Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
TROJAC NA VRHU

Mrtva utrka u Engleskoj: Pogledajte kako tko stoji, što ga čeka i što kažu prognoze!

Super neizvjesna je utrka za titulu u engleskoj Premier ligi. Čak tri kluba nalaze se unutra dva boda.

Najglamuroznija nogometna liga na planeti ove sezone, više nego ikad od dolaska Pepa Guardiole i Jürgena Kloppa, nudi utrku u troje za naslov prvaka.

23. kolo donijelo je pobjedu Arsenala u derbiju nad Liverpoolom, te siguran trijumf Cityja kod Brentforda.

Redsi na vrhu, ali prava prednost više ne postoji

Redsi su ostali na vrhu, ali sada su im i City i Arsenal na samo dva boda zaostatka. S tim da Građani imaju i utakmicu manje. Predaleko nisu ni Aston Villa ni Tottenham, no teško je očekivati da se ove dvije momčadi mogu uključiti u borbu za naslov.

Momčad Mikela Artete pobjedom u derbiju na sjajan se način vratila u utrku. Nakon što su 2023. zaključili sa samo jednom pobjedom u pet utakmica, mnogi su ih prestali doživljavati kao pretendente na titulu. No, s tri uzastopne pobjede u novoj godini promijenila se percepcija Topnika.

Arteta je oprezan i zna što govori, jer prošle je sezone u ovoj istoj fazi njegova momčad bila na vrhu. S tri boda, ali i utakmicom manje od Manchester Cityja. No, na kraju je Guardiolina momčad obranila naslov s pet bodova viška.

Arsenalu nedostaje pravi strijelac

Ono što mnogi analitičari vide kao ozbiljan hendikep Arsenala u odnosu na glavne konkurente je izostanak pravog golgetera. Dok su Haaland i Salah sa po 14 golova prvi strijelci lige, najefikasniji Topnik Bukayo Saka s osam pogodaka je na diobi 13. mjesta. S tim da Guardiola na Norvežanina nije mogao računati skoro dva mjeseca, a Klopp je bez Salaha već više od mjesec dana.

Iako je Arsenal najbolja obrambena momčad lige i momčad s najkvalitetnijim presingom, kladionice im ne vjeruju previše. Šanse za naslov Artetine momčadi procjenjuju se na 12%. Liverpoolu se daje 26% izgleda, a uvjerljivi favorit "bookmakera" je Manchester City, s čak 60% šansi za 4. uzastopni naslov.

Ništa neobično, jer Građani su u fantastičnom nizu u posljednja dva mjeseca. S 11 pobjeda i samo jednim remijem u svim natjecanjima.

A, i njihova moć i navika pobjeđivanja u Guardiolinoj eri je zadivljujuća. Otkad je čudesni Katalonac sjeo na klupu, City je jednom - i to u njegovoj prvoj sezoni - završio 3., te jednom - kad je Liverpool konačno osvojio naslov - drugi. Ostalih pet sezona osvajali su naslov.

Kloppu titula za oproštaj?

Guardiola je i glavni krivac što je Jürgen Klopp, unatoč fantastičnom poslu koji od 2015. radi u Liverpoolu, samo jednom osvojio Premierligu.

Navijači Redsa vjeruju da je stiglo vrijeme za novi naslov na Anfieldu. Liverpool je momčad s najmanje poraza u sezoni, samo dva. A, u periodu od prvog kod Tottenhama te drugog kod Arsenala u nedjelju Kloppova momčad imala je niz od 10 pobjeda i 5 remija u Premierligi.

Većina neutralnih promatrača vjerojatno će navijati za trijumf Liverpoola. Jer, veličanstveni Nijemac obznanio je odlazak na kraju sezone i završni čin s naslovom prvaka bio bi oproštaj iz snova.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider