Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
PRESKOČILI SMO IH

Grci upozoravaju pred dva međusobna susreta: "Moramo biti oprezni, Hrvati su nas prestigli"

Dobar europski start hrvatskih klubova rezultirao je preskakanjem grčke lige na UEFA-inu poretku.

Andraž Šporar (Foto: Profimedia)

Šest utakmica, šest pobjeda i 1500 bodova za nacionalni koeficijent. To je dosadašnji ovoljetni europski učinak hrvatskih klubova, za najbolji start sezonama unazad.

Maribor - Differdange Slovenski viceprvak napravio čudo u Portugalu, Krznar se drugi put zaredom spasio blamaže divider

Četiri su još uvijek tu, svi s itekako realnim šansama za nastavak natjecanja ili hvatanje još pokojeg boda. Iako, već sad se postigao veliki napredak, s obzirom na to da je Hrvatska na "ljestvici uživo" preskočila grčku ligu.

Izravna borba u međusobnim susretima

I to baš pred dva međusobna susreta protiv grčkih klubova. Dinamo će u trećem pretkolu Lige prvaka igrati protiv atenskog AEK-a, a Hajduk protiv PAOK-a iz Soluna u Konferencijskoj ligi.

Grci su također uspješni, svih pet klubova i dalje im je u Europi, s tim da im čak tri u slučaju ispadanja imaju još jednu šansu, za razliku od nas, gdje tu privilegiju ima tek Dinamo.

No kako unatoč prolascima nisu svi ostvarili pobjede, a i bodovi im se dijele s brojem pet, dok se hrvatski dijele s četiri, pali su ispod nas, na 20. mjesto. Velik je to udarac za savez koji je na kraju sezone 2021./2022. bio 15., što im je donijelo dva kluba u ovosezonskim kvalifikacijama Lige prvaka. No katastrofalna prošla sezona dovela ih je tu gdje su sada.

Osijek Osijek u Europi protiv brata slavnog hrvatskog rukometaša i portugalske ikone divider

"Panathinaikos, PAOK i Aris odradili su svoju dužnost i kvalificirali se u iduću fazu europskih natjecanja te donijeli bodove za Grčku. Ipak, nisu uspjeli zadržati nas na prethodnoj poziciji jer su Dinamo, Osijek i Rijeka donijeli Hrvatima 750 bodova. Naravno, Grčka i dalje ima pet momčadi u Europi, a Hrvatska četiri. 

Razlika između naše dvije države je 125 bodova i ova će bitka kulminirati u trećem pretkolu. Tu slijede dvoboji AEK-a i Dinama, odnosno PAOK-a i Hajduka, koji će dati odgovor na to može li Grčka ponovno preskočiti Hrvatsku i zapravo gledati prema još višim pozicijama", napisali su s grčkog portala Sport24.gr.

Rokas Pukštas Šok za Leku, Hajdukov junak u prva dva derbija propušta utakmice s PAOK-om divider

Povijesno važni susreti s Grcima

Prije dvije sezone upravo je, kako je prije nekoliko dana Tomislav Globan otkrio na Twitteru, dvoboj Rijeke i PAOK-a odlučivao o puno toga u koeficijentu, a pobjedu su tada, ipak zasluženo, odnijeli Grci i osigurali ovosezonska dva kluba u Ligi prvaka.

Ulog sad nije toliko velik, iako niti onda toga zapravo nismo bili svjesni, ali svakako sve ovo izgleda još važnije kad znamo da nam slijedi bitka protiv izravnih konkurenata, ali po svemu sudeći i potpuno ravnopravnih protivnika.

Kako će proći hrvatsko-grčki dvoboji?

Ukupno glasova:

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider