Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
miriši na 3. pretkolo

Velika pobjeda Osijeka protiv Luzerna, iskoristili su ponuđeno!

U prvoj utakmici 2. pretkola Europske lige Osijek je s 2:0 pobijedio švicarski Luzern.

Osijek je na najbolji mogući način nastavio sjajne rezultate s početka europske sezone. Nakon prolaska andorske Santa Colome, u 2. pretkolu je na Gradskom vrtu pobijeđen švicarski Luzern s 2:0.

Pobjedu Osječanima donijeli su su Muzafer Ejupi pogotkom u 65. minuti te Eros Grezda golom u 79. minuti. Osječani su tako napravili odličnu zalihu pred uzvrat u Luzernu za tjedan dana.

Gosti iz Švicarske stigli su u Osijek s puno svojih navijača, njih oko 400, ali i bez brojnih prvotimaca. Gostujući trener, bivši njemački reprezentativac Markus Babbel, imao je velikih problema na priprema gdje Luzern nije ostvario niti jednu pobjedu u četiri utakmice.

Momčad Zorana Zekića je znalački iskoristila ovu situaciju te je potpuno nadigrala goste koji su mogli otići kući možda i s trećim pogotkom u svojoj mreži.

Švicarci mogli i teže stradati

Osijek je potpuno zasluženo izborio pobjedu, a ostaje tek žal što momčad Zorana Zekića nije iskoristila još koju priliku i uvjerljivije slavila i tako možda već u prvoj utakmici osigurala prolaz.

Osijek je krenuo u susret hrabro i razigrano i već u prvom poluvremenu je mogao riješiti pitanje pobjednika. Domaćin je u prvih 45 minuta propustio četiri sjajne prilike.

Prvu priliku imao je već u 11. minuti nakon sjajne kontre. Muzafer Ejupi je uposlio Petra Bočkaja koji je ušao u šesnaesterac i sa 13 metara pucao preko gola. U 28. minuti goste je spasio vratar Jonas Omlin. Borna Barišić je odlično ubacio, Ejupi pucao glavom, no Omlin je sjajno reagirao. U 41. minuti vidjelo smo gotovo identičnu situaciju. Barišić je ponovo sjajno ubacio, no ovoga puta glavom je pucao Lopa, no nije dobro zahvatio loptu. Najbliže golu u prvom dijelu Osijek je bio u sudačkoj nadoknadi kada je Bočjak iz slobodnog udarca sa 25 metara uzdrmao vratnicu.

Švicarsku obranu Zekićeva momčad je napokon probila u 66. minuti, a pogodak je postigao Ejupi sjajnim udarcem glavom. Bočkaj je ubacio loptu rukom iz auta daleko u kazneni prostor, a Ejupi je sjajno skočio i zabio za 1-0. Svoju dominaciju Osijek je okrunio i drugim golom Erosa Grezde u 80. minuti. Napadaču Osijeka pomogao je i gostujući vratar svojom lošom reakcijom.

Osijeku je ovo osmi europski pohod. Najveći europski uspjeh ostvario je 2000. godine kada je stigao na korak do prezimljavanja u Europi. U 3. kolu Kupa Uefa Osijek je ispao od praške Slavije. U Gradskom vrtu bilo je 2-0 za Osijek, a u uzvratu 5-1 za Slaviju. Posljednji put Osijek je igrao u Europi 2012. godine kada je u 2. pretkolu ispao od švedskog Kalmara (1-3, 0-3).

Luzernu je ovo jedanaesti 'izlet' u Europi i Švicarci su do sada samo dva puta preskočili svoje suparnike. Mađarski MTK u 1. kolu Kupa UEFA 1990. godine, te Levski tri godine kasnije u 1. kolu Kupa kupova. U ostalim ogledima su ispali. Posljednje dvije sezone ispadali su iz Europske lige na prvom koraku od Sassuola i St Johnstonea.

OSIJEK - LUZERN 2-0

OSIJEK. Stadion Gradski vrt - 8,000 glčedatelja, Sudac: Marco Guida (Ita);

Strijelci: 1-0 Ejupi (66), 2-0 Grezda (80)

Žuti kartoni: Šorša, Barišić, Mudražija / Schwegler, Schmid, Schurpf

Crveni kartoni:

OSIJEK: Malenica - Šorša, Škorić, Barać, Barišić - Mudražija, Mioč - Grezda (od 85. G.Boban), Lopa (od 81. Lukić), Bočkaj (od 89. Perošević) - Ejupi

LUZERN: Omlin - Schwegler, Knežević, Arnold (od 17. Schmid), Lustenberger - Ugrinić (od 68. Schneuwly), Custodio, Kryeziu, Schurpf - Itten, Rodriguez

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider