Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
WENGEROVO PRAVILO ZALEĐA

Pravilo koje će zauvijek promijeniti nogomet nastavlja se testirati, ali šanse za njegovo uvođenje vjerojatno su mizerne

Potencijalno novo nogometno pravilo, čiji je autor legendarni trener Arsene Wenger, zauvijek bi promijenilo cijelu igru.

Zaleđe i Arsene Wenger (Foto: Profimedia)

Dvije revolucije nogometnih pravila često se spominju posljednjih tjedana. Nakon plavog kartona, čije uvođenje zapravo djeluje relativno realno, ali ne baš tako brzo izvedivo, sad se ponovno govori o Wengerovu pravilu zaleđa.

Arsene Wenger, bivši dugogodišnji menadžer Arsenala, trenutačno je šef FIFA-ina odjela za globalni razvoj nogometa, a njegov glavni prijedlog u optjecaju je već četiri godine. Radi se o promjeni pravila zaleđa, koja se zapravo ozbiljnije počela razmatrati početkom prošle godine.

Novo pravilo napadača bi bacilo u veliku prednost

U pitanju je velika promjena jer bi po novom pravilu igrač u zaleđu bio tek ako je u potpunosti iza posljednjeg igrača obrane, odnosno ako niti jedan dio njegova tijela nije u liniji s protivničkim braničem. 

No to napisano zapravo je puno bolje objašnjeno na slici.

Pravilo je već testirano na utakmicama mlađih kategorija u Italiji i Švedskoj, a prošlog je mjeseca na godišnjem sastanku IFAB-a (ključno nogometno tijelo za donošenje i priznavanje pravila igre) odlučeno da će se testiranje nastaviti na isti način.

Ne, pravilo nije bliže uvođenju nego dosad!

To ipak ne znači, kao što su prenijeli neki mediji, da je pravilo blizu uvođenja. Zapravo je jednako daleko kao i dosad, a postoji više razloga zbog kojih bi njegovo eventualno uvođenje išlo jako sporo.

Naime, već sad znamo kako će se idući put u njegovu ozbiljnijem uvođenju moći govoriti tek na idućem godišnjem sastanku IFAB-a, koji je zakazan za veljaču 2025.

Prije svega je veliki razlog podijeljenost u mišljenju između ljubitelja nogometa, ali i njegovih sudionika te je zapravo teško očekivati da se u igru uvede pravilo za koje ne postoji interes većine uključenih, odnosno ako ne smatraju da će doprinijeti samoj igri.

Pomoćni suci mijenjali bi cijeli modus operandi

Komplikacije bi svakako postojale i sa sudačke strane. Pomoćni suci moraju biti jako brzi na svojoj reakciji i oni su svoja čula zapravo izbrusili za trenutačni način praćenja linije igrača. Koliko bi im vremena trebalo za promjene, s obzirom na to da vjerojatno jako puno toga rade "po autopilotu"? Teško je pretpostaviti, ali sigurno bi i oni prvo morali proći neke manje bitne utakmice, a ne odmah u vatru s novim pravilima na najvišoj razini.

Što se tiče samog nogometa, koliko god da na prvu to izgleda kao nešto što bi donijelo više golova jer bi automatski bilo manje pokazanih zaleđa, postavlja se pitanje kako bi djelovalo s taktičke strane. Bismo li ponovno dobili nogomet iz ranih 2000-ih godina, kad je odjednom obrana došla u prvi plan te kad su zavladale formacije 4-5-1 s duboko postavljenom zadnjom linijom?

Bi li nogomet uistinu postao atraktivniji ili bi se dogodilo suprotno?

Naime, kako bude postojala veća šansa da vam brzi napadač protivničke momčadi pobjegne, tako bi obrane počele igrati s niže postavljenom zadnjom linijom, što automatski dovodi do manjih šansi za igranje presinga, koji zapravo najčešće dovodi do atraktivnijih utakmica.

Kako zaustaviti igrače poput Sona, Mbappea ili Dokua da vam pobjegnu sami prema vrataru, nego im dati manje prostora za to. Nema sumnje da bi se s taktičke strane nogomet također počeo mijenjati.

Nakon sudaca i trenera vrijedi spomenuti i navijače. Po komentarima možemo zaključiti da je malo onih koji smatraju da bi 74-godišnji Francuz mogao napraviti nogometnu revoluciju.

Oprosti, Arsene, ali pravilo ti ima jako puno rupa

Uostalom, čini se da IFAB iz čistog respekta prema Wengerovu imenu odrađuje ta testiranja u rezultatski praktički nebitnim okruženjima.

To je možda netočno autorsko mišljenje, dajem za pravo da griješim, ali čini se da takvo pravilo ipak neće zaživjeti, barem ne dok je FIFA u trenutačnom sastavu. Uostalom, što se tiče samih pravila, imaju oni puno važnijih stvari koje trebaju raspraviti.

Umjesto toga kako "unaprijediti" nogomet, možda bi bolje bilo da vode brigu o tome kako u potpunosti razjasniti i definirati igru kakva je sada. Pa da napokon prestanemo raspravljati je li nešto ruka ili ne. Kad budemo imali točno definirana pravila, onda ćemo znati. 

Nakon toga možemo mijenjati i zaleđe. Prije toga to je sve samo iznošenje ideja čisto da ne bude da ljudi zaduženi za takve stvari ništa ne rade. 

Oprosti, Arsene, ali tvoj prijedlog neće zaživjeti.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider