Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kalkulacije i taktike

Loše vijesti za Dinamo: Tri velikana traže bivšeg Modrog asa, ali postoji kvaka

Bivši Dinamov igrač i trenutačni veznjak Leipziga Dani Olmo na prekretnici je karijere…

Dani Olmo dok je bio u Dinamu (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)

Madridski As raspisao se o Daniju Olmu (25), bivšem igraču Dinama i trenutačnom veznjaku Leipziga.

„Stiže radno ljeto za Danija Olma. Španjolac iz Leipziga jedna je od najsočnijih opcija na tržištu nogu. Činjenica da mu ugovor istječe 2024. smanjuje troškove potencijalnom kupcu. To je natjeralo nekoliko velikih igrača da stanu u startne blokove“, piše As.

Kao još uvijek relativno mlad, a uz to iskusan igrački iskusan jer igrao je u Ligi prvaka i najvećim reprezentativnim turnirima, smatraju ga vrlo zanimljivim u smislu omjera novca i kvalitete. Ako bi Olmo otišao ovog ljeta, As piše da bi odšteta mogla iznositi između 30 i 40 milijuna.

Leipzig odbija prodati Olma

Međutim, Leipzig još uvijek nije izvjesio početni iznos jer ga odbija tako lako predati, ali kako dani budu odmicali, a tržište se zahuktavalo, Nijemci će možda biti prisiljeni proučiti ponude jer će im to biti zadnja prilika da na njemu nešto zarade. Glavni prosci počeli su zauzimati pozicije. As piše da je jedan od njih Bayern, koji je tradicionalan gospodar njemačkog tržišta.

Čistka koja ovog ljeta slijedi u bavarskoj svlačionici pogađa igrače koji igraju na sličnim pozicijama kao Olmo, primjerice Sadija Manea ili Thomasa Müllera, što Olmu otvara veće mogućnost za prelazak na Allianz Arenu. As piše da je iza kulisa već bilo pregovora i da je lako moguće da se iskazani interes pretoči i konkretan posao.

No za Olma nije odsječena ni španjolska veza. Madridski dnevnik tvrdi da Real i Barcelona već dugo prate bivšeg Dinamovog veznjaka. Doduše, iz različitih perspektiva.

Bayern, Real i Barca zainteresirani za Olma

Barca ga nije mogla dovesti iz financijskih razloga. Katalonci će odigrati sve svoje trikove kako bi ga dobili kao slobodnog igrača u ljeto 2024. S druge strane, Real ga promatra kao alternativu za Marca Asensija ako ovaj odluči da neće produljiti ugovor.

As bez krzmanja konstatira da bi Olmo po statusu prestigao Edena Hazarda i smjestio se vrlo blizu Brazilca Rodryga. Španjolski dnevnik podsjeća da je Olmo i prije odlaska u zagrebački Dinamo bio blizu prelaska u Realovu akademiju.

Za Olma su navodno zainteresirani i engleski klubovi. Prije nekoliko dana bivši igrač Liverpoola i televizijski analitičar Dietmar Hamann nazvao je gužvu oko Olma cjenkanjem za 40 milijuna i naglasio da Olmo stvara šanse ni iz čega. As tvrdi da postoji nekoliko projekata za velike engleske klubove u koje bi se Olmo uklopio kao saliven.

Olmo je nedavnom polufinalu njemačkog Kupa protiv Freiburga s golom i tri asistencije pokazao da je definitivno izronio iz krize u koju je upao nakon ozljede. As konstatira da je njegova budućnost sve bliža nekom velikom klubu u Europi i tvrdi da ima iskustvo, dobru cijenu i tehničke uvjete za iskorak.

Dinamo pozorno prati situaciju

U Dinamu s pozornošću prate razvoj situacije. Poznato je da hrvatski prvak ima pravo na postotak od daljnje prodaje. Preciznije, Dinamo će dobiti 20 posto od svakog iznosa koji prelazi 29 milijuna eura, koliko je već zaradio na prodaji Olma njemačkom klubu u siječnju 2020.

As je spomenuo da bi Leipzig mogao dobiti između 30 i 40 milijuna, što sigurno nije ono čemu su se nadali u Dinamu. Još prije godinu, godinu i pol dana spominjale su se cifre od 70 milijuna. No situacija se nije razvila u tom smjeru.

E, sad, pitanje je kakvu će taktiku izabrati Olmo i što mu više odgovora. Ako se odluči na ostanak u Leipzigu i ne produlji ugovor, već na zimu može slobodno pregovarati sa zainteresiranim klubova, a u ljeto 2024. bit će slobodan igrač, što znači da novi klub neće morati platiti odštetu. Barca bi najviše voljela takav rasplet, a ni drugima se ne iskrcava 30-40 milijuna ako baš ne moraju.

U prijevodu to znači da će Olmo imati bolju startnu poziciju za pregovore oko visine plaće. Što je odšteta manja, to je plaća veća. To je očigledan razlog zbog čega Španjolaca kalkulira. Jasno je da si traži najbolju poziciju, a kada je već došao blizu isteka ugovora, nije nemoguće da odluči to odraditi do kraja. Takav rasplet je Dinamu najmanje prihvatljiv, odnosno jednako je prihvatljiv kao da ovog ljeta ode za 29 ili manje milijuna eura.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider