Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Mitovi slavnog hrama

Katalonija se smije Realu: Čudesni Bernabeu ima veliki problem, Barca gledanija

Real Madrid spektakularno je obnovio svoj mitski stadion, no efekt novog stadiona nije u bitnome promijenio posjećenost…

Santiago Bernabeu, stadion Real Madrida (Foto: Afp)

Real Madrid na spektakularan način obnovio je svoj mitski stadion Santiago Bernabeu, koji se nalazi praktički u centru Madrida i imat će impozantnu listu novih ili proširenih sadržaja.

Luka Modrić Modrić dobio nevjerojatnu ponudu: "Bit će to brutalan kraj karijere" divider

Jedan od najslavnijih hramova nogometa još uvijek nije završen i ne zna se kada će točno biti. Možda će radovi trajati do kraja godine. Iako su kranovi poskidani, ima tu još dosta posla, radi se punom parom, najviše na predjelu poslovnih galerija. Mora se još ušminkat i dotjerati, ali glavni dio je obavljen.

Tvornica novca

Jednom kada bude u punom pogonu Kraljevski klub nada se da će biti tvornica novca te da će mu tako pomoći da održi status najvećeg europskog i svjetskog kluba u nadolazećim godinama.

Konkurencija je sve veća, prebogati arapski šeici i američki tajkuni već odavno nadiru u najpopularniji sport i to neće biti nimalo lako. Novi Bernabeu trebao bi pomoći Realu da održi korak s konkurencijom i zadrži prestiž koji je stvarao desetljećima, no kao i gotovo sve što okružuje planet Real, ni novi stadion nije mogao proći bez kontroverzi.

Karikirano rečeno, pola Španjolske jest tvrdo za Real, ali i pola je ljuto protiv i stalno čeprka po kraljevskim ranama, a posebice se to odnosi na Kataloniju i Baskiju.

Troškovi izgradnje značajno porasli

Iako je Real upregnuo svoj PR stroj do maksimalne razine i novi stadion je na svjetskoj razini prezentiran kao čudo nad čudima, kao najbolji stadion na svijetu, Katalonci i Baski ne šute i pronalaze rupe.

Ističu da su troškovi izgradnje znatno prerasli prvobitne kalkulacije koje su se kretale između 500 i 600 milijuna eura, a na kraju će ukupna cifra probiti milijardu kada se uključe kamate na kredit i zbroji konačni trošak.

Marko Livaja i Andrej Kramarić na Svjetskom prvenstvu Prognoziraj protivnike Vatrenih na ždrijebu i osvoji navijački paket! divider

No to ne bi bio tako veliki problem da su ispunjena prvobitna očekivanja. Prihodi sigurno jesu povećani i još će znatno rasti kada se otvore svih poslovni prostori, ali početni efekt nije baš takav kakvom su se nadali u Realu. Stadion nije rasprodan za svaku utakmicu, ali ni blizu.

Koliki je zapravo kapacitet novog Bernabeua?

Simptomatično je da nije jasno koliki Bernabeu zapravo prima gledatelja? Mnogi mitovi okružuju Real, a jedan od najdugovječnijih je je kapacitet Bernabeua. Desetljećima su se vrtjele različite brojke, a čini se da će se priča nastaviti. Iako je s fanfarama najavljivano da će s obnovom stadiona doći i proširenje na 85 tisuća, to se još nije dogodilo.

Ako bacite pogled na službenu web stranicu Reala, vidjet ćete da se točan kapacitet krije kao zmija noge. Katalonski mediji tvrde da je i dalje praktički isti. Sport ističe brojku od 81.044 mjesta.

Sergej Jakirović Dinamo će uskoro predstaviti novog beka, Jakirović inzistira na dolasku stopera iz Ukrajine divider

Taj podatak teško se probija kroz madridske medije, no u Kataloniji ga slatko vade i ističu da će novi Bernabeu imati čak 24 tisuće manje sjedećih mjesta od novog Camp Noua. Barca je u procesu obnove stadiona kojem će podići kapacitet s 98 na 105 tisuća mjesta i bit će i dalje najveći u Europi.

Mitovi i obmane

Katalonci tvrde da Real nije odustao od povećanja kapaciteta samo zbog komfora i proširenja novih sadržaja. Neki tvrde da je to obmana jer, kako kažu, novi prostori nemaju previše veze s tribinama te da komfor uopće nije osjetno drukčiji nego prije.

Još nisam bio na novom Bernabeuu pa ne mogu to potvrditi, ali na starom su stolci i mjesta za noge doista bili značajno ispod gabarita novijih stadiona kao što su Allianz Arena ili novi Luz. Na nekim mjestima jedva da se možete stisnuti ako ste malo višlji i krupniji. 

Odavno su zamjerke Bernabeuu da je prilično skučen, što i ne čudi jer je izgrađen u središta grada i širenje mu je bilo limitirano. Praktički je više išao u visinu nego u širinu.

Strme tribine davale su mu poseban šarm i posebnu atmosferu, koje više nema ni u tragovima kako je to nekad bilo. Zadnjih desetak godine često je više turista na tribinama nego pravih navijača. Proces elitiziranja nogometa počeo je davno, jednako kao i na mnogim stadionima širom Europe. Navijači, paradon, kazališni gledatelji s dubokim džepom puno su poželjniji nego grlati fanovi s tankim novčanikom.

Kako god, katalonski mediji ističu da su sjedalice i prostor za noge i dalje značajno skučeniji od primjerice Atleticova Metropolitana, koji je izgrađen po najvišim standardima komoditeta.

Deset tisuća mjesta zjapi prazno

Kada su rađene prve analize još tamo prije desetak godina, zamisao Florentina Pereza bila je da se kapacitet podigne na 95 tisuća mjesta, no zapelo je s građevinskim dozvolama. Real nije uspio ishoditi dozvole za proširenje na javnu površinu oko stadiona.

Florian Wirtz protiv Stuttgarta VIDEO Dvije asistencije čudesnog klinca za nastavak niza: Evo zašto bi Wirtz mogao postati najskuplji igrač u povijesti divider

Katalonski mediji primjećuju da je to bila sreća u nesreći za Real jer bi stadion u tom slučaju zjapio poluprazan na nekim utakmicama. U Realu su očekivali da će se navijači praktički lomiti za ulaznice da bi svjedočili utakmicama na spektakularno obnovljenom stadionu, kako je to bilo u nekim državama, posebice u Engleskoj i Njemačkoj, no taj se efekt nije dogodio.

Realov prosjek kreće se oko 71 tisuće, dakle, deset tisuća manje od punog kapaciteta. To je na razini prosjeka prije korone i početka obnove stadiona. Bernabeu nije bio dupke pun ni u zadnjem gradskom derbiju protiv Atletica. Skupilo se oko 76 tisuća ljudi. Kada se to zna, jasno je zbog čega se nije išlo na proširenje, ako je uopće bilo moguće.

Real puni dupke stadion samo protiv Barce

Katalonci s podsmijehom ističu da Real može rasprodat stadion samo protiv Barcelone te da su najave o povećanju kapaciteta bile tek marketinški trik jer kako da Real obnavlja stadion, a da ne širi kapacitet. To je malo ispod razine, posebice ako se zna da Barca dodatno širi ionako osjetno veći Camp Nou.

Katalonci vole istaći da je Barcin prosjek na Camp Nouu iz prošle sezone veći od ukupnog kapaciteta Realova stadiona. Bio je nešto preko 82 tisuće. Koliko Barci znači Camp Nou najbolji govori podatak da je na Montjuicu prosjek oko 41 tisuće, a kapacitet Olimpijskog stadiona je oko 49 tisuća. Barca bi se trebala vratiti na Camp Nou već sljedeće godine, iako se predviđa da će radovi potrajati do 2026.

Barca gledanija na televiziji

Iako je Real na prvom mjestu La Lige i opće je mišljenje da ima najviše navijača u Španjolskoj, zanimljivo je da Barcelona ima veću televizijsku gledanost. Katalonci su tek treći s osam bodova zaostatka i ne izgledaju bajno, no njihove utakmice gleda više ljudi.

Barcu je u prvom dijelu prvenstva, nakon 19 odigranih kola, gledalo u prosjeku 989.737 gledatelja, a Real 866.263. Treći je Atletico s 535.s263, a na četvrtom mjestu je najveće iznenađenje sezone - Girona, koju je u prosjeku gledalo 346.158 gledatelja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider