Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Povijesni izbori

Čelnici Dinama u panici: Cure sumnjivi računi i boje se istrage, Zajec opasno pritisnuo Barišića

Sve je više naznaka da Velimiru Zajecu rastu šanse nekoliko sati od predsjedničkih izbora u Dinamu te da bi mogao prikupiti šest ruku s liste 35 i tako detronizirati Mirka Barišića…

Velimir Zajec i Mirko Barišić (Foto: Goran Mehkek / Ronald Gorsic / CROPIX)

Došao je i taj dan. U nedjelju je Dinamov dan D. Započinje iskrcavanjem demokratskih snaga predvođenih Velimirom Zajecom na maksimirsku obalu koju brane Mirko Barišić i njegova klika.

Sergej Jakirović Jakirović uoči Slaven Belupa mora ''kemijati'': ''Petkovića nema, očekujte četiri-pet promjena'' divider

Povijesni izbori za novog predsjednika Dinama. Sjednica Skupštine zakazana je u 12 sati i sve bi trebalo biti vrlo brzo gotovo. Ako ne bude nepredviđenog kašnjenja i mogućih problema. Bad Blue Boysi najavili su masovan dolazak pod zapadnu tribinu. Bit će snažna podršku Zajecu i dvadesetpetorici zastupnika s liste Dinamova proljeća. Preostalih 35 članova Skupštine daje lista druge izborne jedinice, a čiji je nositelj i predsjednički kandidat Mirko Barišić.

Zajecu se povećavaju šanse da pobijedi Barišića

Je li došao trenutak konačnog Barišićevog pada nakon 24 godine vladavine u Plavim salonima? Kako otkucavaju posljednji sati do početka sjednice, čini se da Zajecove šanse sve više rastu, a da u Barišićevom redovima vlada sve veća panika. Matematika je jednostavna: Zajec treba šest ruku s liste 35 za pobjedu.

S obzirom na to kako je skrojena ta lista, do neki dan činilo se da će se teško pronaći šestorica pravednika koji bi se usudili glasovati za Zajeca. Naime, Barišić i njegov glavni sufler Nikola Hanžel te njihovi pobočnici u Izvršnom odboru sve su poduzeli, možda i odigrali prljavu igru koja nije po pravilniku, kako sugeriraju neki bivši Barišićevi suradnici koji su naposljetku shvatili da su izigrani, da na nju upadne njima što više vjernih i podobnih kandidata, a da ispadnu svi u koje nisu bili sigurni da će dići ruku za Barišića.

No čini se da je u međuvremenu došlo do jačih tektonskih pukotina u Barišićevom i Hanželovom taboru. Neki su s liste 35 odustali od ulaska u Skupštinu, a drugi još dvoje. Informacije s terena govore da će se voditi bitka za svaku ruku praktički do posljednje sekunde izborne utakmice i da ništa nije sigurno. Lako je moguće da odluči jedan glas. Zajec je favorit goleme većine navijačke populacije. To pokazuju sve ankete.

Navijaći rekli svoje

Navijači ne žele Barišića, očito je da žele promjene, a ta neosporna činjenica možda nagne neke zastupnike s liste 35 da sve iznenade, a najviše neugodno Barišića i podignu ruku za Zajeca. Ako Zajec pobijedi, posve je jasno da slijedi nova era u Maksimiru i da se mogu očekivati duboke promjene u upravljačkom i inom kadroviranju. Može se očekivati puno transparentnije poslovanje i vođenje kluba.

Tek će dolaskom demokratskih snaga početi intenzivnije ispadanje raznih kostura iz ormara koje je ostavila klika koja je vladala Dinamom dvadesetak godina. Afera je i ovako bilo koliko hoćete, a što će tek biti kada se otkriju svi dokumenti, možemo samo pretpostavljati. Eto, posljednjih dana u medije su procurile sumnjive, u najmanju ruku nejasne poslovne transakcije koje su potpisivali pojedini čelnici Dinama, a za koje postoji osnovana sumnja da se radi o sukobu interesa.

Kako su u Maksimiru mnogi izigrani, pa stoga razočarani i bijesni na čelnike Dinama, koji su na perfidan način iskoristili neke dojučerašnje suradnike i onda ih se bez milosti riješili, da ne kažem gurnuli niz stepenice, sve je lakše doći do raznih računa i dokumenata. Do nas je, primjerice, stigao račun da je Dinamo platio uređenje svlačionice stadiona u Kranjčevićevoj, pa se postavlja pitanje zašto bi Dinamo uređivao prostore u gradskom vlasništvu!? U čijem je to interesu?

Sumnjivi računi cure sa svih strana

Isto tako je nejasno kako to da je najam za fan shop u Ilici, tako se barem spekulira, skuplji od onog u Jurišićevoj, a manji je kvadraturom. Nejasne su i neke fakture za koje postoje indicije da su prenapuhane ili da nije jasno o kakvim se točno radovima radi i jesu li ti radovi uopće izvedeni.

Riječ je o nekim radovima u fan shopovima i u uredima na stadionu. Primjerice, na našu adresu stigao je račun sačinjen prije dvije godine od 43 tisuće kuna za adaptaciju stropa omanjeg ureda.

Ne kažemo da je to sve nezakonito, ali doista se čini puno toga sumnjivim. Nešto što svakako treba preispitati. O marifetlucima, optužbama i presudama oko transfera već puno toga znamo sa suđenja Mamićima, a tko zna što se još krije u pozadini priče. Znamo da je Dinamova Skupština na čelu s Barišićem onomad glasovala da nije oštećena i na taj način je odbila povrat desetaka milijuna kuna u blagajnu. Zaključak je da se štitilo Mamića praktički do posljednje sekunde.

Dinamovi čelnici u panici

Ako dođe do promjene na čelu kluba, sigurno će puno toga biti pročešljano i ispitano. Prljavo rublje vladajuće strukture bit će na štriku. U to ne treba sumnjati. Nova će ekipa morati vidjeti na čemu je i što se sve krije u dokumentima da ih ne bi poslije nešto iznenadilo.

Ne treba biti odveć pronicljiv da bi se dokučilo kako to silno plaši trenutačne maksimirske neimare. Puno toga je na kocki pa je jasno koliko su bitni predsjednički izbori, koji će odlučiti i o sastavljanju Izvršnog odbora, uz Skupštinu glavnog klupskog tijela. Vidjet ćemo hoće li odzvoniti Barišiću i cijeloj kliki koja se krije iza njega.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider