Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
BITNO DA SE KUPUJE

Američki milijuni novog Chelseajeva vlasnika: Boehly nakon samo pola godine suludom potrošnjom srušio sve rekorde

Transferom Mihajla Mudrika, ovosezonski Chelsea postao je klub s najvećim iznosom isplaćenih odšteta u jednoj sezoni.

Todd Boehly i Naomi Campbell (Foto: Profimedia)

Mihajlo Mudrik novi je član Chelseaja, koji je za ovog Ukrajinca platio 70 milijuna eura odštete Šahtaru. Time se pridružio skupini igrača koje je klub od ljetos, odnosno otkako ga je kupio američki biznismen Todd Boehly, doveo.

A njih je sad već značajan broj, no još značajnije je ono koliko su oni koštali. S tih 70 milijuna, koji uz bonuse mogu porasti na sto, odšteta koju je Boehly ove sezone isplatio za pojačanja iznosi 425.50 milijuna eura, prema podacima s Transfermarkta.

Gotovo pola milijarde eura u šest mjeseci

Dakle, gotovo pola milijarde dolara potrošio je Boehly na svoju novu igračku unutar nešto više od šest mjeseci otkako je došao na čelo londonskih plavih. I to je novi rekord u povijesti nogometa.

Naime, do sada je rekord potrošnje držala Barcelona iz sezone 2017./18., koja je tada potrošila 380 milijuna eura, a iza njih je Real Madrid iz sezone 2019./20 s 355.50 milijuna.

Ono što ipak poraznim za Chelsea drži ovaj podatak je činjenica da je Barcelona u gore navedenoj sezoni i prodala igrače za 232 milijuna, a Real u svojoj za 140. Chelsea je ove sezone prodao tek za 56 milijuna.

Ono što dodatno zabrinjava je podatak da za sada nitko od igrača koji su dovedeni nije opravdao cijenu koja je za njih isplaćena. Još više brine dojam o razlozima transfera i onome što je Boehlyja motiviralo na poslove.

Rijetko tko je za sada opravdao uloženo

Prvi je doveden Raheem Sterling za odštetu od 56.2 milijuna eura, a u dosadašnjih 27 utakmica nekadašnji vjerojatno najopasniji igrač Manchester Cityja upisao je tek šest pogodaka i tri asistencije. Dakle, daleko ispod očekivanja. 

Nakon njega je uslijedila dugogodišnja želja Chelseaja, Khalidou Koulibaly, za 38 milijuna. Najtraženiji stoper proteklih sezona možda i vrijedi te novce, no činjenica je da mu je već 31 godina. Partije kakve je ove sezone pružio su prosječne, toliko da ne može biti niti siguran u svoje mjesto unutar udarne postave, kao što recimo može biti Thiago Silva.

Uslijedila su dva klinca za budućnost, američki vratar Gabriel Slonina za devet milijuna te Carney Chukwuemeka, koji u posljednje vrijeme dobiva sve više prilike, iz Aston Ville za 18. Tek nakon toga krenulo je pravo ludilo, odnosno ono što stvara dojam da Boehly dovodi igrače na koje je netko drugi bacio udicu.

Dovođenje igrača da ih ne dovede netko drugi?

Prvi takav je Marc Cucurella, kojeg se već smjestilo u Manchester City, kad je za ogromnih 65 milijuna plus bonuse završio na Stamford Bridgeu. I to na poziciji gdje su već imali Bena Chilwella. Chilwell se u međuvremenu ozlijedio, ali Cucurella nema mjesto u prvih 11. Trenutno se ispred njega za isto izborio 18-godišnji Lewis Hall.

Najnejasniji transfer ipak je onaj Wesleya Fofane iz Leicestera za 80 milijuna. Stoper koji je došao iz jedne od najgorih obrana lige ovdje je potvrdio zašto je ista bila takva. Već u prvim susretima napravio je nekoliko pogrešaka, a onda se i on ozlijedio. Inače, riječ je o najskuplje plaćenom igraču bez reprezentativnog nastupa u povijesti.

Pierre Emerick Aubameyang plaćen je 12.5, da bi neke utakmice startao, ali brzo i on završio na klupi.

I ove godine već se dobrano trgovalo. Mladi napadač David Datro Fofana norveškom je Moldeu plaćen 12 milijuna eura, a Benoit Badiashile je Monacu plaćen 38 milijuna. Za posudbu Joaa Felixa dano je 11 milijuna, a posljednji transfer je ovaj Mudrika za 70. Andrey Santos iz Vasca da Game plaćen je 12.5.

Felix i Mudrik dva su igrača koja su već bila viđena u Arsenalu, nešto kao Cuccurella u Cityju, da bi onda Boehly odjednom zavukao ruku duboko u svoju vreću i doveo ih.

Chelsea se trenutno nalazi na desetom mjestu u Premier ligi, s osvojenih 28 bodova.

Hoće li se ovi svi transferi na kraju isplatiti, ne možemo znati, ali ne možemo pobjeći od dojma kako Boehly troši bez neke strategije i bez pravog smisla. Sreća samo njegova da je financijski fair play očito ostao priča iz bajke, inače bi se našao u velikim problemima.

Sličnima onome kako se trenutno čini da izgleda momčad čiji je vlasnik, a na čijoj klupi Graham Potter pokušava izvući ono najbolje. Sad je dobio još par igrača kojima će moći pojačati konkurenciju.

Standings provided by Sofascore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider