Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Najviše do četvrtfinala

Madridska centrala plaši Katalonce: Barca nikad više prvak Europe!

Kako se ponovno zakuhava politička situacija u Španjolskoj oko mogućeg odcjepljenja Katalonije, tako se rasplamsavaju polemike oko pitanje gdje će nastupati Barcelona ako se Katalonija osamostali?

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Čelni ljudi Udruženja profesionalnih klubova (LFP) i Sportskog vijeća (CSD) Javier Tebas i Miguel Cardinal tvrde da u tom slučaju Barcelona neće moći ostati u okviru španjolske lige.

„Zakon to brani. U Zakonu izričito stoji da se iz drugih država u našoj ligi mogu natjecati samo klubovi iz Andore“, kaže Thebes i dodaje kako osobno misli da se Katalonija nikada neće odcijepiti od Španjolske.

Cardinal je mišljenja kako će se zasigurno promijeniti sportski ciljevi katalonskih klubova.

„Barcelona će postati kao Ajax, Celtic ili Standard Liege. U najboljem slučaju dolazit će do četvrtfinala Lige prvaka. To nije diskurs straha, nego realna prognoza“, dušobrižnički će Cardinal.

U Kataloniji odgovaraju da će katalonski narod odlučiti što će biti s Katalonijom i njezinim sportskim klubovima, a ne madridska centrala. To je valjda demokratski i nadasve prirodno. Stav Barcelone pod predsjednikovanjem Josepom Mariom Bartomeuom jest da se ne miješa izravno u politiku, ali da klub Barcelona ostaje sportski i kulturni ponos Katalonije te tradicionalni zaštitnik katalonske nacionalne opstojnosti.

Za razliku od bivšeg predsjednika i najvećeg suparnika na prošlim izborima Joana Laporte, koji se otvoreno zalagao za samostalnost Katalonije i isticao da Barcelona mora biti na čelu pokreta za neovisnost, Bartomeu balansira između političke realnosti i onog što stvarno misli te onog što od njega očekuju i traže široke mase katalonskog naroda.

Bartomeu će, dakle, i dalje tvrditi da se Barcelona ne miješa u politiku, ali će pored toga slati jasne signale na čijoj je strani.

Kako, mnogi Barcelonini navijači misle da Primera neće željeti izgubiti Barcelonu zbog novca i popularnosti koju joj donosi, a ako se to ipak dogodi, sigurni su da će francuska liga raširenih ruku dočekati ponos Katalonije.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider