Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
nije "laptop-trener"

Allegri otkrio svoje tajne i kritizirao tehnologiju: "Nogometaši su kao konji. Taktika? To je glupost"

Trofejni talijanski trener prednost daje klasičnim metodama, a ne modernim tehnologijama.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Svjedoci smo sve raširenije upotrebe tehnologije i statistike u nogometu, ali još ima i trenera koji se oslanjaju i na old school metode. Jedan od takvih je Max Allegri, koji je dao svoj pogled na tu temu i vođenje momčadi općenito u velikom razgovoru za ESPN.

"Federico Tesio, jedan od najvećih trenera konja, uvijek je govorio da ujutro trebate pogledati konje i način na koji se kreću. Ista je stvar s igračima, tako znate jesu li u formi ili ne. Uvijek sam inzistirao kod svojih pomoćnika da gledaju kako se dečki kreću, a ne da se konzultiraju s računalima", rekao je bivši trener Juventusa, koji je odrastao uz konjske utrke, a klađenje na njih navodno mu je i danas hobi.

gol expired Krvnički polomio starog prijatelja i pokrenuo masovnu tučnjavu: Je li ovo najgori start godine? divider

"Čak i nemam računalo, imam tablet koji mi je dao Juventus. Na njemu gledam utakmice i statistike. Srećom, imam dobro pamćenje i sjećam se što se događalo na utakmicama", dodao je Allegri, koji smatra da previše tehnologije ubija kreativnost igrača.

"Nogomet je umjetnost"

"Ako sve mehanizirate, više nećete imati igrače koji razmišljaju. Ako je igrač navikao bez razmišljanja proći kroz vrata i ona su zaključana, udarit će glavom u njih. Ako je igrač naučio razmišljati samostalno, pronaći će način da ih zaobiđe.''

Iako je često pobirao pohvale zbog taktike, Allegri smatra da ona nije presudna. Talijanski stručnjak oslanja se na kreativnost svojih najboljih igrača, koji u njegovoj filozofiji imaju puno slobode.

gol expired Ogorčena bitka za vlast i milijune: Šuker šokirao suparnike u HNS-u i ''minirao'' Dalića divider

"Kad lopta dođe do Ronalda, Dybale, Seedorfa, Pirla... moram druge igrače dovesti u situaciju da im dodaju loptu, a kad takvi igrači dobiju loptu, oni odlučuju što će s njom i koji je najbolji potez."

"U Italiji često pričamo o taktici i shemama, ali to je sve glupost. Nogomet je umjetnost, a igrači svjetske klase su umjetnici", rekao je Allegri.

gol expired ManUtd i Tottenham krenuli po velikog talenta, žele ga i Napoli, Real i Valencia, ali Mourinho ima vezu divider

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider