Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
romantika vs moderan nog...

Romantičari su u većini, ali neki se slažu s otkazom Ranieriju

Zvučalo je gotovo nevjerojatno, ali opet i tako prokleto realno.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nogometni svijet sinoć je ostao iznenađen. Ali samo na prvu. Potom je uslijedilo razočaranje. Claudio Ranieri dobio je otkaz u Leicester Cityju, malom klubu iz Engleske koji je prošle godine po prvi put u svojoj povijesti osvojio naslov prvaka. A svi znamo što znači osvojiti naslov prvaka 2016. u eri modernog nogometa koji je vrhunac dosegnuo baš u Engleskoj.

Ranieri i Leicester prošle su godine bili heroji većine nogometnih zaljubljenika. Ipak još uvijek ima više onih koji će navijati za slabije unatoč tome što mlađe generacije za Real, Barcu ili pak Manchester United govore mi ili vi.

Otkaz talijanskom gospodinu, koji je prošle sezone na najljepši mogući način prestao biti gubitnik i koji je prije dva mjeseca proglašen najboljim trenerom svijeta, novi je nož u leđa nogometu, onom romantičnom. To je još jedna pobjeda onog drugog nogometa koji nosi već pomalo zloglasni epitet ''moderan''.

Kad se sjetimo tog naslova, sjetit ćemo se i otkaza

Prošlosezonska bajka je završila gorkim preokretom. Leicesterov naslov pamtit će se i po ovom otkazu samo devet mjeseci kasnije. Mnogi koji su zavoljeli Lisice sada će ih opet ignorirati, jer romantična veza između tog malog kluba i navijača diljem svijeta sada je prekinuta.

I nema veze što je Ranieri samo nastavak prokletstva. Da, otkaze su nakon osvojenih naslova dobili i Mancini, Pellegrini i Mourinho, ali Leicester nije taj klub. Nije new money velikan poput Chelseaja i Manchester Cityja. Problem leži u tome što njihov tajlandski gazda misli da je. Leicester City nije i vjerojatno neće uskoro biti velikan engleskog nogometa. Ranieri je žrtva bolesne ambicije, ali i dokaz kako moderni nogomet uistinu ne prašta. Osim možda Wengeru.

Ne misle svi jednako

No postoji i druga strana koja misli kako se to moralo dogoditi. Oni su u manjini, ali kao argumente iznose brojke te neke informacije iz same svlačionice. Dojučerašnja momčad Ranierija nalazi se na 17. mjestu Premierlige, a već nakon gostovanja Liverpoola ovog vikenda mogli bi završiti među zadnja tri u zoni koja vodi nazad u drugu ligu.

Vodeći nogometni analitičar britanskog Telegrapha Jason Burt jedan je od onih koji kažu kako je odluka o otkazu, koliko god bila teška za nogometne romantike, ipak na kraju ispravna.

Svlačionica navodno više ne želi čovjeka koji je od njih napravio engleske prvake. Ako sada proigraju, potvrdit će se i špekulacije kako za njega više nisu htjeli ginuti na terenu kao prošle godine. U Sevilli su u osmini finala Lige prvaka mogli teško stradati, ali spašavao ih je vratar Schmeichel. Leicester na terenu izgleda uistinu grozno i nešto se moralo promijeniti.

A u nogometu je jasno što se tada mijenja. Možda bi mnogi navijači iz Leicestera rekli ''ma neka idemo u drugu ligu, pa mi smo bili svjetska senzacija'', ali tako stvari ne funkcioniraju. Nažalost ili ne, pitanje je jeste li bliže nekadašnjem nogometu ili današnjem u kojem vlada tek nekoliko klubova koji su pokupovali sve što vrijedi.

U anketi vas pitamo je li za vas nakon svega ovaj čin aktualnog prvaka opravdan ili ne.

Je li Ranieri trebao dobiti otkaz u Leicesteru?

Ukupno glasova:

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider