Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
ni grčkoj nije bio dobar

VIDEO Van svake logike i očekivanja: Od dna do vrha u samo 365

Nakon trećine engleskog prvenstva Leicester City drži vrh Premierlige...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nitko, ali baš nitko nije očekivao da će nakon 13 odigranih kola u engleskoj Premierligi vodeći sastav biti onaj koji vodi Claudio Ranieri. Riječ je o Leicester Cityju, kojem su kladioničari davali dobre izglede da na kraju ove sezone ispadne iz najvišeg ranga engleskog nogometa - na uloženu funtu dobili bi četiri. Kada bi u ovom trenutku uložili funtu na ispadanje Leicestera iz lige dobili bi 1000!

Što se to promijenilo u tri mjeseca nove sezone? Jedna od najvećih promjena definitivno je menadžer Claudio Ranieri, koji je zamijenio Nigela Pearsona u srpnju ove godine. Vremešni (64) Talijan dočekan je sa skepsom, ali vrlo je brzo raspametio sve nevjernike i nakon 13 kola drži sami vrh Premierlige!

Ranieri je gospodin 'Nice guy'

Claudio je vrlo prijateljski nastrojen menadžer, kako prema svojem trenerskom osoblju i igračima, tako i prema suparničkim menadžerima. Naime, Ranieri je otvoreno pozvao svakog menadžera da mu se pridruži na čaši vina nakon utakmice kako bi porazgovarali o istoj.

Uoči svakog treninga se rukuje sa svim igračima, te im se nakon treninga zahvali što su prisustvovali istom. Igrače zove po nadimcima koje im sam daje, pa tako Jamieja Vardyja, svog najboljeg strijelca, zove Jimmy, iako ga svi suigrači zovu Vards.

Nakon što je njegova momčad po prvi put u sezoni zadržala mrežu netaknutom Ranieri je cijelu momčad izveo na večeru i sam pokrio cijeli račun.

Što je Ranieri promijenio u odnosu na prošlu sezonu?

Leicester City je 'trebao' ispasti iz Premierlige prošle sezone, ali je u ludoj završnici nanizao krucijalne pobjede i spasio živu glavu. Ranieri je to uvidio i umjesto da napravi radikalne promjene, on je odlučio samo malo modicifirati tadašnji sustav igre koji je koristio Pearson. Umjesto sustava 3-4-1-2 Ranieri je 'izbacio' jednog napadača i uveo dodatnog defenzivnog igrača, kako bi u vrhu napada dao potpunu slobodu Vardyju (4-4-1-1).

Riyada Mahreza je iz sredine prebacio na desno krilo, gdje smatra da je učinkovitiji. U 14 utakmica u svim natjecanjima Mahrez je upisao osam pogodaka i pet asistencija.

Marc Albrighton igra ne lijevom krilu i njegova ubacivanja su također vrlo ubojita. Dosada je upisao pet asistencija.

Zanimljivo, iako je postigao čak 28 pogodaka, Leicester nijedan nije zabio izvan šesnaesterca.

Od dna do vrha u godini dana, s menadžerom kojeg nitko nije želio

Najzanimljivije podatke smo ostavili za kraj. Leicester City je u istoj fazi natjecanja prošle sezone držao samo začelje prvenstvene ljestvice s tek 11 osvojenih bodova! Tadašnji vodeći Chelsea imao je 22 boda više! Godinu dana kasnije Leicester je prvi s 28 bodova, a Chelsea, prošlosezonski prvak, drži 15 mjesto s dvostruko manje bodova na svom kontu.

Claudio Ranieri je prije Leicester Cityja bio izbornik Grčke, na čijoj se klupi zadržao svega četiri utakmice. Upisao je tri poraza i remi nakon čega je smijenjen. U preostalih šest utakmica Grčka je upisala pobjedu, dva remija i tri poraza, te je završila na posljednjem mjestu skupine F, iza Ovčjih otoka!

Utakmice istine tek slijede

S takvom je 'preporukom' Ranieri stigao u Leicester i u četiri mjeseca ga od glavnog favorita za ispadanje iz lige pretvorio u velikog kandidata za osvajanje mjesta koje vodi u Europu. Nećemo pretjerivati i reći Ligu prvaka, ali ako i nakon siječanjskog prijelaznog roka svi igrači ostanu na okupu, zašto ne?

Treba za kraj reći i sljedeće. Leicester još nije osjetio moć najvećih klubova Premierlige u ovoj sezoni. Odigrao je samo protiv Arsenala i upisao domaći poraz 2:5. U idućih šest utakmica Ranierijeva momčad sučelit će se s Manchester Unitedom, Swansea Cityjem, Chelseajem, Evertonom, Liverpoolom i Manchester Cityjem... To su utakmice koje će nam dati odgovor na pitanje od čega je Leicester napravljen. Ako u tim utakmicama od mogućih 18 izvuku barem polovicu bodova, s pravom ćemo moći reći da je taj sastav spreman za najviše domete.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider