Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Novi nokaut u Londonu

TAKTIČKA ANALIZA Kloppov san sve bliži, Conte ipak pogriješio

U 5. kolu Premierlige vidjeli smo novi okršaj trenerskih 'superstarova'.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon kiksa kod Swanseaja i uoči derbija s Arsenalom, Antonio Conte imao je priliku vratiti mir na Stamford Bridge, no naletio je na Kloppov Liverpool, ekipu koja će do kraja sezone još mnogima zagorčati život u Premiershipu. Osim ozljede kapetana Johna Terryja, kojeg je zamijenio David Luiz u drugom debiju za Chelsea, talijanski stručnjak nije imao problema sa sastavom. Tim više krivnja za poraz pada na leđa Talijana koji je, protiv klimave obrane Liverpoola, odlučio postaviti momčad da igra strpljivo na kontre.

Kako vidimo na gornjem dijagramu, na samom početku sezone, Conte je igrao s Oscarom u ulozi kreatora igre i čovjeka koji spaja obranu i vezni red. Jučer smo, međutim, gledali jednu sasvim drugu momčad. Naime, osjetljivu Oscarovu rolu Conte je ovoga puta dao Ngolou Kanteu, izvanrednom trkaču i još boljem razbijaču protivničkih napada. No, igraču posve neprimjerenom za čuvanje i iznošenje lopte iz defenzivne zone. Posebno kada ne igra protiv Swanseaja već Liverpoola koji iz utakmicu u utakmicu sve više nalikuje onoj ekipi koju Klopp sanja na treninzima.

Za usporedbu, na gornjem dijagramu vidi se koliko je Chelseaju malo dao Oscar u ovoj utakmici. Iako je u drugom poluvremenu više sudjelovao u igri odvlačeći bekove Liverpoola, u prvom dijelu utakmice u potpunosti je bio izgubljen pored Kantea koji je praktički vodio igru Chelseaja zajedno s defenzivnom linijom koja leži duboko u svojoj polovini.

Vjerojatno je upravo "geggenpressing" koji Liverpool sve bolje igra kako sezona odmiče, razlog što se Conte odlučio igrati strpljivo i duboko u svojoj polovini. Više igrača u neposrednoj blizini znači i više jednostavnih opcija za dodavanje i izlazak iz presinga. No, kao i sve u nogometu, to je dvosjekli mač.

Svjesno ili ne, pasivna igra u kojoj Chelsea čeka da osvoji loptu i krene brzo u kontru na kraju su pak doveli do toga da je Liverpool dobio potpunu slobodu na polovici domaćina. Liverpoolova igra u ofenzivnoj polovici iznimno je nepredvidljiva i tko god igra protiv "crvenih" namučit će se, posebno ako se odluči ne pritisnuti ih visoko. Na gornjoj slici vidimo Hazarda koji se "zabavlja" čuvanjem Wijnalduma u sredini što koristi Liverpoolov branič Matip. Njegov ulazak u sredinu izvlači lijevo krilo Chelsea i dok Azpilicueta pokriva Clynea u sredini se otvara rupa u koju utrčava Mane.

Nakon što je Chelsea primio gol već u 17. minuti još je izraženija nadmoć Liverpoola. Dijelom zbog psihološke prednosti, no dijelom i zbog "krive" taktike za koju se opredijelio Conte te do kraja poluvremena gosti povećavaju prednost.

Conte promijenio taktiku, ali ne i igrače

S drugim poluvremenom Chelsea mijenja pristup ali ne i igrače. Liverpool napadaju na njihovoj polovici i kako vidimo na gornjoj slici, Oscar se više ne izvlači na desno krilo uz Williana, već tu poziciju preuzima Ivanović dok Brazilac ide direktnije prema golu. Uz Kantea koji je manje na lopti i visoki presing, Chelsea čini dovoljno da Liverpool drži pod pritiskom iz čega dolaze i do gola u 61. minuti.

Iako Liverpool od početka sezone ima problema sa zadržavanjem vodstva, u susretu s Chelseajom bilo je vidljivo koliko je Klopp radio na tom dijelu igre. Naime, nakon primljenog pogotka Chelsea je imao inicijativu, ali su gosti do 75. minute uspjeli umrtviti domaćina zadržavanjem kod svakog prekida i pametnim dodavanjima u širinu i prema natrag. Naime, od 45. minute do gola u 61. Chelsea je imao 60 posto vremena loptu. No u sljedećih deset minuta Liverpool je došao do 50 posto zadržavši se u utakmici koju bi prije koji tjedan možda ispustili iz ruku.

U tom periodu Klopp mijenja Sturridgea Origijem računajući na kontre i duge lopte koje ovaj može zadržati da bi u 80. minuti u potpunosti zatvorio susret uvođenjem Lucasa Leive umjesto Coutinha.

Koliko Conte vjeruje početnoj postavi, ili ne vjeruje zamjenama, pokazao je pet minuta prije kraja kada radi tri izmjene, prekasno da išta promijeni. Loš tajming s izmjenama tek je jedna od Conteovih grešaka koje su Chelsea dovele do poraza uoči derbija s Arsenalom. Odluka da u utakmicu krene pasivno i prepusti loptu gostima, bila je ključna.

Promjena igre u drugom dijelu umalo mu se isplatila ali je Conte nakon postignutog gola propustio priliku zamijeniti Williana koji mu cijeli susret ništa nije donio. S druge strane, Liverpool je uzeo sve što mu se nudilo. Navijače "crvenih" može radovati i napredak u defenzivnoj fazi igre gdje Liverpool nije gubio puno lopti i na kraju je uspio izdržati pritisak domaćina te se ugurati u sam vrh Premiershipa uz relativno povoljan raspored u sljedeća dva kola.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider