Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
NISMO NI SUMNJALI

Odabrane najveće sudačke pogreške u povijesti nogometa: Prvo mjesto Hrvati jako dobro pamte

Na popisu 25 najvećih sudačkih grešaka u povijesti nogometa pronašli smo neke situacije koje jako dobro pamtimo.

Josip Šimunić (Foto: Guliver Images)

Elitni nogometni medij FourFourTwo odlučio je zagrabiti u povijest nogometa i pozabaviti se sucima.

I to ne onim uspješnim epizodama, nego onome što se, nažalost, puno bolje pamti. Radi se o sudačkim pogreškama koje su na više načina obilježile nogomet ili čak bitno utjecale na ishode utakmica u kojima su se dogodile.

25 komičnih ili šokantnih odluka

Odabrano je 25 situacija, no mi se moramo odmah osvrnuti na prvo mjesto jer je to ono što zapravo najbolje pamtimo.

Sjećate se suca Grahama Polla, visokog Engleza s kojim smo se susretali. Prvi put na Svjetskom prvenstvu 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji.

Sudio je utakmicu Hrvatske i Italije u kojoj su Vatreni slavili 2:1, a Talijanima su dvojbeno poništena dva pogotka. Ovdje ipak nije riječ o toj situaciji, potencijalne pogreške ipak više idu na dušu njegovim pomoćnicima. 

Navijači Partizana Srpski navijači zarobljeni u Moldaviji: Vlasti misle da su stigli s Rusima napraviti državni udar? divider

Radi se, naravno, o utakmici Hrvatske i Australije na Svjetskom prvenstvu 2006. godine u Njemačkoj. Na Mercedes Benz Areni u Stuttgartu trebala nam je pobjeda i bili smo blizu nje. Vodili smo dva puta, no Australci su izjednačili u 77. minuti preko Harryja Kewella. Pogodak je bio dvojben jer je jako teško zaključiti je li se australski napadač nalazio u zaleđu, no VAR-a još desetljeće nakon toga nije bilo.

Što je Pollu i Šimuniću bilo u glavi?

Ono važnije dogodilo se nakon toga. Prvi put u povijesti svjetskih prvenstava jednom su nogometašu pokazana tri žuta kartona. Nakon što su u žestokoj završnici isključeni Dario Šimić u 85. te s druge strane Brett Emerton u 87. minuti, Josip Joe Šimunić pri isteku regularnog vremena dobio je svoj drugi žuti karton.

No Poll nije izvadio crveni, a hrvatski stoper ostao je u igri. U tim trenucima zapravo je rijetko tko na terenu reagirao. Tek su se komentatori prijenosa pitali što se to događa i u nevjerici iščuđavali. Prvo Pollu na njegovoj reakciji, a onda Šimuniću što se nije ponio po nalozima fair playa te sam napustio teren.

Graham Poll i Joe Šimunić Graham Poll i Joe Šimunić (Foto: Guliver Images)

Tri minute kasnije Šimunić je dobio još jedan žuti karton, a Poll je tada izvadio i crveni, nakon čega je australski Hrvat izašao iz igre.

Pogreška nije utjecala na konačni ishod

Srećom, Pollova pogreška nije utjecala na konačni rezultat, no unatoč tome je toliko velika da je smještena na prvo mjesto ove ljestvice, ispred raznih odluka koje su itekako imale utjecaja na krajnji ishod.

Te utakmice možete se prisjetiti OVDJE.

Kakav je ostanak izbora, najbolje da pogledate sami, klikom na originalni članak FourFourTwoa. Mi ćemo navesti u kratkim crticama navesti Top 10, ali i za njihova detaljna objašnjenja uputit ćemo vas na originalni članak.

I napomenuti kako je Graham Poll našao svoje mjesto čak dva puta na ovoj ljestvici. Naime, njegovu pogrešku iz jednog Merseyside derbija smjestili su na 11. poziciju.

Joe Šimunić Joe Šimunić (Foto: Guliver Images)

10 najgorih sudačkih pogrešaka u povijesti prema FourFourTwo

1. Tri žuta kartona za Josipa Šimunića (Hrvatska - Australija, 2006.)

2. Sudac na afričkom prvenstvu prekinuo utakmicu u 85., ipak nastavio pa prekinuo u 89.

3. Maradonina Božja ruka

4. Henry zaustavio loptu rukom (Francuska - Irska 2009.)

5. Divljački prekršaj Schumachera na Battistonu (Euro 1982.)

Dušan Vlahović Real traži dugoročnu zamjenu za Benzemu: Modriću stiže 15 godina mlađi Srbin? divider

6. Henning Øvrebø na utakmici Barcelona - Chelsea (2009.)

7. Pogodak koji je postigao skupljač lopti

8. Pogodak koji je postigao sudac

9. Nanijev prljavi potez protiv Tottenhama (2010.)

10. Byron Moreno i uništavanje Italije na SP 2002. 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider