Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
'Barca veća od Bayerna'

'Ako Ronaldo i Bale vrijede 100 milijuna, onda on vrijedi nekoliko stotina'

Franz Beckenbauer i Johan Cruyff evocirali su uspomene na čuveno finale Svjetskog prvenstva iz 1974. te progovorili o tekućim pitanjima svjetskog nogometa.

Njemačka je ovog ljeta u Brazilu osvojila četvrti naslov svjetskog prvaka te je ujedno obilježila 40-godišnjicu čuvenog finala Svjetskog prvenstva 1974. na Olimpijskom stadionu u Münchenu, gdje je „elf“ svladao „oranje“ 2:1 i došao do svoje tada druge najvažnije zvjezdice.

Evo po čemu je Barca najbolja u Europi a Real tek peti: Suštinska razlika!

Tim povodom na partiji golfa našle su se legende svjetskog nogometa Franz Beckenbauer i Johan Cruyff i evocirali uspomene na to čuveno finale. Domaćin je bio poznati njemački golfer Bernhard Langer u Vorbecku gdje se ovoga vikenda igra WINSTONgolf Senior Open.

„Te 1974. bio sam puno spremniji nego danas“, našalio se „Kaiser Franz“ dodavši kako je spavao sam tri sata noć prije velikog finala.
Naravno da su novinari iskoristili prijateljski susret dvaju istinskih legendi, kako igračkih tako i trenerskih, da ih preispitaju o tekućim pitanjima svjetskog nogometa. Beckenbaeur je počasni predsjednik Bayerna, a Cruyff je učitelj i uzor današnjem treneru bavarskog diva Pepu Guardioli.

„Kad sam preuzeo Barcelonu, on je igrao u trećoj momčadi i fizički je bio iznimno slabašan. Međutim, znao sam kako mu pomoći da sakrije svoje mane i na površine izvuče vrline. On to odlično radi i kao trener sa svojim momčadima. Za mene je jedan od najboljih na svijetu“, kazao je Cruyff.

'Guardiola unaprijedio nogomet, Mourinho ništa posebno'

Obojica se slažu da Guardiola ima velike zasluge u osvajanju titula svjetskih prvaka Španjolske 2010. i Njemačke 2014.
„Kada je vodio Barcelonu, za Španjolsku je igralo njezinih sedam igrača, a kada je prešao u Bayern, njegovi igrači bili su okosnica njemačke reprezentacije u Brazilu. I jedan i druga reprezentacija igrale su istovjetnim ili sličnim stilom koji je upravo on forsirao u objema momčadima. To nije slučajno“, objašnjava veliki Nizozemac koji je protumačio razlike između Guardiole i njegova velikog rivala Josea Mourinha.

„Guardiola je svojom vizijom igre generalno gledajući unaprijedio nogomet i odveo ga na višu razinu, dok Mourinho isključivo utječe samo na svoje momčadi. On nije donio ništa epohalno novoga. Guardiola ne traži od igrača da igraju nogomet kao na kompjuterskim igricama. On samo analizira što je najbolje za momčad i daje konkretne smjernice kako bi postigla najbolji uspjeh“, kaže Cruyff.

'Barcelona veća od Bayerna'

Zanimljiv je bio odgovor Cruyffa i Beckenbauera na pitanje što misle koji je klub veći – Bayern ili Barcelona?
„Mislim da je Barcelona veća. U Južnoj Americi, primjerice, svi gledaju Barcelonu, ona je tamo puno veća i mislim da će tako ostati još dugo“, kaže Cruyff, a s njim se donekle slaže i Beckenbauer, legenda Bayerna.

„Bayern ima više najvažnijih trofeja, ali Barcelona ima veću tradiciju, poznatija je u svijetu, to je činjenica. Barcelona je već 30-tih i 40-tih bila slavna, a Bayernov uspon počeo je tek ulaskom u Bundesligu 1965. Do tada Bayern nije bio ništa posebno“, kaže Beckenbauer.

Cruyff odmah uz Pelea

A na pitanje vrijede li Cristiano Ronaldo i Gareth Bale silne novce koje je za njih platio Real Madrid, „Kaiser Franz“ odgovora:

„Ako Ronaldo i Bale vrijede stotinjak milijuna eura, onda Cruyff vrijedi nekoliko stotina milijuna“, kazao je Beckenbauer koji oduvijek ističe da je Cruyff najbolji europski igrači svih vremena i uz Pelea najbolji nogometaš kojeg je svijet ikada vidio.


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider