Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
a tek mu je 39 godina

Buffon pred velikim ostvarenjem: Prijeti rušenju svih poznatih rekorda

Gianluigi Buffon u petak će u dresu talijanske reprezentacije upisati nestvarni 1000. nastup u svojoj karijeri.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Legendarni talijanski vratar Gianluigi Buffon (39) u petak će u susretu između Italije i Albanije u kvalifikacijama za SP 2018. godine ostvariti nevjerojatan podvig - odigrat će tisućitu utakmicu u karijeri.

Buffon je na vratima Parme sakupio 220 nastupa, za Juventus je odigrao 612 utakmica, dok će ogled protiv Albanije biti njegova 168. utakmica u dresu 'azzurra'.

Buffon će se tako upisati u ekskluzivni klub nogometaša koji su sakupili 1,000 i više nastupa i to kao 18. kojem je to uspjelo.

Nedodirljivi Peter Shilton, ali možda ne zadugo

Na vrhu liste se nalaze trojica vratara Englez Peter Shilton sa 1,390 nastupa, Brazilac Rogerio Ceni sa 1,234 odigrane utakmice, te Englez Ray Clemence sa 1,118 utakmica. Među velikanima koji su u klubu '1,000' su i Talijan Paolo Maldini, Argentinac Javier Zanetti, Velšanin Ryan Giggs i Španjolac Raul.

"Sretan sam zbog toga jer sam imao sreće, ali i ova brojka je dokaz moje radišnosti," poručio je Buffon.

Buffon je prvu utakmicu u karijeri odigrao 19. studenog 1995. u dresu Parme protiv Milana (0-0). Tada je imao 17 godina.

"Kada se Buffon pridružio treninzima prve momčadi nisu vjerovao što vidim. Premda je imao svega 17 godina bio je fantastičan. Stalno sam ispitivao svoje suradnike vidimo li isto," kazao je tadašnji trener Parme Nevio Scala.

Za reprezentaciju je debitirao dvije godine kasnije u susretu dodatnih kvalifikacija za SP 1998. godine protiv Rusije. Ušao je u igru u 31. minuti umjesto Gianluce Pagliuce koji se ozlijedio, a dvoboj u Moskvi je završio 1-1.

Možda ću branit do 65. godine

Buffon je tada postao najmlađi golman na vratima talijanske vrste nakon II. Svjetskog rata, a njegov rekord je u rujnu 2006. oborio vratar Milana Gianluigi Donnarumma nastupivši za nacionalnu vrstu sa 17 godina i šest mjeseci.

U Juventus je preselio u ljeto 2001. za 53 milijuna eura zamijenivši na vratima Nizozemca Edwina van der Sara koji je preslio u Fulham. Nedavno je priznao kako je tada bio korak do prelaska u Romu, no Rimljani su ipak izabrali Ivana Pelizzolija.

Nastupio je na čak pet svjetskih prvenstava, a ukoliko ga posluži zdravlje putovat će i u Rusiju na World Cup 2018. godine.

"Više puta sam se pitao što me tjera da još uvijek branim. Da sam osvojio Ligu prvaka možda bi već odustao, ovako u meni ima još dovoljno motiva i gladi za trofejima," priznao je dodavši: "Imam 38 godina, ali ne osjećam se starim. Tko zna možda ću braniti do svoje 65. godine," poručio je sa smiješkom.

Kada bi se odlučio na rušenje Petera Shiltona, morao bi nastupiti u još 391 utakmici. Prošle je sezone nastupio u 44 utakmice, a kada bi to bio prosjek u svakoj sezoni, morao bi odraditi još njih devet, što znači da bi s 48 godina okončao svoju karijeru. Ako se zaista ne osjeća starim s 39, zašto bi se osjećao tako svega devet godina kasnije?

 

BUFFON U BROJKAMA

PARMA

220 nastupa

208 primljenih golova

3 trofeja

JUVENTUS

612 nastupa

479 primljenih golova

15 trofeja

ITALIJA

167 nastupa

112 primljenih golova

naslov svjetskog prvaka

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider