Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Hajduk osigurao prednost koja bi mogla odlučiti: Ako je Dinamu remi dobar, to puno govori

Hajduk odlazi na zimsku stanku kao jesenski prvak i sa saznanjem da je bolji u međusobnom skoru s najvećim rivalom…

Bruno Petković i Sergej Jakirović (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Dinamo i Hajduk odigrali su derbi praznih pušaka. Bila je to još jedna juha za siromahe, a ne bogata trpeza. Najveća utakmica hrvatskog nogometa opet nije ponudila gledateljima mogućnost ni blagog uživanja, a kamoli atrakcije.

Mislav Karoglan Karoglan nakon derbija: ''Potrošili smo cijeli jedan trening pripremajući se za njega'' divider

Uglavnom mučenje lopte, dosadno do bola, kvaliteta igre mizerna. Dovoljno je pogledati statistiku i sve će biti jasno. Udarci na vrata bili su rjeđi od kiše u Atacami.

Hajduk je došao uzeti bod u Zagrebu, tako se postavio, tako je igrao, a na kraju je i uspio. Dinamo je više pokušavao, ali isto se nije pretrgao s ofenzivom. Kao u najdosadnijem boksačkom meču, bilo je to beskonačno opipavanje snaga.

Remi osjetno više odgovara Hajduku

Na kraju balade bod više odgovara Hajduku, i to osjetno više, iako je dojam da ni u Dinamu nisu nezadovoljni bodom, ali i to puno govori o stanju duha u Maksimiru.

Sergej Jakirović Sergej Jakirović: "Ocjena polusezone? Trojka prema četvorci" divider

Činjenice govore ovako: Splićani su sačuvali sedam bodova prednosti ispred Dinama, ali također odlaze na zimski odmor sa saznanjem da su bolji u međusobnom skorom s najvećim rivalom.

Hajduk bolji u međusobnom skoru

U prijevodu to znači da će u slučaju jednakog broja bodova biti u prednosti, a uz to još imaju džokera u vidu domaćinstva posljednjeg derbija, koji će se igrati u 28. kolu u Splitu.

Jasno, Dinamo ima dvije utakmice manje i ako slavi u obje, smanjit će prednost na jedan bod. To znači da će utrka za prvaka vjerojatno biti vrlo neizvjesna, no činjenica je da Hajduk ima blagu prednost u svemu što je rečeno. Sigurno nešto govori i 7:1 u korist Hajduka u osvojenim bodovima u međusobna tri okršaja. Tri utakmice, Hajduk ima dvije pobjede i jedan remi.

Upitna kvaliteta

Lakonski se može reći da je važnost utakmice okovala noge igračima, no pitanje je koliko oni zapravo mogu. Europski rezultati ipak su najbolji barometar kvalitete, a znamo kako su hrvatski klubovi prošli u UEFA-inim kupovima proteklog ljeta.

Kao bosi po trnju. Dinamo jest naposljetku prezimio u Europi, ali prezimljavanje u Konferencijskoj ligi sigurno nije bilo u planu. Realno rečeno, i suparnici u skupini nisu mogli biti lošiji, a i s njima su Modri imali puno problema.

Kada se uzme u obzir što se sve događalo u Maksimiru u jesenskom dijelu sezone, Modri ipak djelomično mogu biti zadovoljni. Kako god igrali, ostali su u Europi, a u prvenstvenu ne zaostaju puno. To je, realno, dostižno. Međutim, Hajduk na zimsku pauzu odlazi s prednošću, a kako je prvenstvo ipak puno bitnije od Konferencijske lige, može se reći da je i zadovoljniji.

I Sopić traži pojačanja

I Dinamo i Hajduk trebaju pojačanja, to je posve jasno. I trener Rijeke Željko Sopić zaziva dva-tri pojačanja, kako bi se kvalitetnije uhvatio u koštac s Dinamom i Hajdukom i pokušao osvojiti prvenstvo. Iako su Modri i Bili u prvom planu, Rijeku treba imati u vidu.

Riječani imaju mladu i potentnu momčad, koja je ove jeseni skupila dosta iskustva i trebala bi biti bolja na proljeće, a ako se uspije još i pojačati, mogla bi biti vrlo opasna.

Što je pripremljeno za zimski prijelazni rok?

Može se zaključiti kako će zimski prijelazni rok odigrati veliku ulogu. Tko bude kvalitetnije tržio, tko uspije dovesti kvalitetnije igrače, bit će u prednosti. E, sad, drugo je pitanje mogu li naši najbolji klubovi uopće računati na takve igrače? Znaju li uopće koji su to igrači i jesu li išta pripremili? Znamo kakva je upravljačka situacija u Dinamu.

Borba za vlast još traje, skupštinske borbe još nisu okončane, a još uvijek nije postavljen ni sportski direktor koji bi trebao provesti plan pojačavanja. Puno je pitanja, malo je pravih odgovora. Kako sada stvari stoje, proljeće će biti potpuno neizvjesno.

Standings provided by Sofascore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider