Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Je li on taj?

Barca dovodi trenera čija momčad igra najljepši nogomet u Primeri

Bliži se ljeto i trenutak kada će se Barcelona oprostiti od trenera Luisa Enriquea.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Pitanje budućeg trenera Barcelone u subotu je ponovno isplivalo na površinu nakon što je Setien najavio odlazak iz Las Palmasa, Sevillin trener Sampaoli rekao da ga Barca nije kontaktirala, dok je aktualni trener Enrique istaknuo da će imati dobar odnos sa svojim pomoćnikom ukoliko njega izabere uprava.

Atraktivnoj klupi kluba iz pokrajine Katalonije mnogi se nadaju nakon što je Luis Enrique, koji na njoj sjedi od ljeta 2014., najavio odlazak kada mu u lipnju istekne ugovor. I dok se on odlučio povući zbog umora mnogi se nadaju pozivu Barceloninog sportskog direktora Roberta Fernandeza.

Četiri kandidata, ali zapravo svega dva?

Kandidati iz španjolske lige su Ernersto Valverde (Athletic Bilbao), Jorge Sampaoli (Sevilla), Quique Setien (Las Palmas) i Juan Carlos Unzue (pomoćnik Enriqueu u Barceloni), tvrde mediji. Novi trener bit će poznat za tri mjeseca.

“Nije realno da se Barcelona zanima za mene. Nisu me izabrali, nisu me niti kontaktirali”, rekao je Jorge Sampaoli, trener Seville, na novinskoj konferenciji uoči nedjeljnog derbija s Atleticom u Madridu.

On je prema anketama medija bio najpoželjniji kod publike. Premda u prvenstvu puše za vrat Real Madridu i Barceloni, prošli tjedan je neočekivano ispao od Leicestera u osmini finala Lige prvaka.

“U Sevilli se osjećam korisnim, voljenim i poštovanim…to se ne dogada uvijek”, rekao je. Sampaoli ima ugovor do ljeta 2018. a premda se spominjalo njegovo produženje to još uvijek nije učinio.

Glavni favorit je Setien?

Quique Setien, koji s Las Palmasom drži 11. mjesto iako je cilj uprave bio tek opstanak u ligi, u subotu je sazvao izvanrednu konferenciju s koje je poručio kako neće produljiti ugovor koji mu istječe 30. lipnja. Od prosinca je s upravom vodio pregovore no, kaže, prije tjedan dana je poslije razgovora s klupskim predsjednikom donio odluku o prekidu razgovora.

“Razlika je postala nepremostiva”, izjavio je 58-godišnji trener.

Španjolski mediji Marca i AS navode kako ima problema s nekim nediscipliniranim igračima ali i da je htio imati veću ulogu po pitanju transfera što se nije svidjelo upravi. Novinari pak navode kako pod njim Las Palmas igra vjerojatno najljepši nogomet u Španjolskoj.

“Da, on nije loš, mogao bi voditi Barcelonu, no ipak ga ne vidim na njenoj klupi. Mislim da je Valverde najizgledniji kandidat”, kaže Jennifer Seefoo dopisnica meksičke televizije u Barceloni. Ernestu Valverdeu, 53-godišnjem treneru Athletic Bilbaa, ugovor istječe 30. lipnja.

Valverde je prije osam dana rekao kako su razgovori o produljenju ugovora zaustavljeni.

“O toj temi nismo počeli razgovarati. Kada ću imati nesto za kazati, reći ću vam”, izjavio je na novinskoj konferenciji.

Predsjednik Athletica, Jose Urrutia, je dan ranije rekao da će “vidjeti da li je Valverede najadekvatnije rješenje za iduću sezonu”. Za nijansu je promijenio stav izrečen 14. veljače. Tada je istaknuo kako je “Valverde plan A”.

Sportski direktor Barce, Robert Fernandez, rekao je nakon trijumfa nad PSG-om u Ligi prvaka kako još nisu odabrali kandidata jer imaju vremena za detaljnu analizu.

“Nije nužno da je bio u Barceloni, ne želim nikoga isključiti kao kandidata, no mora poznavati igru Barcelone. Mi niti u kojem slučaju necemo mijenjati stil i način igre jer nas je on učinio velikima u svijetu”, rekao je Fernandez. Valverde je bio nogometaš Barcelone od 1988. do 1990.

Enriqueov pomoćnik je opcija, ali...

Medu potencijalnim kandidatima je i Enriqueov sadašnji pomoćnik, 49-godišnji Juan Carlos Unzue, kojem ugovor takoder istječe 30.lipnja. Hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić, koji uz njega trenira od ljeta 2014., rekao je u četvrtak kako on dobro poznaje igrače.

“Maksimalno mu vjerujemo. Luis Enrique ima svoj tim trenera, no Unzué ima svoju ideju. Filozofija je ista, no svaki trener ima svoj dodir, svoj obris”, izjavio je Rakitić gostujuci na radijskoj postaji Cadena SER.

Barcelona je u svojoj prošlosti znala postavljati pomoćnika na mjesto glavnog trenera. Godine 1996. Johan Cruyff je dobio otkaz, a u zadnja dva kola postavljen je njegov pomoćnik Carles Rexach što je ugrozilo njihovo prijateljstvo. Iduće sezone doveden je na klupu Bobby Robson. Rexach je bio glavni trener opet 2001.

Tito Vilanova je, pak, bio od 2008. do 2012. pomoćnik Pepa Guardiole, a klupu je preuzeo u ljeto 2012. Zadržao se godinu dana.

“Nemoguće je da se posvađam s Unzueom ukoliko njega izaberu za mog nasljednika jer smo prijatelji dugi niz godina”, rekao je Enrique na novinskoj konferenciji.

“O njemu sam već sve bio rekao dok nisu postojale glasine. Namjeravam se držati po strani, to je najbolje za sve”, zaključio je Enrique.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider