Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
pozadina cijele priče

Kako je Real razbjesnio Fergusona: Javio se Barceloni samo da im pokvari plan

Za nekoliko dana izlazi jednu u nizu biografija Cristiana Ronalda.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Novu biografiju Cristiana Ronalda napisao je španjolski novinar Guillem Balagué, dopisnik madridske Marce iz Londona. U tom je sportskim dnevniku izašao jedan ulomak iz knjige, odnosno jedan njegov dio koji govori o dramatičnim trenucima koji su obilježili Ronaldov prelazak iz Manchester Uniteda u Real Madrid.

Dogodilo se to 2009. godine, otkad traje Ronaldova era na Santiago Bernabeuu. No već u siječnju 2007. godine u Realu se krenuli intenzivno raditi na transferu. Tadašnji predsjednik Madriđana Ramon Calderon primio je dobre vijesti iz Manchestera. Portugalac je htio napustiti Old Trafford.

''Znam za interes iz Madrida, ali ne smijem o tome govoriti'', rekao je tada Cristiano Ronaldo, a ubrzo je stigao odgovor Sir Alexa Fergusona:

''Prodajemo igrače koje mi želimo, a Cristiano Ronaldo nema šanse da ode.''

Dva mjeseca kasnije Ronaldo je opet javno progovorio: ''Svi znaju da obožavam Španjolsku i jednog dana tamo želim igrati. ''

Psihološki rat Reala

U travnju je već dobio novi ugovor i potpisao je do 2012. godine. U tom je ugovoru bila jedna zanimljiva klauzula dotad nepoznata u Premierligi. Ukoliko ga želi neki veliki klub poput Real Madrida odšteta je astronomskih 75 milijuna eura.

''Ne volim engleske klubove. Prije nego umrem željela bih vidjeti sina kako igra u Madridu'', poručila je pak Ronaldova majka na početku 2008. uključivši se u sad već razbuktali psihološki rat s engleskim velikanom.

Madridski mediji počeli su baratati ciframa od 120 milijuna eura koliko je navodno Real bio spreman platiti za Portugalca. Pustili su priču čelnici Reala znajući za klauzulu od 75 milijuna. Bio je to pritisak na United koji se Realu obratio pismom. Čelnika Reala zamolili su da prestane javno pričati o njihovom nogometašu.

Ferguson bijesan na Madriđane

No Real je imao jako oružje. Najjače. To je Ronaldova velika želja da zaigra u bijelom dresu. U ljeto 2008. godine nakon što je Manchester United u Moskvi osvojio Ligu prvaka Alex Ferguson je skinuo rukavice.

''Calderon i Schuster svojim izjavama destabiliziraju igrače.''

Tog ljeta madridski mediji najavljivali su plaćanje klauzule za Portugalca. Ferguson je sjeo u avion i otišao u Portugal kako bi zadržao svog najboljeg nogometaša. Nije bila u pitanju samo prodaja već i njegov autoritet koji mu je Real rušio. Autor knjige piše kako je Ferguson čak kontaktirao Barcelonu i nudio im Ronalda, samo da ne ode u Real koji mu se toliko zamjerio svojom agresivnom kampanjom.

No Ronaldo je htio samo u jedan klub u kojem će završiti godinu dana kasnije. Kada je Ferguson shvatio kako nema šanse pobijediti u ovom ratu, pao je dogovor o još jednoj sezoni na Old Traffordu i odlasku Cristiana u ljeto 2009. godine za tada rekordnih 94 milijuna eura.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider