Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Turci doveli "budžet zvijezde"

Livaković i balkanska kolonija na megdan Galatinu i Bešiktaševu dream teamu te Bjeličinu projektu

Dominik Livaković i njegova balkanska kolonija u Fenerbahčeu ove sezone imat će težak zadatak protiv Galatasaraya koji se nakrcao zvijezdama, odnosno Bešiktaša koji je napravio najveći minus na ljetom Mercatu i moguće Bjeličina Trabzona, koji je svom gazdi u prijelaznom roku napravio minus veći od 12 milijuna eura.

Dominik Livaković (Foto: Afp)

Jedinica hrvatske reprezentacije Dominik Livaković ljetos je pojačao turski Fenerbahče i njegovu balkansku koloniju te će biti među kandidatima za naslov u turskoj Superligi.

Međutim, očekuje ga rovovska borba jer je ljuti rival Galatasaray također doveo nekoliko velikih imena. Međutim, najveći minus na pojačanja u proteklom prijelaznom roku napravili su Bešiktaš i – Trabzonspor Nenada Bjelice.

Turci privukli puno zvijezda, ali poslovali su pametno

Bivši golman Dinama već je branio dvije utakmice u domaćem prvenstvu za novi klub i polako se navikava na ligu, koju je odabrao ispred ponuda koje je imao iz Liga petice. Turska je po trenutačnom fondu velikih imena vjerojatno šesta liga u Europi, a od ovog ljeta Livaković će dijeliti svlačionicu s brojnim zvijezdama iz "naše mahale", odnosno igrati protiv klubova koji svojim renomeom privlače gotovo više zvijezda nego Saudijci.

Turci doduše ne troše toliko na transfere kao rasipni Saudijci, ali može se reći kako njihovi klubovi rade jako pametno. Primjerice Galata, Fener, Bešiktaš i Trabzon su svi dosta mijenjali na startu ove sezone, međutim kad se rashodi odbiju od prihoda većina ih se vrti oko pozitivne nule. Najveći minus ovo ljeto prema Transfermarktu napravio je Bešiktaš, a na uvjerljivom drugom mjestu u ligi je Bjeličin Trabzon.

Fener puno trgovao, u minusu samo 1,3 milijuna eura

Iako je Livakovićev Fener napravio ogroman ulazni promet, kad je odbio zaradu od transfera u minusu je samo 1.350.000 eura. Bjelica je primjerice svom gazdi napravio minus od 13.110.000 eura, najveći minus dakle imao je Bešiktaš, koji je ovo ljeto potrošio 14.500.000 eura, dok je Galatasaray za transfere otišao u minus oko 12.000.000 eura.

Počet ćemo s Fenerbahčeom jer su ovo ljeto daleko najviše potrošili, ali i zaradili. Na ulazne tansfere, među kojima je i Livakovićev za 6.650.000 eura, potrošili su ukupno 56.800.000 eura. Najviše na tursku zvijezdu Cengiza Undera za kojeg su iskrcali 15.000.000 eura. Za Sebastiana Szymanskog iz moskovskog Dinama dali su 9.750.000 eura, baš kao i za Freda iz Man Uniteda.

No najbolji posao napravili su dovodeći igrače bez ugovora, uz Livija potpisali su veterane Dušana Tadića i Edina Džeku između ostalih. Ali sav taj novac koji su uložili za plaće i odštete za velika imena vratili su dobrim dijelom prodajom, u proteklom prijelaznom roku na račun su dobili uplate i garancije za 55.450.000 eura.

Najviše su zaradili prodajom Arde Gulera u Real Madrid za 20.000.000 eura. Od značajnijih prodaja treba istaknuti još odlazak Attile Szalaija u Hoffenheim za 12.300.000 eura, te transfere Brume u Bragu za ranije dogovorenu klauzulu od 6.500.000 eura, odnosno Diega Rossija i golmana Altaya za oko pet milijuna eura po glavi.

*U grafikama su najbolje raspoložive momčadi, iako zbog pravila o strancima ne mogu svi u njima uvijek igrati u ligi

Fenerbahče Fenerbahče (Foto: Screenshot)

Galata pojačao zvjezdanu postavu

Galatasaray je doveo gomilu zvijezda također ovo ljeto, međutim nije puno potrošio na odštete, samo oko 30-ak milijuna eura. Najprije je isplatio PSG-u trećinu tog iznosa za Maura Icardija pa još gotovo trećinu za Davinsona Sancheza Tottenhamu. Kerema Demirbaya iz Leverkusena platio je samo 3.700.000 eura, a razliku do 25.000.000 eura pokrio je posudbom Angelina iz Leipziga.

No, baš kao i gradski rival Fenerbahče, najveće zvijezde doveo je bez odštete po isteku ugovora. Stigli su Tete iz Šahtara, Wilfried Zaha iz Crystal Palacea, Hakim Ziyech iz Chelsea, odnosno Tanguy Ndombele iz njihovog gradskog rivala Spursa.

Naizgled nisu puno prodavali, ali su dosta igrača posudili i od pojedinih bi mogli zaraditi dobro na koncu sezone. Primjerice na posudbi Nicola Zaniola u Aston Villu za 5.000.000 eura po sezoni. Najviše im je ovo ljeto službeno donijela prodaja Mostafe Mohameda za 5.750.000 eura u Nantes.

Na transferima Morutana i Midtsjoa, koji su otišli iz kluba, ali ostali u Turskoj dobili su 3.000.000 eura po glavi, dok su na posudbu od koje će nešto zaraditi poslali još trojicu igrača.

Galatasaray Galatasaray (Foto: Screenshot)

Bjelica puno potrošio na transfere, ali najvrijednije ime doveo bez odštete

Nenad Bjelica također se vodio sličnom praksom kao njegovi ligaški rivali, on je spomenuli smo poslije Bešiktaša uložio drugi najveći iznos u svoju momčad, uglavnom je trošio na Hrvate, međutim nekoliko zanimljivih likova prepoznao je na „burzi rada“, odnosno slobodnom tržištu.

Ovo ljeto prema Transfermarktu isplatio je ukupno 15,200.000 eura, međutim najvrjednijeg igrača doveo je bez odštete, bivšeg igrača Arsenala Nicholasa Pepea koji prema ranije navedenom izvoru vrijedi 14.000.000 eura.

Bjelica je najviše potrošio na Batistu Mendyja iz Angersa, koji ga je koštao 4.400.000 eura. Oršićev transfer iz Southamptona koštao je 2.400.000 eura, a odštete preko 2.000.000 eura platio je još i za dva pojačanja iz tamošnje lige, Gunesa i Baniyju.

Posudba bivšeg i sadašnjeg Oršićevog Suigrača Paula Onuachua koštala ga je 1.500.000 eura po sezoni, a za dolazak Tonija Teklića iz Osijeka dao je pola milijuna eura manje. Od domaćih imena doveo je još Filipa Benkovića na posudbu iz Udinesea za pola milijuna eura po sezoni, odnosno Crnogorca s hrvatskom putovnicom Ognjena Bakića bez odštete po isteku ugovora s Osijekom.

Igrače koji su otišli u suprotnom smjeru uglavnom je pustio po isteku ugovora, više od milijun eura utržio je jedino od prodaje iskusnog Djaninyja u Saudijsku Arabiju.

Trabzonspor Trabzonspor (Foto: Screenshot)

Bešiktaš napravio najveći minus u ligi

Najveći minus u ligi u prijelaznom roku napravio je Bešiktaš dakle, a budžet je najviše iscijedio dolazak Milota Rashice iz Norwicha za 5.250.000 eura. Kazahstanca Zaynutdinova doveli su iz moskovskog CSKA za 4.500.000 eura, dok je za pola milijuna manje stigao Jean Onana iz Lensa.

Još su dali dva milijuna eura za Arthura Masuakua iz Lensa, a ostala ovoljetna pojačanja plaćali su milijun eura ili manje, uglavnom turske igrače iz tamošnjeg prvenstva.

No kao i ostali Turci doveli su nekoliko velikih pojačanja po isteku ugovora, između ostalih i bivšeg hrvatskog reprezentativca Antu Rebića iz Milana, zatim Alexa Oxladea-Chamberlaina iz Liverpoola, Daniela Amarteyja iz Leicestera i Erica Baillyja iz Uniteda. Za ta četiri velika imena u turskim okvirima nisu dali ni centa za odštete…

Od prodaje su zaradili samo 2.500.000 eura i to sve na jednom igraču, Romanu Saissu koji je za taj iznos prešao u Katar. Ostale igrače pustili su po isteku ugovora, uključujući nekoliko stranaca koje su zamijenili novima.

Trabzonspor Trabzonspor (Foto: Screenshot)

Galata i Fener najbolje krenuli

Dokaz da su sjajno poslovali već imaju Livakovićev Fener, koji u pet dosad odigranih utakmica ima toliko pobjeda, odnosno vodeći Galatasaray koji ima bod više uz utakmicu više. Taj ritam zasad najbolje prate Rizespor i Hatayspor, a Bešiktaš i Trabzonspor još se, izgleda, navikavaju na pojačanja.

Bešiktaš je na petom s 10 bodova iz pet utakmica, dok Bjelica i društvo zasad imaju tri pobjede i tri poraza u šest susreta i trenutačno su šesti na tablici. Za loš start u novu sezonu bivšeg trenera Osijeka djelomično je kriv i težak ždrijeb, naime već je gostovao kod Galatasaraya i izgubio. Dobio je doduše Bešiktaš kod kuće, ali imao i dva nespretna poraza.

Livaković će svoj prvi derbi protiv Galatasaraya igrati tek u 18. kolu kod kuće pa zatim u 37. kolu u samoj završnici prvenstva. Protiv svog bivšeg trenera Bjelice i nekadašnjeg suigrača Oršića igrat će u studenom u 11. kolu prvenstva, kad će Trabzon gostovati protiv Fenerbahčea.

Očekuje nas uzbudljiva sezona u Turskoj jer spomenuta imena, zvijezde u godinama koje su stigle bez odštete, zvijezde na popustu, odnosno igrači iz nazovi ih europskog B ešalona zvijezda koji su solidno plaćeni, sjajno će se uklopiti među zvijezde koje su tu od ranije, a od ovog ljeta će tursko prvenstvo imati i vjerojatno nikad jači hrvatski štih…

Tablica Superlige:

Standings provided by Sofascore

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider