Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
nema više reflektora i travnjaka na poklon

Zbogom nečasnom kupovanju glasova: Slijedi velika promjena!

HNS će konačno morati uvesti promjene koje je dosada izbjegavao

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Skupština HNS-a uskoro bi mogla izgledati drugačije. Dosadašnji skupštinari uglavnom su bili dizači zelenih papirića, no nakon tumačenja o primjeni spornih članaka Zakona o sportu, koje je poslao državni ured za sport, HNS će morati uvesti promjene koje su do sada izbjegavali.

"Ono što želim reći je da smo dokumenat, odnosno to mišljenje dobro proučili i da ćemo pokrenuti daljnje procedure i izmjene kako to Zakon o sportu kaže", rekao je Damir Vrbanović.

Iako je izvršni direktor HNS-a pokušao umanjiti značaj dokumenta koji je poslala državna tajnica Janica Kostelić.

"Ništa se dramatično neće desiti niti će se bilo što dramatično promijeniti", nadodaje Vrbanović.

Velika promjena u "snazi" glasa

To ipak nije točno. Promjene se odnose na sastav tj. način biranja skupštinara na razini županijskih saveza i HNS-a.

Najveća promjena koja itekako mijenja odonos snaga, je u tome što klubovi iz najnižeg ranga natjecanja neće više imati jednak broj glasova kao i prvoligaši. Naime, do sada je npr. mali četvrtoligaš imao jedan glas baš kao Hajduk ili Rijeka.

Uza svo poštovanje prema amaterskom sportu, čak je i površnom poznavatelju jasno kako nema logike da jednaka prava ima klub za kojeg igraju pekari ili učitelji, te Dinamo ili Hajduk. No, takva raspodjela davala je velik prostor za eventualne nečasne kupovine glasova. Pa su godinama sa raznih strana stizale priče o osnivanju klubova preko noći, malim klubovima koji kupuju reflektore ili nove travnjake...

Promjene će zahvatiti i Skupštinu HNS-a u kojoj će po sada sjediti i predstavnici prvoligaša, županijskih saveza, klubova nižeg stupnja natjecanja, te predstavnici udruženja sportaša i trenera.

HNS-ov odgovor o HDZ-ovcima u savezu sramotan

Nogometni Savez splitsko-dalmatnske županije jedini je do sada uskladio svoj statut sa Zakonom o sportu. Ostali bi to trebali učiniti ubrzo. No, vrh HNS-a trebao bi promijeniti puno toga. Naime, i dalje pokušavaju razloge lošeg imidža pronaći izvan svojih redova.

"Htio bih skrenuti još jednom pozornost da svakodnevno imamo medijskih istupa i napada prema Hrvatskom nogometnom savezu što mislim da je neopravdano jer hrvatski nogometni savez dobro radi", rekao je Marijan Kusić, dopredsjednik HNS-a.

"Ne smijemo se umoriti pomagati nogometu i moramo ustrajati na tom zajedništvu iz kojeg proizlaze naši uspjesi.Nažalost ima onih kojima to smeta", izjavio je predsjednik HNS-a Davor Šuker.

Podcijenjivanje inteligencije javnosti nije simpatično. Iako je Damir Vrbanović u pravu kada pita zašto ovo mišljenje nije doneseno prije pola godine već sada pred lokalne izbore. Odgovor o tome zašto je HNS pun HDZ-ovih članova, gotovo je sramotan.

"To što je netko privatno član neke stranke, to uopće nema nikakvog značaja da li je on sportski funkcioner ili nije. Stjecajem okolnosti većina sportskih funkcionera pripada određenoj stranci", kaže Vrbanović.

Iako politici nije mjesto u sportu, s takvim se stanjem ipak mogu pohvaliti samo najrazvijenije svjetske demokracije. Pred Hrvatskom je očito, još dug put.

Janica Kostelić odlučna u svojoj namjeri

O svemu tome s držanom tajnicom za sport Janicom Kostelić razgovarao je reporter Nove TV Saša Lugonjić.

"Nakon nekoliko mjeseci razmatranja, s obzirom da je bilo argumenata i za razna tumačenja sa strane struke, željeli smo sagledati stvari iz šire perspektive i nakon razgovora sa strukom smo donijeli zaključak i uputili smo mišljenja".

* Bilo je kritika da se predugo čekalo.

"Možda se to moglo ranije napraviti, ali kako ne bi donijeli neke nagle odluke, jer ja nisam tip osobe koji donosi nagle odluke, željeli smo da to bude kako treba".

* Iz Hrvatskog nogometnog saveza danas su sa skupštine poručili da ih je iznenadila ovakva odluka.

"Nismo komunicirali s njima na tu temu, ali mi smo poslali jasnu poruku i nadamo se da će to sada konačno razriješiti polemike u društvu".

* Očekujete da ove odluke HNS uskoro provede i na svojim skupštinama kako županijskim tako i ovim?

"Očekujem da se svi pridržavaju ovog zakona, kako nogometni savez tako i ostali sudionici u sportu".

* Najavili se da će Zakon o sportu ponovno ići u dopune. Kakva je situacija s time? Hoće li današnja dva članka također biti uključena u te dopune?

"Kao što je bilo najavljeno u četvrtom kvartalu je plan nacrta o sportu i nadamo se da u tom nacrtu neće biti samo riječ o nogometu, nego i o cijelom sustavu sporta. Nadam se da ćemo unaprijediti cijeli sustav sporta i uključiti ćemo cijelu zainteresiranu javnost koja će se moći javiti i sudjelovati sa svojim prijedlozima".

* HNS sada ima jednu opciju, a to je ustavna tužba Hrvatskog olimpijskog odbora koja se najavljuje. Jeste li možda razgovarali sa predsjednikom HOO-a Zlatkom Matešom o tome?

"Nisam upoznata s tom informacijom tako da zaista ne bi htjela to komentirati".

* Da je nogomet u Hrvatskoj za neke puno više od sporta vidjeli smo i ovih dana kada su bila velika politička prepucavanja između MOST-a i HDZ-a, dakle partnera u vlasti. Blizu su i lokalni izbori, pa je li bilo nekih pritisaka političke vrste prilikom donošenja ovog mišljenja?

"Za mene osobno nije. To je nešto čega sam se ja primila, to je dio ovog središnjeg Državnog ureda za sport. Naravno da je on dio Vlade i da svi zajednički u suradnji donosimo odluke koje su najbolje za budućnost".

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider