Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
tko mu je nasljednik?

Neprežaljeni Makelele o 'onom Realu': Ni Zidane ni Ronaldo, najbolji je…

Za mnoge legendarni zadnji vezni Claude Makelele prisjetio se doba u Realu…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kada pomislite na klasičnog zadnjeg veznog nogometaša, onoga s ulogom razbijača protivničkih napada, mnogi se sjete Claudea Makelelea. Da nam je netko poput njega, treba nam 'makeleleovski' tip veznjaka, sigurno ste čuli takve i slične komentare.

Posebno za njim žale navijači Reala gdje je igrao tri sezone, dok ga nije potjerao Florentino Perez 2003. u svom prvom mandatu na čelu madridskog kluba. Bio je to savršeni stroj Vicentea del Bosquea koji je u tri godine dva puta osvajao naslov prvaka i jednom uzeo Ligu prvaka. Za usporedbu, to je više naslova prvaka nego u cijelom Perezovom drugom mandatu koji traje već osam godina.

No ni legendarni španjolski trener ni kongoanski trkač nisu se uklapali u Perezovu opsesiju Galacticosa. A povijest je pokazala kakva je to katastrofalna greška bila. Tog za Real tužnog ljeta 2003. mahniti je Perez otjerao jednog od najboljih trenera svijeta, a Makeleleu nije htio povisiti plaću pa je ovaj otišao u Chelsea. Raul, Ronaldo, Figo, Zidane i ostali držali su se za glavu, jer oni su poticali suigrača da traži zasluženu veću plaću, a Perezovo objašnjenje ušlo je u povijest.

''Neće nam nedostajati Makelele. Njegova je tehnika prosječna. Nema ni brzinu ni vještinu, a 90% njegovih lopti ide unazad. Rijetko dodaje loptu nekome dalje od tri metra. Dolaze mladi igrači zbog kojih će Makelele biti zaboravljen.''

Real grešku platio sušom

Nakon tih riječi Real je kupio Davida Beckhama te čekao na novi naslov španjolskog prvaka četiri godine. Kao što su u legendu ušle Perezove riječi, tako se sjećamo i komentara današnjeg trenera Reala i tadašnjeg igrača Zinedinea Zidanea.

''Zašto stavljati novi sloj zlatne boje na Bentley kada gubite cijeli motor.''

Amen, dodala je većina, ali to je bila bolesna opsesija Florentina Pereza koju je Zizou na neki način još jednom 'popljuvao' shvativši kako mu momčad ne može biti balansirana bez takvog igrača, barem za one najjače protivnike. I zato je prošle sezone najveće iznenađenje bio jedan Casemiro.

Najbolji s kojim je igrao

Makelele se na Twitter chatu UEFA-e podsjetio tih dana na zanimljiv način. Kada su ga pitali tko je najbolji nogometaš s kojim je ikad igrao, sijevnulo je iznenađenje.

''Neću reći Zidane jer je to moj prijatelj i stalno pričam o njemu. To je Ivan Helguera s kojim sam u Madridu imao sjajnu kemiju. Igrali smo zajedno, trenirali zajedno i jeli zajedno. On je znao gdje sam na terenu, ja sam znao gdje je on. Nismo trebali ni pričati, pogled je bio dovoljan da jedan zna što će drugi napraviti.''

Ivan Helguera bio je Realov specijalac, igrao bi u vezi, u obrani gdje god je 'gorjelo'. To su bila dva radnika u momčadi prepunoj zvijezda predvođenih Ronaldom i Zidaneom. Makelele njih dvojicu nije htio uopće ni usporediti.

''Ma ne možete ih uspoređivati kad nisu igrali istu poziciju. Imali su drukčije liderske sposobnosti. Često sam nakon treninga ostajao sa Zidaneom trenirati 'jedan na jedan'. On je stalno želio trenirati takve stvari jer je dobivao dosta batina od svojih čuvara. On i Ronaldo su obojica geniji te su svaki na svoj način mijenjali nogomet.''

Najteži za čuvanje

A tko je najbolji nogometaš kojeg je Makelele morao čuvati? I tu će se neki iznenaditi odgovorom.

''Mazinho je bio najteži nogometaš kojeg sam čuvao. On je genije, toliko sam naučio od njega'', rekao je o bivšem brazilskom reprezentativcu koji je danas nekima poznat zbog svoja dva sina, Thiaga Alcantara iz Bayerna i Rafinhe iz Barcelone.

''Gledam njegove sinove i mislim da nisu talentirani kao njihov otac.''

Tko je njegov nasljednik?

I na kraju tko ne bi htio čuti koga legendarni francuski reprezentativac vidi kao najboljeg igrača na njegovoj poziciji? E taj odgovor će mnogi pretpostaviti.

''Tu je poziciju jako teško igrati. Trebate imati odliku lidera. Morate raditi sa svojim partnerom u sredini terena i razumjeti se s njim. Sviđa mi se N'Golo Kanté, ali ne znam hoće li biti bolji od mene. Treba mu vrijeme i on je mladi igrač koji mi se sviđa, ali ne bih želio da postane bolji od mene'',l završio je chat u šaljivom tonu Makelele.

I tako je Chelsea, u kojem je ovaj igrao pet sezona, uspio dovesti njegovu zamjenu, a Zidane u Realu nije. Makelele je bio i ostao sinonim za zadnjeg veznog…
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider