoslavija, igralo se u Beogradu i Zagrebu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Datum 20. lipnja 1976. zauvijek je ušao u povijest češkog i slovačkog nogometa, a i nogometa općenito.

Na današnji dan se igralo finale Europskog prvenstva kojemu je domaćin bila Jugoslavija odnosno gradovi Zagreb i Beograd. Tadašnji format Eura bio je takav da su pravo nastupa na završnom turniru imale samo četiri reprezentacije, a u polufinalnim susretima nakon produžetaka je Čehoslovačka izbacila Nizozemsku, a Njemačka Jugoslaviju.

U finalu je Čehoslovačka bila nadomak pobjede u osnovnom dijelu, ali Nijemci su u 89. minuti zabili za 2:2 i otišlo se u produžetke. Kako tu nije bilo golova, pristupilo se izvođenju jedanaesteraca.

U prve tri serije svi su bili precizni. U četvrtoj je Ladislav Jurkemik pogodio, da bi zatim Uli Hoeness poslao loptu preko gola i Čehoslovačka je došla u predvorje raja. Njihov peti izvođač bio je Antonin Panenka, pritisak je bio golem jer znalo se da ako on pogodi da je naslov prvaka Europe tu. Tadašnji nogometa praškog Bohemiansa uzeo je zalet, zatrčao se prema lopti i uputio šut koji je ušao u legendu. Potkopao je loptu, koja je lagano po sredini gola ušla u mrežu i moglo je započelo veliko slavlje.

Bio je to najveći uspjeh češkog i slovačkog nogometa prije nego su te dvije države u miru razišle 1993. godine, a Panenka je ispisao povijest, kako zbog tog trenutka, tako i zbog činjenice da su ga u desetljećima koja su uslijedila kopirale na tisuće nogometaša prilikom izvedbe jedanaesteraca...

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider